Αρθρογραφία

Η ανωνυμία της γνώμης

anwnimia-blogs-maxitis-kilkisΠολλές γραμμές και πολύς ο λόγος για την εποχή του «μπλόγκιν» στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Στο Κιλκίς ανακαλύψαμε την τεχνολογία της ενημέρωσης και της άποψης μέσω «μπλόξ» τον τελευταίο καιρό. Ειδικά τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα «μπλόξ» ξεπηδούν με ονόματα πιο γραφικά και από …τα στενά της Καλντέρας. Ανώνυμοι με άποψη ή ανώνυμοι με θράσος; Μάλλον το δεύτερο.

Η διαδικασία για την δημιουργία μιας σελίδας στο διαδίκτυο είναι τόσο απλή, που το να βάλεις πλυντήριο χωρίς να γίνουν ροζ τα άσπρα ή το καινούργιο σου μάλλινο να χωράει μόνο στο τριών χρόνων ξαδερφάκι σου, μοιάζει με εργαστήριο οργανικής χημείας. Εκτός και αν μόνο εγώ δυσκολεύομαι στο πλυντήριο. Στο θέμα μας όμως… Ο οποιοσδήποτε, λοιπόν, θέλει να «κράξει» ανωνύμως μπορεί να το κάνει σε μερικά βήματα, και το μόνο που χρειάζεται είναι μια σύνδεση στο διαδίκτυο και έναν υπολογιστή. Α! Και μπόλικη χολή.

Έτσι και στο Κιλκίς βρέθηκαν άνθρωποι, που …«ανακάλυψαν τον χαλκό» στην εποχή μας και αποφάσισαν να γίνουν οι ανώνυμες «Κατίνες» που ξέρουν πιο πολλά και από τον …Πολύξερο Πολυξέρου και μπορούν να γίνουν πιο «κίτρινοι» και από τον Τουήτι. Οι επίδοξοι «Ανώνυμους» του Κιλκίς ευτυχώς έχουν περιορισθεί στο να εκφράζουν την γνώμη τους, την οποία οι ίδιοι θεωρούν ότι κάποιους ενδιαφέρει. Δεν έχουν αναρωτηθεί, όμως, το γιατί κάποιος να λάβει υπ’ όψιν μία άποψη από έναν ανώνυμο, πολύ πιθανόν κατευθυνόμενο χρήστη του διαδικτύου.

Δεν θα πω το κλισέ «να βγουν να πουν επώνυμα τις απόψεις τους για να κριθούν και αυτοί όπως κρίνονται όλοι αυτοί με τους οποίους ασχολούνται» διότι στην τελική ανάλυση δεν ξέρω αν αξίζει. Διότι ούτε κάποιο ρεπορτάζ κάνουν ούτε κάποιου είδους έρευνα ούτε καν κάποια ανάλυση γεγονότων, που ίσως δεν θα έκαναν κατευθυνόμενοι δημοσιογράφοι. Απλώς… «κράζουν». Και αυτό αν είσαι πάνω από 18 χρονών δεν δικαιολογείσαι να το κάνεις, πόσo μάλλον να το κάνεις ανώνυμα. Για αυτό λοιπόν η αξία αυτών των ανώνυμων κιτσάτων μπλογκς είναι όσο η αξία μιας γνώμης που θα σου πει ένας χειρουργός για το πως να αλλάξεις φλοτέρ στη τουαλέτα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα