Πολιτική

Τρεις “γαλάζιες” υποψηφιότητες γιά τον δήμο Παιονίας

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ως γνωστόν οι προσεχείς δημοτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2023.

Κάτι που σημαίνει, ότι και τυπικώς ο τελευταίος χρόνος πριν την διενέργειά τους έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντιστρόφως για όλους εκείνους, που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να εμπλακούν σε αυτές, έχοντας ως στόχο να διεκδικήσουν την θέση του δημάρχου στους δύο δήμους της περιφερειακής ενότητας του Κιλκίς, του Κιλκίς και του αντιστοίχου της Παιονίας.

Είχαμε γράψει στον ‘’Μαχητή’’, στην προ δύο εβδομάδων έκδοσή του, αναφορικά με το πώς έχουν διαμορφωθεί έως σήμερα τα δεδομένα στον δήμο του Κιλκίς εκτιμώντας ως ‘’κυρίαρχη την θέση του νυν δημάρχου Δημήτρη Κυριακίδη στις τρέχουσες πολιτικές-δημοτικές εξελίξεις, που του δίδουν  τον πρώτο λόγο, ώστε να επανεκλεγεί δήμαρχος’’ και σήμερα θα επιχειρήσουμε να ‘’χαρτογραφήσουμε’’ τα μέχρι τώρα  δεδομένα και στον δήμο Παιονίας.

Εκεί όπου το ζήτημα των υποψηφιοτήτων γιά τον δημαρχιακό θώκο, τον οποίο σήμερα κατέχει ένα πρόσωπο με μακρά πορεία και εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση ο Κωνσταντίνος Σιωνίδης, είναι σαφώς πιό ξεκαθαρισμένο σε σχέση με τον δήμο του Κιλκίς.

Και τούτο διότι με βάση τα σημερινά  δεδομένα πολύ δύσκολα θα υπάρξουν αλλαγές στον ‘’καμβά’’ των υποψηφιοτήτων, όπου κυριαρχούν υποψήφιοι δήμαρχοι με ‘’γαλάζια’’ πολιτική προέλευση, καθώς από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο προέρχεται ο νυν δήμαρχος Παιονίας και υποψήφιος εκ νέου, αλλά και δύο ακόμη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έως τώρα έχουν εκφράσει δημοσίως την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 την θέση του δημάρχου:

Ο σημερινός επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και δήμαρχος Παιονίας την περίοδο 2015-2019 Χρήστος Γκουντενούδης και ο Πολυκαστρινός επιχειρηματίας Θεόφιλος Τιρεκίδης, γνωστός και από την υποψηφιότητα του για την προεδρία της διοικούσας επιτροπής εκλογικής περιφερείας (ΔΕΕΠ) Κιλκίς της Ν Δ στις εσωκομματικές εκλογές του2021.

Με τον τελευταίο μάλιστα να την ανακοινώνει επισήμως μέσω σχετικής ιδρυτικής διακήρυξης δημοτικού συνδυασμού.

Βεβαίως, και στον δήμο Παιονίας παρούσα, για ακόμη μία φορά, θα είναι η δημοτική παράταξη της ‘’Λαϊκής Συσπείρωσης’’, η οποία, ως γνωστόν, εκφράζει την άποψη του ΚΚΕ στην τοπική αυτοδιοίκηση, και της οποίας ο επικεφαλής στις εκλογές τον Μάιο του 2014 Αναστάσιος Βασιλακάκης είναι ο εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας στην τρέχουσα περίοδο.

Αντιθέτως, είναι εξαιρετικώς αμφίβολο αν προκύψει υποψηφιότητα από πρόσωπο με διαφορετική πολιτική αφετηρία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως συνέβη άλλωστε και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, όπου οι προσπάθειες να αναδειχθεί μία υποψηφιότητα με αναφορά από τους εν λόγω πολιτικούς χώρους δεν τελεσφόρησε ποτέ.

Βεβαίως και στην εν λόγω περίπτωση ίσως τα δεδομένα διαφοροποιηθούν στο μέλλον, καθώς μεσολαβούν των δημοτικών εκλογών αυτές των εθνικών και τα αποτελέσματά τους ίσως να διαμορφώσουν ένα κλίμα προσφορότερο για δημαρχιακές υποψηφιότητες από τους εν λόγω πολιτικούς χώρους, αν και εφ’ όσον βεβαίως αυτές διεξαχθούν σε χρόνο, ο οποίος θα προσφέρει ικανό αρκετή άνεση γιά την συγκρότησης αξιόμαχου συνδυασμού.

Μία προοπτική η οποία φαντάζει δύσκολο να προκύψει στην πράξη, όχι μόνον διότι, τουλάχιστον δημοσκοπικώς, δεν διαφαίνεται προοπτική να προκύπτουν θεαματικές αλλαγές στο ισχύον πολιτικό στάτους κβο, αλλά και διότι τα πιό προβεβλημένα από τα πρόσωπα των εν λόγω πολιτικών χώρων στην Παιονία και αναφερόμαστε κυρίως σε αυτά του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κκ Αθανάσιος Τζούρτζος, Χρήστος Δραγανίδης και Λάζαρος Ευθυμιάδης, έχουν λάβει ήδη θέσεις ‘’μάχης’’ σε διαμορφωμένα σχήματα, ενώ ερωτηματικό παραμένει τι μέλλει γενέσθαι από πλευράς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και αν στις προσεχείς εκλογές , καταφέρει εν τέλει αυτό που δεν κατόρθωσε στις προηγούμενες, να αναδείξει μία υποψηφιότητα με πολιτική αναφορά από τις τάξεις του.

