Αρθρογραφία

Χρονιά προκλήσεων το 2023 γιά την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Το άρτι αφιχθέν 2023 αναμένεται να είναι μία χρονιά ιδιαίτερων προκλήσεων σε παγκόσμιο, εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο.

Έτσι κι αλλιώς στην σύγχρονη εποχή τα δεδομένα και οι καταστάσεις μεταβάλλονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, και η προσαρμογή σε ένα τέτοιο κλίμα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, αν ένα άτομο, μία κοινωνία, ένα κράτος ένα έθνος, αναζητεί την ευημερία και την πρόοδο, και αυτό αποτελεί μία διαρκή θα λέγαμε πρόκληση.

Γιατί, άραγε, το 2023 να αποτελεί μία ξεχωριστή πρόκληση σε μία εποχή που ούτως ή άλλως η πρόκληση συνιστά συστατικό της σύγχρονης εποχής.

Η απάντηση θα τολμούσαμε να διατυπώσουμε, ότι είναι απλή.

Και τούτο διότι το 2023 θα είναι μία περίοδος, όπου η πολεμική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ίσως τερματισθεί, προσφέροντας μία περίοδο ανακωχής σε κόσμους με διαφορετική πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ταυτότητα και επιδιώξεις, οι οποίοι συχνά πυκνά “ανάβουν” εστίες διένεξης και εντάσεων.

Πολλές φορές με παράπλευρη απώλεια την εύθραυστη σε τέτοιους κλυδωνισμούς παγκόσμια οικονομία λόγω των παρενεργειών που επιφέρουν στο ενεργειακό πεδίο, μία τέτοια βιώνουμε στις ημέρες μας, “αγαπημένο” χώρο κινήσεων των “μεγάλων” παικτών της υφηλίου.

Ήδη διακρίνονται στον ορίζοντα κάποια αχνά σημάδια για αποκλιμάκωση της εμπόλεμης κατάστασης και η μεγαλύτερη πρόκληση θα αποδειχθεί εάν αυτά τελικώς οδηγήσουν στον τερματισμό του πολέμου και της παράλληλης ενεργειακής κρίσης, στην οποία ουσιαστικώς οφείλεται η πληθωριστική πίεση (ακρίβεια) στα εισοδήματα πολιτών σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, αν όχι σε όλο.

Σε εγχώριο επίπεδο οι προκλήσεις, πέραν αυτών που συνδέονται με τις διεθνείς εξελίξεις και την ανάγκη προσαρμογής στα σύγχρονα δεδομένα εντός και εκτός Ευρώπης, ακόμη και αυτά που συνδέονται με θέματα εθνικής ασφάλειας, όπου και εδώ το 2023 ίσως αποδειχθεί μία σημαντική χρονιά ανταπόκρισης σε προκλήσεις, οι περαιτέρω θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες στην Πατρίδα μας και για πολιτικούς λόγους, καθώς μέσα στο 2023 θα έχουμε, αρχικώς, την διενέργεια εθνικών εκλογών και στις αρχές Οκτωβρίου τις αντίστοιχες της τοπικής διοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Γεγονός που συνιστά από μόνο του πρόκληση σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, καθώς οι επιλογές των πολιτών σε αυτές πέραν των άλλων συνδέονται άμεσα και με το πώς ανταποκρίνεσαι στις προκλήσεις.

Όμως, γιά την περιφερειακή ενότητα το 2023 είναι ένα κομβικό έτος καθώς μία ευρεία θεμάτων, κυρίως σε επίπεδο υποδομών, που διαθέτουν αξιοπρόσεκτη “ωρίμανση” και η εφετινή χρονιά θα χαρακτηρισθεί από την πρόκληση κατασκευής και λειτουργίας.

Υποδομές οι οποίες έλειπαν πλήρως ή «βάλτωναν» γιά πολλά χρόνια και η πρόκληση στου να λάβουν “σάρκα και οστά” βελτιώνοντας το επίπεδο διαβίωσης των Κιλκισιωτών αποτελεί ουσιαστικό, μεγάλο και κυρίως ευκταίος στόχο.

Χαρακτηριστικότερα δείγματα η κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου, η έναρξη της οποίας θα ξεκινήσει εντός του 2023 , όπως και η λειτουργία του νέου γηροκομείο, καθώς κατασκευαστικά είναι σχεδόν έτοιμο, όπως και η μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στο νοσοκομείο του Κιλκίς, γιά πρώτη φορά από ιδρύσεως του.

Εξ ίσου ευοίωνες είναι προοπτικές γιά την έναρξη αναβάθμισης του κάθετου άξονα στην Εγνατία οδό στο τμήμα από τον κόμβο του Πολυκάστρου μέχρι τον αντίστοιχο της Χαλάστρας, του πιο θανατηφόρου στην ελληνική επικράτεια, καθώς μέσα στο 2023 θα προχωρήσει η παραχώρηση της δημόσιας (ΤΑΙΠΕΔ )ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε σε ιδιώτη και, κατ’ επέκτασιν, η εφαρμογή του όρου παραχώρησης και την εκτέλεση του έργου υποχρεωτικά μέσα σε διάστημα μιάς πενταετίας.

Το 2023 θα είμαι μία χρονιά πρόκλησης για την ολοκλήρωση ενός ακόμη σημαντικού έργου οδοποιίας αυτού που συνδέει το ανατολικό Κιλκίς με την Εγνατία οδό στο τμήμα από τον κόμβο της Νέας Σάντας μέχρι της Ασσήρου, το οποίο έχει καθυστερήσει δραματικά με ευθύνες της περιφερειακής αρχής, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου υποδομών, αλλά που μπορεί να προλάβει μέσα στο έτος την υλοποίηση του, μετά από την πρόσφατη τεχνική λύση “αντικατάστασης” του αναδόχου εργολάβου.

Μέσα στο 2023 θα κατασκευασθούν και θα αναβαθμισθούν και έργα υποδομής που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα κυρίως σε ότι αφορά τον τομέα της άρδευση, καθώς έχει ενταχθεί στις δημόσιες δαπάνες του τρέχοντος έτους η κατασκευή της δεύτερης φάσης του αρδευτικού έργου της Αρτζάν-Αματόβου, ενώ σε σχετικό πρόγραμμα έχει ενταχθεί και η αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου στην περιοχή του λεκανοπεδίου των Μουριών.

Ακόμη και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού η εφετινή χρονιά θα αποτελέσει χρονιά πρόκλησης για τους δύο δήμους του νομού μας καθώς, μεταξύ άλλων, μέσα σε αυτήν αναμένεται να προχωρήσουν αισθητά και να ολοκληρωθούν έργα που συνδέονται με τις δύο ΔΕΥΑ των, όπως αυτό με αντικαταστάσεις κυρίως δικτύων ύδρευσης στον δήμο του Κιλκίς, με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό σε εθνικό επίπεδο και με του έργου για την ύδρευση του Πολυκάστρου και κοινοτήτων πέριξ του από πηγές του όρους Πάικου.

Χρονιά προκλήσεων, λοιπόν, γιά το Κιλκίς το 2023 και αυτό που έχει ουσιαστική σημασία και αξία δεν είναι οι διαπιστώσεις περί αυτών, αλλά το πώς ανταποκρίνεσαι σε αυτές και αυτό θα το γνωρίζουμε ασφαλέστερα σε ένα χρόνο από σήμερα στην έναρξη του 2024.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη του βουλευτή ΠΑΣΟΚ νομού Κιλκίς Στέφανου Παραστατίδη στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων