Αρθρογραφία

Το θέμα είναι να μην σταλούν λάθος μηνύματα από ένα λάθος δημοψήφισμα

Πηγή εικόνας : http://greece.greekreporter.com/

Πηγή εικόνας : http://greece.greekreporter.com/

Ο λαός αποφάσισε να στείλει στους Ευρωπαίους ένα «Όχι» με μία πλειοψηφία σεβαστή αλλά όχι πομπώδη. Ο κόσμος έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα μεγαλύτερη ευθύνη από αυτήν που είχε, όταν εξήγγειλε το δημοψήφισμα, «πετώντας» την «μπάλλα» στον λαό, πριν μια εβδομάδα. Συμφωνία όσο πιό γρήγορα γίνεται, είναι η καθαρή εντολή που πήρε ο Αλέξης.

Φυσικά, οι πολιτικές εξελίξεις ήταν ραγδαίες και ελπίζουμε όλες να γίνουν με γνώμονα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επί τέλους ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με σκοπό να ακούσει και τις δικές τους προτάσεις και να βρουν έναν κοινό δρόμο. Ίσως να γίνει και μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αργά μεν, καλύτερα δε.

Την Δευτέρα το πρωί ο Γιάννης Βαρουφάκης παραιτήθηκε, αφήνοντας υπονοούμενα ότι ήταν απαίτηση των εταίρων. Γνωρίζουμε ότι η σχέση του με εκείνους όχι απλώς δεν ήταν η καλύτερη αλλά και μόνη η παρουσία του στα συμβούλια ήταν για αυτούς δυσκολοχώνευτη. Οπότε και αυτό είναι ένα θετικό βήμα για να καθήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών με καλύτερη διάθεση συμφωνίας και οι δύο πλευρές.

Την ώρα, που γράφονται αυτές οι γραμμές, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη το συμβούλιο των αρχηγών, και ίσως την ώρα που διαβάζονται αυτές οι γραμμές να έχει ήδη τελειώσει και η συνεδρίαση των Ευρωπαίων και η συζήτηση για την καινούργια πρόταση. Μακάρι να είναι έτσι, και το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό.

Μπορεί μερικοί από τους υποστηρικτές του «Όχι» να στεναχωρηθούν, όταν δουν την σύναψη του νέου «μνημονίου» καθώς πίστευαν ότι θα απαλλαγούν από δαύτο αλλά οι υπόλοιποι σκεπτόμενοι και ενημερωμένοι πολίτες του «Όχι» και του «Ναι» να είναι ικανοποιημένοι και μονιασμένοι στο καινούργιο που έρχεται με την ελπίδα ότι θα είναι καλύτερο και πιο δίκαιο από το παλιό.

Φυσικά, αν υπάρξει ρήξη, πράγμα το οποίο δεν νομιμοποιείται να κάνει ο πρωθυπουργός, οι συνέπειες και για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – γραφικών αλλά κυρίως για τη πλειοψηφία του 80 % που θέλει την Ελλάδα στην Ευρώπη θα είναι καταστρεπτικές. Ας ελπίσουμε οι «εταίροι που τα ξέρουν όλα» μια φορά να κάνουν ένα βήμα πίσω και να βοηθήσουν ουσιαστικώς την χώρα μας. Να εκλάβουν το μήνυμα του όχι ως μήνυμα «φτάνει πια» και όχι ως μήνυμα ότι «δεν σας θέλουμε πια».

Θα ήθελα να γράψω πολλά και να κρίνω ανθρώπους και γεγονότα, που μου έκαναν εντύπωση αυτές τις ημέρες αλλά θα το κάνω εν ευθέτω χρόνω. Προς το παρόν θα περιμένω να «μιλήσουν» τα γεγονότα και να δοκιμαστούν στη πράξη οι προθέσεις κυβέρνησης – εταίρων και φυσικά των ανθρώπων του «ναι» και του «όχι» που ψηφίζοντας την Κυριακή νομιμοποιήσαμε ένα λάθος δημοψήφισμα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Εντελώς αναμενόμενο

Τον Γιώργο Γεωργαντά βράβευσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κιλκίς την περασμένη Κυριακή κατά την διάρκεια του ετήσιου χορού του, στο  «Κτήμα των Ευχών». […]