Αρθρογραφία

Αν γιά κάτι μας θυμούνται όλοι, αυτό είναι ο πολιτισμός μας

Ένα από τα πιο αγαπημένα πράγματα, που απολαμβάνω το Καλοκαίρι, εκτός από το ίδιο το Καλοκαίρι, είναι οι θεατρικές παραστάσεις και οι συναυλίες. Μου αρέσει πολύ, που σε κάθε γωνιά της Ελλάδας λαμβάνουν χώρα διάφορα πολιτιστικά δρώμενα.
Θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, όπως προανέφερα, εκθέσεις, πάρτι παραθαλάσσια και παραβουνίσια, εκδρομές. Και, φυσικά, τα παραπάνω γίνονται ακόμα πιο όμορφα έχοντας δίπλα μας καλή παρέα. Όλα αυτά κάτω όχι από τον πιο ζεστό ήλιο αλλά από το πιο ζεστό φεγγάρι. Αυτό που κάθε βράδυ του Καλοκαιριού ξεπροβάλλει και μας προσφέρει στιγμές μοναδικές. Διότι το Καλοκαίρι είμαστε λίγο πιό «ανοιχτοί», λίγο πιο χαλαροί και πολύ πιο ευδιάθετοι.
Πολλές, λοιπόν, και φέτος οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στη πόλη μας. Όχι μόνο στο θέατρο λόφου αλλά και σε διάφορες άλλες περιοχές είτε με τη μορφή μεμονωμένων εκδηλώσεων είτε εντασσόμενες σε φεστιβάλ. Ίσως τα Καλοκαίρια να παράγεται και ο περισσότερος πολιτισμός αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι. Και για την μικρή μας πόλη κάθε τέτοιο γεγονός πρέπει να ενισχύεται και να υποστηρίζεται. Αυτή είναι η γνώμη μου.
Κάθε θίασος και κάθε άνθρωπος που έρχεται στο ακριτικό Κιλκίς πρέπει να φεύγει με τα πιο ζεστά συναισθήματα και εμείς οι θεατές βεβαίως, λίγο πιο «γεμάτοι» από συναισθήματα και διδαχές στη ψυχή μας. Να προσπαθήσουμε να παράξουμε και να απορροφήσουμε όσο περισσότερο πολιτισμό μπορούμε. Δεν πρέπει να μας παίρνει από κάτω η όποια μιζέρια της κατάστασης που επικρατεί. Για τον πολιτισμό μας μας θυμούνται όλοι και σε αυτόν χρωστάμε πολλά. Και ίσως αυτό να είναι που θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε λίγο καλύτερα.
Υπέροχη η προσπάθεια του πρώτου λυκείου Κιλκίς για παράδειγμα, που ανέβασαν το έργο «Φοίνισσαι», μια τραγωδία του Ευριπίδη. Αυτή είναι η παιδεία που πρέπει να παίρνουμε από το σχολείο. Και όχι μόνο στείρα γνώση. Έτσι θα επιτύχουμε και την πολυπόθητη κριτική ικανότητα με την οποία ασχοληθήκαμε πάρα πολύ κατά τη «θητεία» μας στο λύκειο. Πράγματα που μας έμαθαν στο σχολείο μπορούμε να τα πάρουμε βιωματικά μέσα από τη παραγωγή πολιτισμού.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε και να αφήνουμε την ψυχή μας χωρίς αγωγή. Για αυτό χρειάζεται να την ψυχαγωγούμε. Και το Καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος να το κάνουμε.

Περισσότερα

ΟΙ ΕΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ, ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ – ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΥΤΕΣ

Η Εορτή της Πεντηκοστής – Γενικά Πενήντα ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και δέκα ημέρες μετά […]

Δείτε ακόμα

«Παραιτήσου»

Την τιμητική τους είχαν την εβδομάδα που μας πέρασε στον πολιτικό «στίβο» του νομού μας η απαίτηση παραιτήσεων. Εν αρχή […]