Η ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΙΩΤΙΣΣΑ ΑΝΝΑ ΓΟΥΓΟΥΜΑΝΗ

Αρθρογραφία /

Γράφει ο Χρήστος Π. Ίντος

Ακούραστη δημιουργός αγιογραφιών η Γουμενισσιώτισσα Άννα Γουγουμάνη. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, δεν παραιτήθηκε ποτέ από τον αγώνα της ζωής, της προσφοράς και της δημιουργίας. Άσκησε επί δεκαετίες το επάγγελμά της, την κομμωτική τέχνη, αφού πρώτα μαθήτευσε σε σχολή και λειτούργησε ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη. Πορεύτηκε και τα κατάφερε κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των συμπολιτών της.

Αγιογραφίες της Άννας Γουγουμάνη, (φωτ. Χρ. Ίντος)

Παράλληλα, δεν κλείστηκε στον εαυτό της λόγω των κινητικών δυσκολιών. Τα ταξίδια της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πολλά. Αποκόμισε εμπειρίες και εικόνες σε εποχές που λίγοι ταξίδευαν ανά τον κόσμο για αναψυχή και επιμόρφωση. Τις ελεύθερες ώρες καταγίνονταν με το διάβασμα, κυρίως λογοτεχνικών έργων, αλλά και ιστορικών. Τις λογοτεχνικές της γνώσεις θα τις ζήλευαν πολλοί. Η επικοινωνία της με μεγάλους εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία είναι συχνές όχι μόνο για ενημέρωση αλλά και για προμήθεια έργων της σύγχρονης ελληνικής και ξένης πνευματικής δημιουργίας. Εκπλήσσει, όταν μιλάει για συγγραφείς και τα έργα τους.

Χρόνια τώρα απαλλαγμένη από τα επαγγελματικά της καθήκοντα ανακάλυψε και ένα άλλο ταλέντο της, εκείνο της ζωγραφικής και ιδιαίτερα της αγιογραφίας. Με το δικό της αξιοθαύμαστο τρόπο κινήθηκε, σχεδόν καθημερινά και επί μακρό χρονικό διάστημα προς τη Θεσσαλονίκη, όπου είχε εγγραφεί σε σχολή και παρακολούθησε σχετικά μαθήματα. Έφερε σε πέρας και αυτόν τον αγώνα! Έστησε εργαστήριο στο ισόγειο της κατοικίας της, σε κεντρική οδό της Γουμένισσας.

Προμηθεύτηκε τα απαραίτητα υλικά, καβαλέτο, χρωστήρες, ξύλα, χρώματα, βερνίκια και κάθε αναγκαίο για να επιδοθεί στο έργο. Ακολούθησε την παραδοσιακή και κοινά αποδεκτή αγιογραφική τεχνοτροπία. Με υπομονή και μεράκι! Έχοντας δίπλα της πρότυπα επιδίδονταν και επιδίδεται στη δημιουργία έργων. Πολλά έχει προσφέρει σε συγγενείς, φίλους, γνωστούς, σε ναούς, προσκυνητάρια και εξωκλήσια. Δεν έλειψαν και δεν λείπουν παραγγελίες από ανθρώπους που επιθυμούν έργο της, εικόνα του προστάτη Αγίου τους.

Οι γλάστρες της Άννας Γουγουμάνη, (φωτ. Χρ. Ίντος)

Κοινωνική, εξωστρεφής συχνά απολαμβάνει τον καφέ και την παρέα των φίλων στη μικρή πλατεία της κωμόπολης, την 23ης Οκτωβρίου, ή στην είσοδο της οικίας της. Όταν την ρώτησα, πως καταφέρνει τόσα σημαντικά πράγματα, απάντησε: “Με υπομονή! Αυτή την υπομονή, αν μπορούσα, θα ήθελα να την ζωγραφίσω”. “Υπάρχει η Αγία Υπομονή”, είπα, “γιατί δεν την αγιογραφείς”. Έμεινε έκπληκτη!

Μετά από μέρες την είδα να αγιογραφεί την Αγία Υπομονή. Βρήκε εικόνα της, μελέτησε τον βίο της, επιδόθηκε στην εργασία. Δημιουργούσε άλλο ένα έργο με υπομονή, την Αγία Υπομονή! Με υπομονή και με επιμονή καλλιεργεί και ωραίες γλάστρες, φορτωμένες λουλούδια που κοσμούν την είσοδό της. Η διαδρομή και η αποτελεσματικότητά της μπορεί και πρέπει να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση. Της ευχόμαστε να είναι καλά και να συνεχίσει τη δημιουργική της πορεία.

Έργα-της-Άννας-Γουγουμάνη-φ.-Χρ.-Ίντος

Περισσότερα

Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ ΜΑΡΤΥΡΑΣ, ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ – Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ, ΤΟ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Ο Βίος και το μαρτύριο του Αγίου Τρύφωνα Την 1η Φεβρουαρίου κάθε χρόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει και τιμά […]

Δείτε ακόμα

Γ. Γεωργαντάς στα εγκαίνια της Zootechnia: Το Μάρτιο στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Κλείνει η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας Ως μια ευκαιρία επανεκκίνησης της ελληνικής κτηνοτροφίας, χοιροτροφίας, πτηνοτροφίας και αλιείας χαρακτήρισε την […]