Αρθρογραφία

Σωτήριος γιά το Πλατανόρεμα Πολυπέτρου ο βιολογικός καθαρισμός της Γουμένισσας

Γράφει ο Πολυκράτης Παντσίδης

Με αφορμή την ενημέρωση των δημοτών από το δήμο Παιονίας 18/5/20 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο τοπικό Τύπο γιά την έναρξη των εργασιών του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων Γουμένισσας, οφείλω, ως ενεργός πολίτης του δήμου μου, να επισημάνω τα εξής:
Αναμφιβόλως, ο βιολογικός καθαρισμός Γουμένισσας είναι ένα σημαντικό έργο, που θα συμβάλει πολλαπλώς στην προστασία του τοπικού οικοσυστήματος και στην ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Δικαίως, λοιπόν, απονέμονται εύσημα σ’αυτούς, που διεκπεραίωσαν τις διαδικασίες γιά την υλοποίησή του.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός, ότι ο πολύτιμος γιά τον τόπο μας βιολογικός καθαρισμός ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς γιά δεκαετίες τα γενναιόδωρα αναπτυξιακά προγράμματα της ευρωπαϊκής άλλοτε κοινότητας και σήμερα ένωσης γιά τον ίδιο σκοπό δεν εύρισκαν αποδέκτες στην Γουμένισσα.

Ας αρκεστούμε, όμως, στην γνωστή παροιμία «Κάλλιο αργά παρά ποτέ», όπως συνηθίζουμε να λέμε, όταν το ποθούμενο τελικώς πραγματοποιείται, έστω και με καθυστέρηση. Τώρα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας μπροστά γιά τα επόμενα “βήματα”, που έχουμε να κάνουμε, ώστε ο βιολογικός καθαρισμός της Γουμένισσας να μην μειώνει απλώς την ρύπανση του Πλατανορέματος, αλλά να αποτελέσει την οριστική λύση του προβλήματος της μόλυνσης του, σε όλο το μήκος που διασχίζει εντός των ορίων του δήμου.

Αν ειλικρινώς ενδιαφερόμαστε να συμβάλουμε ουσιαστικώς στην προστασία του και στην περαιτέρω ανάπτυξή του και δικαίως να υπερηφανευόμαστε γι’ αυτό, θα είναι καλό, χωρίς άλλη καθυστέρηση, και με την απαιτούμενη εγρήγορση, να εκμεταλλευτούμε τα νέα προγράμματα και να κατασκευάσουμε αμέσως εντός της τετραετίας της σημερινής δημοτικής αρχής μικρές μονάδες βιολογικού καθαρισμού, στη Γρίβα, την Φιλυριά και το Πολύπετρο, οικισμούς του δήμου μας από τους οποίους διέρχεται το Πλατανόρεμα και δέχεται τα λύματα αυτών.

Όσον αφορά στον βιολογικό καθαρισμό λυμάτων του χωριού μου, του Πολυπέτρου, έχω την υποχρέωση να ενημερώσω τους αρμόδιους γιά μιάν ακόμη φορά: Το Πολύπετρο διαθέτει ολοκληρωμένη μελέτη συστήματος βιολογικού καθαρισμού με την μέθοδο τεχνικού υγροτόπου από το 2010, επί δημαρχίας Κουρτζανίδη στον τότε δήμο Ευρωπού. Δυστυχώς, η ανακύψασα οικονομική κρίση διέκοψε το έργο στο τελευταίο στάδιο της δημοπράτησης του. Έκτοτε οι επόμενες δημοτικές αρχές (2010-2014, 2014-2019) προς απογοήτευσιν των Πολυπετρινών δεν επανένταξαν το έργο σε νέο πρόγραμμα όπως έπραξαν με τον βιολογικό καθαρισμό στην Τούμπα.

Παρ’ όλα αυτά, ευελπιστούμε η σημερινή δημοτική αρχή να κρατήσει την προεκλογική υπόσχεσή, ανασύροντας την μελέτη από το “χρονοντούλαπο” και εντάσσοντας το έργο σε νέο πρόγραμμα, μαζί με τους υπόλοιπους βιολογικούς καθαρισμούς των χωριών, που προαναφέραμε, ώστε να “ανοίξει ο δρόμος” γιά την περαιτέρω ανάπτυξη του Πλατανορέματος, του πανέμορφου αυτού φυσικού τοπίου που απλόχερα η φύση μας “δώρισε” και του οποίου τόση ανάγκη έχουμε σήμερα. Αυτό, λοιπόν, το πολύτιμο “δώρο”, έχουμε την υποχρέωση να το προστατεύσουμε, να το αναδείξουμε, να το κληροδοτήσουμε ακέραιο στις επόμενες γενεές.

Ανυπομονώ με λαχτάρα την στιγμή, μετά από πενήντα χρόνια και πάλι να κολυμπήσω στις γκιόλες του, να ψαρέψω, και να ξεδιψάσω στα κρυστάλλινα νερά του.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]