Αρθρογραφία

Απαιτήσεις από ποιόν;

Μπορείτε να το δείτε και σαν συνέχεια του προηγούμενου άρθρου. Μπορείτε να το δείτε σαν συνειρμό. Μπορείτε να το πείτε σαν μια άλλη οπτική. Γράφοντας για το επίπεδο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ελλάδα το 2017, σκέφτομαι ότι ίσως να είμαι λίγο παραπάνω απαιτητικός και άδικος με τους πολιτικούς μας. Ναι, ναι άδικος! Γιατί τους εκλέγουμε χωρίς να έχουμε προσδοκίες και απαιτήσεις και μετά ξαφνικά αποκτάμε. Τι να κάνουν και αυτοί; Πως να το διαχειριστούν; Άνθρωποι είναι!

Και έρχεται η ώρα που πράττουν, αντιδρούν, δρουν και συμπεριφέρονται όπως αυτοί θεωρούν φυσιολογικό και εμείς πέφτουμε από τα σύννεφα. Διαμαρτυρόμαστε, εκνευριζόμαστε και πολλές φορές φθονούμε που κάνουν τόσο παράλογα πράγματα, για εμάς. Γιατί; Γιατί μάλλον έχουμε απαιτήσεις και προσδοκίες από αυτούς. Πιστεύουμε πως έπρεπε να δράσουν όπως εμείς θα δρούσαμε, εμείς που τους ψηφίσαμε. Κι όμως όλα αυτά δεν τα σκεφτήκαμε όταν το κάναμε.

Έπρεπε λοιπόν όταν διαλέξαμε ποιον θα σταυρώσουμε να αναρωτηθούμε. Να έχουμε απαιτήσεις από αυτόν; Και αν έχουμε, μπορεί να τις καλύψει; Είναι ικανός να πράξει αυτά που πιστεύουμε ότι είναι σωστά; Αυτά που θα πράτταμε εμείς; Ή μήπως θα κάνει κάτι εκ δια μέτρου αντίθετο από τα πιστεύω μας; Αν κάνουμε αυτές τις σκέψεις πριν την κάλπη, κατά την υπόλοιπη τετραετία δε θα κουραστούμε να «πέφτουμε από τα σύννεφα». Θα είμαστε πιο ήσυχοι αν έχουμε δώσει τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα προεκλογικά και μόνο συνταρακτικά γεγονότα θα μας επηρεάζουν, μετεκλογικά.

Πρέπει λοιπόν να αποφασίζουμε πριν ψηφίζουμε αν θα έχουμε απαιτήσεις από αυτόν που ψηφίζουμε ή απλά ξεπληρώνουμε μια χάρη. Γιατί αν ισχύει το τελευταίο, τότε δίνουμε ένα δώρο. Δεν μπορείς μετά να έχεις απαιτήσεις από το δώρο. Δεν μπορεί να ψηφίζεις κάποιον ανίκανο και μετά να έχεις απαίτηση ή προσδοκία να γίνει ικανός. Δεν μπορεί να μην ψηφίζεις με αντικειμενικά κριτήρια και να περιμένεις από τον πολιτικό να μην φερθεί με υποκειμενικότητα. Δεν γίνεται να επιλέγεις τον παράλογο και να περιμένεις να κάνει το λογικό.

Για αυτό την επόμενη φορά που θα βρεθείς κοντά σε μια κάλπη, να κάνεις κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου, αν δεν θες να πέφτεις από τα σύννεφα μουντζώνοντας τον κατά τη διάρκεια της θητείας του προσώπου που θα επιλέξεις. Γιατί αν θες να έχεις απαιτήσεις από την επιλογή σου, πρέπει πρώτα να έχεις απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Αλλιώς θα είσαι άξιος της μοίρας σου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]