Αρθρογραφία

ΑΝΟΙΞΗ 2020… ΚΑΙ… ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Γράφει ο Χρήστος Ίντος

“Μας ήρθε η άνοιξη πικρή …” σημειώνει σε έναν στίχο του άγνωστος ποιητής των χρόνων της σκλαβιάς θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση του σκλαβωμένου γένους. Και τούτη την άνοιξη βιώνουμε μια πραγματικότητα που πριν μερικούς μήνες δεν μπορούσαμε να την διανοηθούμε. Ένας αόρατος, μικροσκοπικός εχθρός μεταφερόμενος από άνθρωπο σε άνθρωπο κάνει τον γύρο του κόσμου. Όπου κτυπήσει δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας, απειλεί όλους.

Είναι ένα αόρατο βέλος! Μια από τις σημασίες της λέξεις ιός (ρήμα ίημι) είναι βέλος, όπως και δηλητήριο, σκουριά, φορέας ασθένειας, συκοφαντία και μοχθηρός λόγος. Ο φετινός επισκέπτης μας είναι εστεμμένος (κορώνα + ιός). Ξεκίνησε χειμωνιάτικα από την Άπω Ανατολή και έκανε την άνοιξη “πικρή”.

Αργά ή γρήγορα όλες οι εξουσίες του κόσμου κινητοποιήθηκαν για να πάρουν προληπτικά μέτρα, να αναχαιτίσουν την επιδρομή του. Στον τόπο μας, με τις οδηγίες των υπευθύνων για τη διαφύλαξη της υγείας μας, κλειστήκαμε στα σπίτια, νέκρωσαν τα πάντα! Σχολεία, εκκλησίες, καταστήματα, αγορές…. Οι πλατείες ερήμωσαν, τα πολύβουα κέντρα σίγασαν, η οικονομία δοκιμάζεται, όπως και η αντοχή μας.

Στα νοσοκομεία οι υγειονομικοί δίνουν σκληρές μάχες για να σώσουν τους ασθενείς. Πρέπει να αντέξουμε τη δοκιμασία, φροντίζουν κάποιοι για μας και μεις πρέπει να υπακούσουμε στο απλό: “Μένουμε σπίτι”, “Μένουμε σπίτι για το καλό μας, για το καλό όσων αγαπάμε”. Και πρέπει να αγαπάμε όλον τον κόσμο!

Όσοι το έπαιξαν παντοδύναμοι και παντογνώστες μπροστά στον αόρατο εχθρό, είδαν στον περίγυρό τους πρωτόγνωρες καταστάσεις! Ο κορωνοϊός δεν πτοείται από ουρανοξύστες, ανθρώπινα δημιουργήματα, πολεμικές και οικονομικές δυνάμεις, αξιώματα και θέσεις. Ακάθεκτος προελαύνει. Η επίθεσή του, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, αναχαιτίζεται από την τήρηση αρχών και κανόνων που υπαγορεύονται με σύνεση και λογική, όπως γίνεται και στον τόπο μας!

Ένα μήνα πλέον έγκλειστοι για το καλό μας και ώσπου πάει, ακόμη και αυτές τις μεγάλες και άγιες ημέρες των Βαΐων, της Μεγάλης Εβδομάδας, των ημερών του Θείου Πάθους, της λαμπροφόρου Αναστάσεως, των ημερών της Διακαινησίμου. …… Ένας άλλος εορτασμός, ένα διαφορετικό Πάσχα. Θα είναι Καλό, αν είμαστε υγιείς, αν βγούμε άτρωτοι από τη δοκιμασία, σωματική και ψυχική.

Την πίκρα της φετινής άνοιξης μπορούμε να την γλυκάνουμε κρατώντας άσβεστη τη λαμπάδα της αισιοδοξίας, ζώντας στο πνεύμα των ημερών με τους μοναδικούς Μεγαλοβδομαδιάτικους ύμνους, γιορτάζοντας το Πάσχα ουσιαστικά, μεταφέροντας το μήνυμα της Αναστάσεως, του φωτός και της χαράς.

Καλή Ανάσταση

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η έκτη καλύτερη

Την έκτη καλύτερη επίδοση σε εθνικό επίπεδο, με ποσοστό 5,27%, κατέγραψε στο Κιλκίς το πρωτοεμφανιζόμενο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας […]

Υποψήφιος δήμαρχος

Με το που τελειώνουν οι βουλευτικές εκλογές, αρχίζουν οι «ζυμώσεις» για τις δημοτικές και τις περιφερειακές, που ακολουθούν. Τι «αρχίζουν», […]