Αρθρογραφία

Μπήκαμε στη τελική ευθεία του δρόμου γιά τις εκλογές

Μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Απριλίου 2023, και την υπογραφή του προβλεπόμενου ΠΔ για διάλυση της υπάρχουσας Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, η χώρα μας μπήκε επίσημα πλέον στην προεκλογική περίοδο για τις εκλογές που θα γίνουν την 21η Μαΐου 2023, με σύστημα απλής αναλογικής, σύμφωνα με το νόμο 4406/2016, που ψηφίστηκε από την Βουλή, την περίοδο που κυβερνούσαν την χώρα, τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Όμως οι μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, αλλά και η διαφαινόμενη ασυμφωνία των κομμάτων, για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, δείχνουν ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, δεν θα βγάλουν κυβέρνηση ούτε αυτοδύναμη ούτε συμμαχική, αφού κανένα κόμμα (σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις) δεν θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτικών εδρών, για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή έστω και συμμαχική.

Έτσι η ΠτΔ, εφαρμόζοντας το άρθρο 37 του Συντάγματος, θα δώσει στον αρχηγό του κόμματος, που θα διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία (που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις θα είναι η ΝΔ και ο κ.Μητσοτάκης) διερευνητική εντολή, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Αν διαπιστωθεί, ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε θα δοθεί διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, που κατά τα φαινόμενα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό τον κ.Τσίπρα.

Αν και η δεύτερη διερευνητική εντολή δεν τελεσφορήσει, τότε θα δοθεί νέα, στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, επί του προκειμένου στο ΠΑΣΟΚ, με αρχηγό τον κ.Ανδρουλάκη.

Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, που είναι πολύ πιθανό, τότε η ΠτΔ θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων, και αν επιβεβαιωθεί, η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, που θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης από όλα τα κόμματα, για την διενέργεια εκλογών.

Σε περίπτωση αποτυχίας και της προσπάθειας αυτής, θα αναθέσει στον Πρόεδρο του ΣτΕ ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και στη συνέχεια θα διαλύσει τη βουλή.

Οι εκλογές, λοιπόν, της 2ας Ιουλίου 2023, θα γίνουν από εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό, με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής σύμφωνα με τον νόμο 4654/2020, που προβλέπει σχετική κλιμακωτή πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, με σκοπό την διευκόλυνση για σχηματισμό κυβέρνησης.

Για να τύχει, όμως, το πρώτο κόμμα του ευεργετήματος της πριμοδότησης, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 25% των έγκυρων ψήφων του συνόλου της επικράτειας.

Επίσης ενώ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η εκλογή των βουλευτών θα γίνει με «σταυρούς», στις εκλογές της 2ης Ιουλίου, θα γίνουν με λίστα, που θα καταρτισθεί από τον αρχηγό του κάθε κόμματος.

Από σήμερα, μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου, έχουμε να διανύσουμε 25 ημέρες με προεκλογικό αγώνα. Οι διάφορες σφυγμομετρήσεις εξακολουθούν να δείχνουν, ως πρώτο κόμμα, την ΝΔ και πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, όμως, θα αναγκαστεί, από το αποτέλεσμα των εκλογών, να συγκυβερνήσει με άλλο κόμμα που πιθανόν θα είναι το τρίτο κόμμα, μάλλον το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, όλα αυτά είναι εικασίες και είναι γνωστό, ότι οι κυβερνήσεις δεν εκλέγονται από τις δημοσκοπήσεις, αλλά από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η εικόνα, λοιπόν, του τελικού αποτελέσματος των εκλογών, είναι ακόμη ρευστή εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αναποφάσιστων εκλογέων, που ενδέχεται να απέχουν από τις εκλογές, χωρίς όμως να αποκλείεται η συμμετοχή τους, την τελευταία στιγμή και με πιθανότητα να ψηφίσουν μικρά κόμμα.

Αυτό, όμως, που πρέπει να θεωρείται σίγουρο, είναι ότι τον Ιούλιο, οι Έλληνες ψηφοφόροι, θα προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα, για δεύτερη φορά, για να επιλέξουν το κόμμα, στο οποίο θα δώσουν εντολή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Έως τότε με υπομονή, ηρεμία, χωρίς φανατισμό και μισαλλοδοξία, να παρακολοθούμε τον προεκλογικό αγώνα και να ευχόμαστε ο αγώνας να διεξάγεται σε πολιτισμένα επίπεδα για να βοηθήσει τους ψηφοφόρους, να πάρουν τις σωστές αποφάσεις, που θα ωφελήσουν την Πατρίδα και την ελληνική κοινωνία.

Περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΩΜΝΙΤΣΑ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Επ’ ευκαιρία της σημερινής τοπικής εορτής της πόλης μας, αφιερωμένης στη μνήμη των πολιούχων της Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων που μαρτύρησαν στη […]

Έφιππη Νέα Δημοκρατία

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023 είχα γράψει για τον μεγάλο κίνδυνο του Μητσοτάκη να μετατραπεί από μία σχετικά ικανοποιητική […]

Δείτε ακόμα

Πνεύμα διεκδίκησης

Τα τελευταία χρόνια ακολουθούν ανοδική πορεία οι δείκτες απήχησης, συμμετοχής, διοργανωτικής επάρκειας και αγωνιστικής επιτυχίας όλοι οι αγώνες ορεινού δρόμου […]

Θα συνεχισθεί και αλλού

Ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων εκλογών στην Ολλανδία ήταν το υπερσυντηρητικό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς με την ομοϊδεάτισσα του Μαρίν […]