Αρθρογραφία

Χρήστος Π. Ίντος: Καλό σου ταξίδι ΔΑΣΚΑΛΕ!

Γράφει ο Χρήστος Π. Ίντος

Ο Δημήτριος Νικοπολιτίδης (1925-2023), φιλόλογος, ερευνητής, συγγραφέας θεατρικών έργων και ποντιακού λεξικού, επιμελητής εκδόσεων, ο ήρεμος και με το ιδιαίτερο προσωπικό χιούμορ Κιλκισιώτης έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 21 Ιανουαρίου. Προσωπικότητα που ταυτίστηκε με την πρωτεύουσα του Νομού μας, που την αγάπησε με τον δικό του ξέχωρο τρόπο. Ήταν αστείρευτη πηγή ιστορικών γνώσεων για την πόλη, την επαρχία της, για τον ποντιακό ελληνισμό.

Μετά πολύχρονη εκπαιδευτική υπηρεσία σε πλήθος σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μακεδονία και στη Σχολή της Χάλκης έκλεισε τον κύκλο της διδασκαλίας στην πόλη του. Ενεργός πολίτης, αεικίνητος, πάντα περιποιημένος με τον αναπόσπαστο χαρτοφύλακά του ανά χείρας, με τον δικό του τρόπο περιέρχονταν την πόλη αποτυπώνοντας τις αλλαγές, τις εξελίξεις, έτοιμος να δώσει κάθε σχετική πληροφορία στον συνομιλητή του.

Τον γνώρισα από κοντά στο τέλος της δεκαετίας του 1980, όταν η Υπηρεσία μου με τοποθέτησε στο Κιλκίς. Ανέβηκε τα σκαλιά του γραφείου ευθυτενής, με διερευνητική ματιά. Αναζητούσε αρχειακό υλικό. Συζητήσαμε, βρήκαμε κοινά ενδιαφέροντα και εγκαινιάστηκε μακροχρόνια αμοιβαία εκτίμηση με κατά καιρούς επικοινωνία.

Πάντα είχε να πει κάτι το ενδιαφέρον, από τα παλιά να έρθει στα σύγχρονα, από τα μακρινά στα εγγύς. Έφερνε σημειώματα σχετικά με την ιστορία της εκπαίδευσης, αντίγραφα και πρωτότυπα εγγράφων που εντόπιζε σε σχολεία, βιβλιοθήκες, ιδιωτικές συλλογές και κοντά σε αυτά κάθε φορά και ένα ποντιακό ανέκδοτο. Ήταν ευλογία η συνομιλία και η συναναστροφή μαζί του.

Τελευταία επικοινωνήσαμε ανταλλάσσοντας ευχές για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος. Είχε διάθεση για συζήτηση. Αναφέρθηκε στην γνωριμία μας, σε κοινά θέματα. Έκλεισε τη συνομιλία με τα λόγια: “Αυτά, χάρηκα πολύ που μιλήσαμε, μάθε όμως πως δεν είμαι καλά!” “Ακούγεστε πολύ καλά, όπως πάντα”, του απάντησα, “Ξέρω τι σου λέω, αγαπητέ μου!”. “Εύχομαι όλα να πάνε καλά και θα τα ξαναπούμε”, αντείπα, “θα δούμε, καλό απόγευμα”, τα τελευταία του προς εμέ λόγια.

Πήγε πλέον στην Άνω Ιερουσαλήμ! Εκεί θα συναντήσει χορεία δικών του προσώπων  και άλλων προσφιλών του, όπως τον λόγιο Χρίστο Σαμουηλίδη, τους Κιλκισιώτες ιστορικούς ερευνητές Αριστείδη Λευκίδη, Αριστείδη Σιδέρη, Λύσανδρο Φάσσο, τον συλλέκτη Χρήστο Κετσετζίδη, τον εκδότη Σταύρο Ορφανίδη, τους συναδέλφους του Θανάση Χατζημητάκο και Μανώλη Γκαράνη, τον εικαστικό και συγγραφέα Κώστα Λαχά, την Κική Παπαδοπούλου της “Τέχνης” και άλλους και άλλους. Όλα τα ανήσυχα πνεύματα που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πόλη, τον Νομό του Κιλκίς και παραπέρα.

Καλό σου ταξίδι, ΔΑΣΚΑΛΕ! Σε συνοδεύει η εκτίμηση, η αγάπη και ο σεβασμός της κοινωνίας του Κιλκίς και των αμέτρητων μαθητών σου! Αναπαύου εν ειρήνη, καλό σου παράδεισο!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Οι αγάπες… «πληγώνουν»

Πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο του εργατικοϋπαλληλικού κέντρου Κιλκίς (ΕΚΚ) Τάσο Καπνίδη, ότι η άτυχη εργαζομένη στον δήμου Κιλκίς, η οποία […]