Σημειώνουμε, ότι οι δύο από τους τρείς προαναφερθέντες θα πρέπει να θεωρούνται ουσιαστικώς εν δυνάμει ξανά υποψήφιοι με  τον σημερινό συνδυασμό της πλειοψηφίας του κ. Σιωνίδη και τον τρίτο να αποτελεί ακόμη ερωτηματικό   με ποιόν θα πολιτευθεί εκ νέου, καθώς οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις του με τον κ. Γκουντενούδη, με τον συνδυασμό του οποίου θυμίζουμε  ότι είχε εκλεγεί στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, κατορθώνοντας μάλιστα να εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς προτίμησης από όλους τους συνδυασμούς.

Ένα πρόβλημα το οποίο δεν φαντάζει το μοναδικό  για τον συνδυασμό της σημερινής μείζονος μειοψηφίας και τον επικεφαλής της κ. Γκουντενούδη, ο οποίος είδε την συνοχή των μελών της παράταξης του την τρέχουσα  δημοτική περίοδο, να  διασπάται σε ρυθμούς πέραν του συνηθισμένου και τις φήμες γύρω από  επαφές  και συζητήσεις  στελεχών της με στόχο την  συνεργασία στις προσεχείς εκλογές με την παράταξη της σημερινής δημοτικής αρχής,  να επιτείνουν το έτσι κι αλλιώς κακό κλίμα στις τάξεις του συνδυασμού.

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην παράταξη του νύν δημάρχου κ. Σιωνίδη, όπου, πέραν των κενών που άφησαν ο αδόκητος χαμός του Χρήστου Καραθόδωρου και η αποχώρηση-ανεξαρτητοποίηση του Αναστάσιου Μπαβέλλη, η συνοχή της παράταξης του θεωρείται από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τους βασικούς  λόγους που αυτή θεωρείται ‘’η πιο ελκυστική  για πρόσωπα με αναγνωρισιμότητα και πολιτικές φιλοδοξίες   στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Παιονία’’.

Σε περιφερειακούς δήμους, όπως αυτός της Παιονίας, η διάταξη τέτοιων προσώπων στους συνδυασμούς ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ένας από τους σημαντικούς παράγοντες διαμόρφωσης εκλογικής νίκης .

Γι΄ αυτό, πέραν των όποιων αξιολογήσεων από πλευράς των ψηφοφόρων για το έργο της νυν δημοτικής αρχής, των αναπόφευκτων συγκρίσεων σε σχέση με την προηγούμενη, αλλά και των προσδοκιών, που και πάλι αναπόφευκτα ‘’γεννά’’ μία νέα υποψηφιότητα, πολλά θα κριθούν για την εκλογή  της επόμενης δημοτικής αρχής και δημάρχου στην Παιονία από την στελέχωση του ενός εκάστου συνδυασμού, κυρίως στην δημοτική ενότητα του Πολυκάστρου, της πολυπληθέστερης του δήμου, όπου τα δεδομένα είναι και περισσότερο ρευστά.

Σίγουρα η παράταξη της σημερινής πλειοψηφίας έχει εκ των πραγμάτων ένα προβάδισμα  έναντι των λοιπών ενδιαφερομένων, καθώς διαθέτει μία συμπαγή και δοκιμασμένη στον χρόνο ομάδα, που ενισχύει την συνοχή της από το γεγονός ότι ασκεί διοίκηση για μία περίπου τετραετία, ενώ σίγουρα θα αντιμετωπίσει τα λιγότερα προβλήματα στην προσαρμογή των νέων δεδομένων του νέου εκλογικού νόμου, καθώς η ‘’δεξαμενή’’ της και στις κοινότητες  είναι δεδομένη.

Αυτό, όμως, δεν αποτελεί πάντα εχέγγυο για μία επανεκλογή ,όπως συνέβη άλλωστε και στην περίπτωση του κ. Γκουντενούδη, ο οποίος θυμίζουμε υπέστη συντριπτική ήττα στις εκλογές του 2014 από τον σημερινό δήμαρχο, όντας εν ενεργεία δήμαρχος Παιονίας και μία πενταετία ενωρίτερα  αντιπεριφερειάρχης στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς.

Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι διαφορετική.

Πάντα θα υπάρχουν παράμετροι, που την διαφοροποιούν σε σχέση με τις προηγούμενες και σε ό,τι αφορά και τον δήμο Παιονίας ο νέος εκλογικός νόμος, ανάδειξη δημάρχου και δημοτικών συμβούλων με ενισχυμένη αναλογική και υποψηφιότητες προέδρων κοινοτήτων σε δημοτικούς συνδυασμούς, εθνικές εκλογές και κυρίως αριθμός συνδυασμών και στελέχωση τους συνιστούν  σίγουρα τέτοιες παραμέτρους και στην παρούσα φάση ένα μέρος των είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.

Όπως, βεβαίως, και η κρίση των δημοτών, καθώς πέραν των άλλων ένας χρόνος στην πολιτική είναι πάντα τεράστιος χρόνος.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη – ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στο Κιλκίς