Αρθρογραφία

Ιστορία δεν είναι τα «ξερατά» των ανιστόρητων… «ξεραμάτων»

kraounakis-ellinika-maxitis«Πολλοί μου λένε ότι είμαι ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δουλεύω στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, Όχι, δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ, είμαι «friendly» και κρατώ γιά τον εαυτό μου το δικαίωμα να μην είμαι καθόλου «friendly», όταν δω να γίνεται ένα ξερατό και από εκεί». Αυτό ήταν το ξεκίνημα από τα «ξερατά», που εξαπέλυσε ο Σταμάτης Κραουνάκης στην εκπομπή «Στα καλά καθούμενα». Και δεν έμεινε μόνο εκεί. Συνέχισε να εκτίθεται, μάλλον ανεπανόρθωτα.

«Ήρθε φίλος από την Βόρειο Ελλάδα και μου έλεγε: «Πόσα χρόνια μιλάνε οι Βορειοελλαδίτες ελληνικά; Εκατό; Μιλάγανε βουλγάρικα πριν τις απελευθερώσεις. Σου λένε δεν καταλάβαιναν την ελληνική πάνω από την Λαμία»! Τάδε έφη ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης αλλά μικρός γνώστης της Ιστορίας Σταμάτης Κραουνάκης. Η αντίδραση της Κατερίνας Καραβάτου αμήχανη, όπως ήταν φυσικό, αφού η καταγωγή της είναι από την Θεσσαλονίκη.

Ποιός νομιμοποιεί τον «friendly» κύριο Κραουνάκη να κάνει μαθήματα Ιστορίας δημοσίως; Και ως τι; Γιατί δεν εκφράζει τεκμηριωμένη γνώμη σύμφωνα με γεγονότα αλλά προσβάλλει όσους, σύμφωνα με τα λεγόμενα του «μένουν πάνω από τη Λαμία». Διότι, αν μεταφέρει τα λόγια του φίλου του, χωρίς να διαφωνεί, σημαίνει ότι ενστερνίζεται και τις απόψεις αυτές. Τι σημαίνει όμως ότι πέρασαν μόλις εκατό χρόνια από την ένωση της Βόρειας Ελλάδας με την υπόλοιπη Ελλάδα; Είμαστε υποδεέστεροι; Τι ήταν αυτό, που τελικώς ήθελε να πει ο μουσουργός – «ιστορικός» εκτός από το προφανές;

Εκτός από τα παραπάνω προσέθεσε και τα εξής: «Θεωρώ ότι ο καλλιτέχνης είναι πιό πάνω από οποιονδήποτε πολιτικό. Οι πολιτικοί μας έχουν ανάγκη, όχι εμείς τους πολιτικούς. Όταν οι καλλιτέχνες γίνονται ουραγοί οποιασδήποτε κομματικής διαδικασίας είναι πολύ για φτύσιμο.» Οι καλλιτέχνες, που είναι «friendly» όμως μάλλον δεν ανήκουν στη παραπάνω κατηγορία, που θεωρεί κατάπτυστη ο κ. Κραουνάκης. Οι καλλιτέχνες που κάνουν πολιτική και το κρύβουν πίσω από την καλλιτεχνική τους υπόσταση, μήπως είναι χειρότεροι κύριε Κραουνάκη; Μήπως το παραπάνω είναι χειρότερο «ξερατό» από εκείνο που πιστεύετε κύριε Κραουνάκη;
Ας προσέχουμε, λοιπόν όλοι οι friendly τους φίλους μας και τι αυτοί πρεσβεύουν και ας μην δεχόμαστε και μεταφέρουμε απόψεις λανθασμένες, αλλά, κυρίως, επικίνδυνες. Διότι τότε από friendly γινόμαστε hardcore.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα