Πολιτική

Ταπεινόφρων άποψις

Διάβασα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κιλκίς ενέκρινε πρόταση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Βαρθολομαίου, αναφορικά με εγκατάσταση παρεκκλησίου στην Πλατεία Ειρήνης, κεντρικού σημείου της πόλης του Κιλκίς.

Με τον οφειλόμενο σεβασμό του ένθεου, και τη σεμνότητα του μη τακτικά εκκλησιαζόμενου, αποτολμώ «χαμηλόφωνη» διατύπωση άποψης προς τον θρησκευτικό μας τοπικό Ποιμενάρχη υπό τη μορφή καλόπιστου προβληματισμού, και όχι αλαζονικής υποδείξεως.

Το Κιλκίς δικαιούται να υπερηφανεύεται για το πλήθος των χώρων λατρείας που διαθέτει και, κυρίως, για το μορφωτικό επίπεδο Ιερέων μας που έργω και λόγω ανταποκρίνονται με επιτυχία στις απαιτήσεις της κοινωνικής τους αποστολής. Φυσικά ένας ακόμα ναός ή παρεκκλήσι προσθέτει και δεν αφαιρεί.

Ωστόσο, ας μου επιτραπεί να αναζητήσω τη συνδρομή του Σεβασμιότατου κ.κ. Βαρθολομαίου και σε ένα ακόμα ζωτικής σημασίας πρόβλημα της κοινωνίας, η οποία θρησκευτικά τελεί υπό τη θεόπνευστη καθοδήγησή Του.

Η τελευταία απογραφή δείχνει μια επικίνδυνη συρρίκνωση του πληθυσμού σε επίπεδο νομού, που, αν και συμβατή με την πανελλαδική κατάσταση, είναι παρά ταύτα  ανατρέψιμη με πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες κινήσεις.

Οι τελευταίες θα πρέπει να αποσκοπούν να αναδείξουν το Κιλκίς σε ελκυστικό τόπο κατοικίας για κάθε ηλικία και πνευματικό επίπεδο, προκειμένου να αντιστραφεί το κύμα μετοίκησης στην κοντινή μας Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της πληθώρας των τρόπων διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου που αυτή προσφέρει. Θλιβερή επιβεβαίωση οι «αόρατοι»  600 ενεργοί φοιτητές του εν Κιλκίς λειτουργούντος Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Συνελόντι ειπείν, η κατά τόπους Εκκλησία, ως κορυφαίος θεσμός στη συνείδηση της κοινωνίας μας, μπορεί να προσφέρει σημαντική και πολυθεματική συνδρομή στις προσπάθειες που καταβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες κοινωνικές συλλογικότητες.

Διερωτώμαι για παράδειγμα, πόσο χρήσιμο θα ήταν, αν είχαμε σε κεντρικά σημεία πόλεων του Νομού Κιλκίς μικρές δημόσιες δανειστικές βιβλιοθήκες ή αν πετυχαίναμε να αξιοποιήσουμε τα πάσης φύσεως πνευματικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας το μειονέκτημα της γειτνίασης με το μεγάλο αστικό κέντρο σε αναπτυξιακό πλεονέκτημα του μικρότερου Κιλκίς.

Ο ναός και ο ορθός, έστω και ενίοτε ενοχλητικός, λόγος της επιστήμης εκτιμώ ότι θα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι αποξενωμένα.

Ελπίζοντας, ότι απέφυγα το ολίσθημα της μεγαλαυχίας και το θράσος μου θα τύχει της ευηκοΐας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας, εκ των προτέρων ευγνώμων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η διαφορά… στο πατρώνυμο

Aνάμεσα σε αυτά, που προκάλεσαν εντύπωση στην πρόσφατη ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου από πλευράς […]

“Μιλούσε”… το ήθος του!

“Στην μουσική, αρχής γενομένης από την βυζαντινή, με “μύησε” από μικρό παιδί ο εξαίρετος ψάλτης, που είχαμε στο χωριό, Θοδωρής […]