Αρθρογραφία

Αν μία μόδα είναι γιά καλό σκοπό, ευπρόσδεκτη ως «αντίβαρο» στην διαρκή «μόδα» της υποκρισίας

ice_bucket_challenge_greece-als

Τις τελευταίες ημέρες όλοι λίγο ή πολύ θα έχετε δει ορισμένα βιντεάκια με κάποιο γνωστό εγχώριο ή αλλοδαπό «αστέρα» να δέχεται την πρόκληση του «άις μπάκετ τσάλλεντζ» («ice bucket challenge»), ρίχνοντας πάνω του ένα κουβά με παγωμένο νερό και παγάκια.

Για όσους δεν έχετε δει και δεν ξέρετε τι είναι, το «ice bucket challenge» είναι μια ιστορία, όπου έχει έναν πολύ καλό σκοπό. Αποτελεί μια πρόκληση, όπου καλείται ο καθένας, που έχει προσκληθεί για να συμμετέχει, να ρίξει στο σώμα του ένα κουβά γεμάτο παγωμένο νερό και παγάκια. Έπειτα αυτός θα πρέπει να προκαλέσει τρεις φίλους του να κάνουν το ίδιο. Όταν κάποιος δέχεται την πρόκληση του «ice bucket challenge» είναι υποχρεωμένος εκτός από την παραπάνω ψυχρολουσία την οποία καλείται να βιντεοσκοπήσει, να συμμετάσχει στην προσπάθεια του οργανισμού “ALS Association” συνεισφέροντας σε αυτόν κάποια χρήματα. Όποιος αρνείται την πρόσκληση είναι επίσης υποχρεωμένος να συνεισφέρει στον οργανισμό.

Ο οργανισμός “ALS Association” ασχολείται με την έρευνα για την εύρεση θεραπείας της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης. Η νόσος αυτή, η οποία έχει εκφυλιστικό χαρακτήρα και έως σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί κάποια θεραπεία, προκαλεί στους πάσχοντες προοδευτικό εκφυλισμό των κινητικών νευρώνων στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό, πράγμα το οποίο τους οδηγεί σταδιακώς στον θάνατο. Αυτό γίνεται λόγω της ανικανότητας του εγκεφάλου να ελέγξει τους μύες του σώματος που ως αποτέλεσμα έχει αυτοί να ατροφούν και σταδιακώς οι ασθενείς να μένουν παράλυτοι και να είναι απαραίτητη η αναπνευστική υποστήριξη για τα εναπομένοντα χρόνια ζωής τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 10% των ασθενών ζη πάνω από δέκα χρόνια. Ο διάσημος φυσικός Στήβεν Χώκιν έχοντας προσβληθεί από τη νόσο ALS πάνω από σαράντα χρόνια.

Σε αυτήν την προσπάθεια συλλογής χρημάτων, λοιπόν, μπήκαν και οι διάσημοι ανά τον κόσμο προσφέροντας χρήματα αφού μπουγέλωσαν εαυτούς. Όπως ήταν λογικό αυτό έγινε μόδα και ήρθε και στην Ελλάδα, όπου αρχικώς άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο και έπειτα γνωστοί και φίλοι πήραν το κρύο τους μπουγέλωμα. Μόνο που κάπως το κάναμε λάθος. Αρχικώς ξεχάσαμε ότι μέσα ο κουβάς πρέπει να περιέχει παγάκια. Όχι ζεστό νερό ή απλά νερό, αλλά παγάκια. Εξ ού και «ice»! Έπειτα το θέμα δεν είναι το μπουγέλωμα για να ανέβει απλά ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να πάρουμε «likes» και «retweets» αλλά να γίνει προσφορά χρημάτων («donate») στον οργανισμό. Αυτός είναι ο λόγος! Αυτός είναι ο σκοπός!

Τέλος, και επειδή αυτή η υποκρισία πιστεύω ότι δύσκολα θα παύσει να υφίσταται, θα ήθελα να γράψω και μερικές γραμμές σε αυτούς που καταδικάζουν την προσπάθεια αυτή λέγοντας ότι «τα παιδάκια στην Αφρική δεν έχουν να πιούν νερό». Εμένα αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι: Άραγε όλοι εσείς που επικαλείστε τα παιδάκια στην Αφρική δεν έχετε πετάξει στα σκουπίδια ποτέ νερό ή φαγητό; Και κάτι ακόμη. Φαντάζομαι, ότι είστε ενήμεροι από την στιγμή που είστε τόσο φιλεύσπλαχνοι, ότι υπάρχουν εκατοντάδες οργανώσεων που βοηθούν αυτά τα παιδιά και μπαίνοντας απλά με ένα κλικ στην ιστοσελίδα τους μπορείτε να κάνετε και εκεί προσφορά χρημάτων. Κάντε το μόδα, λοιπόν, και προωθήστε και άλλες οργανώσεις.

Καλό θα ήταν να δεχόμαστε τέτοιες κινήσεις που γίνονται μόδα για καλό σκοπό, και ακόμη καλύτερο θα ήταν αφού τις ενστερνισθούμε να το κάνουμε σωστά και ολοκληρωμένα. Για αυτό ετοιμάστε έναν κουβά νερό και ένα ποσό από τον οβολό σας, πάρτε την κάμερα και δυο φίλους σας μπουγελωθείτε και μην ξεχάσετε να κάνετε την προσφορά σας στο http://www.alsa.org.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη του βουλευτή ΠΑΣΟΚ νομού Κιλκίς Στέφανου Παραστατίδη στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων