Αρθρογραφία

Το περιεχόμενο της «αποθήκης» της ψυχής εξαρτάται από εμάς

Πηγή εικόνας : http://www.inc.com/

Πηγή εικόνας : http://www.inc.com/

Για όλα, όσα περνάμε, φταίνε τα συναισθήματα που έχουμε. Όλα τα συναισθήματα, που έχουμε προέρχονται από συμπεριφορές, πράξεις και γεγονότα, τα οποία, συμβαίνουν γύρω μας και αμέσως ή εμμέσως μας επηρεάζουν. Το πόσο μας επηρεάζουν, είναι το «κλειδί» για την ψυχική υγεία μας. Και το μέγεθος αυτό μπορούμε και πρέπει να το ορίζουμε εμείς.

Όταν, λοιπόν, καθημερινώς περιτριγυριζόμαστε από αρνητικούς ανθρώπους ή από ανθρώπους που χρησιμοποιούν αρνητικές λέξεις τότε επηρεαζόμαστε εξ ίσου. «Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει» λέει ο θυμόσοφος λαός μας, και το παραπάνω απόφθεγμα ισχύει στον μέγιστο βαθμό. Αντιθέτως, όταν συναναστρεφόμαστε με θετικούς ανθρώπους, αισιόδοξους που δεν έχουν ως αυτοσκοπό να μας κρίνουν ή να μας προσβάλλουν αλλά να μας πουν μια καλή κουβέντα, όχι απαραιτήτως κάποια φιλοφρόνηση, αλλά μια καλημέρα με ένα χαμόγελο ή μιάν αγκαλιά, που μέσα της κρύβονται όμορφα συναισθήματα, τότε σίγουρα η ημέρα μας γίνεται ομορφότερη, διότι όταν η καρδιά μας συναντήσει την καλοσύνη και την ευγένεια, γαληνεύει.

Ακόμη και συγκεκριμένες λέξεις κρύβουν συναισθήματα. «Ομορφιά μου»! «Καλώς το παλικάρι»! «Να ‘την η όμορφη η κοπέλλα μας». Πόσο όμορφες φράσεις που υποδεικνύουν, ότι κάποιος χάρηκε που μας είδε. Σε κάνουν να νιώθεις απ’ ευθείας αποδεκτό μέρος του περιβάλλοντος, στο οποίο βρίσκεσαι. Όταν κάποιος σε αντιμετωπίζει με τον καλύτερο εαυτό του δεν μπορείς παρά να του δώσεις και εσύ τον δικό σου καλύτερο εαυτό. Σκεφτείτε πόση καλή αύρα έχουν οι θετικοί ή οι χαμογελαστοί άνθρωποι. Σε αντίθεση με τους αρνητικούς και μίζερους που μόνο βάρος έχουν να προσθέσουν στην καρδιά μας. Ή τις φασαρίες. Πόσο αναστατωμένοι αισθανόμαστε όταν μπλεχτούμε ή ακόμη και όταν γίνουμε απλώς μάρτυρες μιας φασαρίας στον δρόμο ή την δουλειά.

Όσο για τις πράξεις, αυτές και αν μας επηρεάζουν. Ειδικώς όταν σχετίζονται κατ’ ευθείανμε εμάς. Μας μιλάει κάποιος άσχημα ή κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο είναι σε άσχημη είτε ψυχολογική είτε σωματική κατάσταση. Επηρεαζόμαστε, και εκεί είναι που πρέπει να αντλήσουμε το κουράγιο για να του σταθούμε. Από πού θα το αντλήσουμε; Από όλα τα θετικά πράγματα που «γεμίζουν τις μπαταρίες» της ψυχής μας. Από εκεί θα πάρουμε δυνάμεις για να σταθούμε όρθιοι στα δύσκολα, που μας συμβαίνουν. Η ψυχή μας είναι σαν μία «αποθήκη» συναισθημάτων όπου εμείς έχουμε το κλειδί και βάζουμε μέσα ότι μας επηρεάζει και όταν χρειαζόμαστε αποθέματα από εκεί τα αντλούμε. Για να έχουμε, όμως, αποθέματα στις δύσκολες ημέρες, πρέπει να έχουμε φροντίσει να γεμίσουμε την αποθήκη. Για αυτό, όταν κάτι σας επηρεάζει σκεφτείτε αν και κατά πόσο αξίζει να σας επηρεάζει. Γεμίστε την αποθήκη με θετικά συναισθήματα, ούτως ώστε να έχετε μεγάλο απόθεμα και μην σπαταλάτε αποθέματα σε ασήμαντους ανθρώπους και αρνητικά συναισθήματα.

Και τι γίνεται, όταν έχουμε γύρω μας αρνητικούς ανθρώπους; Απλώς τους βάζουμε τελευταίους στη κατάταξη σημαντικότητας ούτως ώστε να μη μας επηρεάζουν. Όσο περισσότερο καιρό αφήνουμε να μας επηρεάζει, κάτι τόσο πιό σημαντικό μας φαίνεται.
Εμείς συνεχίζουμε να είμαστε ο εαυτός μας και να φερόμαστε όμορφα σε όλους, διότι, εν τέλει, είμαστε όμορφοι εμείς.

Περισσότερα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Δείτε ακόμα