Αρθρογραφία

«Φεύγουν»! Αλλά… ποιοί και από που;

syriza-evroekloges-afisa-tsipras-maxitisΚαθώς κάνω τον περίπατο μου στους δρόμους της αγαπημένης Θεσσαλονίκης και κοιτώ αφίσες για διάφορες μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, το βλέμμα μου εστιάζει στην αφίσα για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο. Μια ομιλία, η οποία ως θέμα έχει τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν στις 25 Μαΐου.

Διαβάζοντας την αφίσα, κατ’ αρχάς προσέχω τις λεπτομέρειες της ομιλίας για τον χώρο, την ημερομηνία και την ώρα διεξαγωγής της. Έπειτα παρατηρώ το σύνθημα που υπάρχει πάνω στην αφίσα και το οποίο θυμίζει αποτύπωμα στρόγγυλης σφραγίδας και εκτός από την ημερομηνία των εκλογών γράφει « ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ & ΦΕΥΓΟΥΝ». Έτσι ακριβώς. Το φεύγουν με έντονη γραφή για να τονίζεται το ότι θα απαλλαγούμε από κάποιους, αν ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα μου είναι ποιοί θα φύγουν και από πού; Θα φύγουν όσοι μας κυβερνούν τώρα από τις θέσεις τους; Μάλλον όχι, διότι τότε θα μιλούσαμε για εθνικές εκλογές. Μήπως θα φύγουν οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές όπως αυτοί προέκυψαν από τις προηγούμενες εκλογές ; Μήπως θα φύγουν οι κύριοι της «Τριμερούς» από την χώρα μας ; Μπορεί αυτό να το πιστεύει ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ. Ή μήπως θα φύγουν οι Έλληνες από την Ευρώπη ; Από την «κακιά Ευρώπη» που μας έχει κάνει τόσα, όπως μας την παρουσιάζει κατά καιρούς ο κ. Τσίπρας. Πολύ ευφυές σύνθημα πάντως. Διότι απλώς δημιουργεί σύγχυση. Αλλά μιάν ωραία επαναστατική σύγχυση. «Με την ψήφο μου μπορώ να τους διώξω», και ο καθένας σκέφτεται να διώξει αυτόν που του δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Από την κυβέρνηση και την «Τριμερή» μέχρι τον ενοχλητικό φοιτητή, που μένει δίπλα και όλη την ώρα κάνει πάρτυ και φωνάζει τους φίλους του στο σπίτι. Από τον πρωθυπουργό της χώρας μέχρι τον γείτονα, που όλο σταθμεύει παρανόμως το αμάξι του στη θέση του κάδου σκουπιδιών. Θα διώξουμε όσους μας ενοχλούν, λοιπόν!

Και φυσικά η δυναμική του συνθήματος δεν θα μπορούσε να μην ενισχυθεί με την φωτογραφία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι όμως μια τυχαία φωτογραφία. Μια φωτογραφία που ταιριάζει στο κεντρικό σύνθημα. Αυτή όπου απεικονίζεται ο κ. Τσίπρας να δείχνει με το δάχτυλο του προς ωρισμένη κατεύθυνση. Μάλλον δείχνει την έξοδο σε αυτούς που με την ψήφο μας θα φύγουν. Ή μήπως μας σηκώνει το δαχτυλάκι ; Διότι ανάλογο είναι και το βλέμμα του. Είναι το βλέμμα του 50άρη στο καφενείο που έχει «φάει» την ζωή «με το κουτάλι», στο πεζοδρόμιο ή καλύτερα στο πανεπιστήμιο της ζωής, για να γίνω και πιο γραφικός από ποτέ, και ρητορεύει στους υπόλοιπους γεμάτος σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Ελπίζω να μας ξεκαθαρίσει η αξιωματική αντιπολίτευση ποιούς θέλει να διώξει και από πού. Γιατί με συνθήματα και κιμπάρικο ύφος δεν μπορείς να εγγυηθείς ότι η οποιαδήποτε έξοδος θα είναι καλή. Πόσο μάλλον ασφαλής.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Οι αγάπες… «πληγώνουν»

Πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο του εργατικοϋπαλληλικού κέντρου Κιλκίς (ΕΚΚ) Τάσο Καπνίδη, ότι η άτυχη εργαζομένη στον δήμου Κιλκίς, η οποία […]