Αρθρογραφία

«Ο άνθρωπος πρέπει να περπατά με το κεφάλι απέναντι στον ήλιο» Τσε Κεβάρα

Όταν το κύμα ξέβρασε λιπόθυμο τον Οδυσσέα στην ακτή, νοστάλγησε τη θαλπωρή του σπιτιού του, που κατέστρεφαν οι μνηστήρες ερήμην του, αρπάζοντας και κλέβοντας το βιος του, όπως ακριβώς κάνουν στην Ελλάδα σήμερα οι σύγχρονοι μνηστήρες του ΔΝΤ και οι κερδοσκόποι τραπεζίτες.
Ο πόθος του ναυαγού Οδυσσέα να γυρίσει σπίτι του ήταν έντονος. Αναπολούσε την πατρίδα του Ιθάκη, όπως αναπολεί κάθε Έλληνας την Ελλάδα, πριν έρθουν τα χαράτσια και τα «μνημόνια».
Το 1916, σε χρόνο ανύποπτο, πρωτοεκδόθηκε το βιβλίο με τον τίτλο: «Πως η Γερμανία κατέστρεψε τον Ελληνισμόν της Τουρκίας». Μέσα σε 100 χρόνια από τότε η Ελλάδα δέχτηκε δύο επιθέσεις από τη Γερμανία. Η μία ήταν κατά τον Α΄ και η άλλη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και παρότι χρωστά η Γερμανία στην Ελλάδα ήδη από την Κατοχή 575 δις δολάρια (δίχως τους τόκους), μας φέρεται ωσάν να είμαστε αποικία. Και σε αγαστή συνεργασία με κυβερνητικούς πολιτικούς τύπου Στουρνάρα, εφαρμόζει μια καταστροφική για την πατρίδα μας πολιτική.
Αυτό όμως που δεν τόλμησε να το πει κανείς από τους πολιτικούς μας για την Μέρκελ, το είπε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού γερμανικού κόμματος Die Linke, Σάρα Βάγκενκνεχτ, κατονομάζοντάς την ως “υπεύθυνη για τις 5.000 αυτοκτονίες Ελλήνων”! «Οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν δραματικά ως συνέπεια αυτής της πολιτικής της Α. Μέρκελ… και συνέχισε:
η Σάρα Βάγκενκνεχτ λέγοντας: “και οι Έλληνες πολιτικοί είναι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση. Mεγάλο μέρος του χρέους δημιουργήθηκε εγχώρια, από τα ανώτερα στρώματα των παλαιών κομμάτων, από ένα διεφθαρμένο σύστημα”.
Την πολιτική στη χώρα μας την διαμορφώνουν οι εμπρηστές των ονείρων των παιδιών μας. Οι γκρεμιστές της υγείας των ηλικιωμένων μας. Όσοι στραγγίζουν το αίμα του φτωχού, αλλά δεν αγγίζουν λίστες με ονόματα ζάπλουτων φοροφυγάδων.
Παλιά, στα αρχαία χρόνια, ο φιλόσοφος Αντισθένης συμβούλευε τους Αθηναίους να ανακηρύξουν με την ψήφο τους τα γαϊδούρια σε άλογα. Και όταν του είπαν ότι κάτι τέτοιο είναι έξω από κάθε λογική, ο Αντισθένης παρατήρησε:
“Μήπως και πολιτικούς δεν αναδεικνύετε σε άντρες απλώς με την ψήφο σας»! Αλήθεια, πόσοι ανίσχυροι πολίτες βρίσκονται πίσω από έναν ισχυρό πολιτικό; Πόσοι απελπισμένοι ψηφοφόροι χαρίζουν μια όμορφη ζωή σ’ έναν υπουργό; Πόσοι αξιοπρεπείς πολίτες βρίσκονται πίσω από έναν αναξιοπρεπή υπουργό που ψηφίζει κατάπτυστους νόμους; Αν τα σκεφθούμε όλα αυτά, θα καταλάβουμε πολλά. Άλλωστε είναι άδικο ο γονιός που δεν έχει λεφτά να αγοράσει γάλα στο παιδί του, να πληρώνει δυσβάσταχτα χαράτσια για να έχει ο κάθε πρώην υπουργός Λιάπης ή γιάπης βαρβάτη σύνταξη και να κυκλοφορεί με πλαστές πινακίδες!
Η πρώτη ποινή στη Γη δόθηκε από το Θεό κι ήταν όταν πέταξε τους πρωτόπλαστους έξω από τον Παράδεισο. Οι πρόγονοί μας εφάρμοζαν την ποινή του εξοστρακισμού. Με την ποινή αυτή τιμωρήθηκαν αρκετοί επιφανείς άνδρες! Λέτε να γνώριζαν κάτι παραπάνω; Εγώ πάντως δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι η έννοια «οπλίτης» σε αναγραμματισμό γίνεται “πολίτης”. Και, καλός πολίτης ή πολιτικός είναι αυτός που πολέμησε για την πατρίδα, μάς διδάσκουν τα τρία αδέρφια στο Μαραθώνα: ο Αισχύλος, ο Κυναίγειρος και ο Αμυνίας. Εκείνος, που εξαγόρασε τη θητεία του ή μέρος αυτής, δεν μπορεί να λογίζεται καλός πατριώτης, όσο ψηλά κι αν είναι, κι όπως και να λέγεται!
Σε στιγμές σαν κι αυτές, οδηγοί της ελπίδας μας είναι οι πρωτοπόροι στους αγώνες. Οι αγωνιστές του λαού που κράτησαν την ψυχή του όρθια. «…Όσο η αδικία είναι ερπυστριοφόρα και ισοπεδώνει τα δικαιώματα του πολίτη, θα χαθεί κάθε τιμή και κοινωνική αξιοπρέπεια. Ο άνθρωπος πρέπει να περπατάει με το κεφάλι απέναντι στον ήλιο», λέει ο Τσε Γκεβάρα. Όποιος δεν υψώνει τη φωνή του στο άδικο, που τον ισοπεδώνει σήμερα σε μορφή νόμου, όποιος περπατά με το κεφάλι χαμηλά, ίσως να «σκοντάψει» πάνω σε ένα χαμένο ευρώ. Κοινωνική όμως αξιοπρέπεια κι ελευθερία δεν πρόκειται να έχει.

Περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΩΜΝΙΤΣΑ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Επ’ ευκαιρία της σημερινής τοπικής εορτής της πόλης μας, αφιερωμένης στη μνήμη των πολιούχων της Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων που μαρτύρησαν στη […]

Έφιππη Νέα Δημοκρατία

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023 είχα γράψει για τον μεγάλο κίνδυνο του Μητσοτάκη να μετατραπεί από μία σχετικά ικανοποιητική […]

Δείτε ακόμα

Πνεύμα διεκδίκησης

Τα τελευταία χρόνια ακολουθούν ανοδική πορεία οι δείκτες απήχησης, συμμετοχής, διοργανωτικής επάρκειας και αγωνιστικής επιτυχίας όλοι οι αγώνες ορεινού δρόμου […]

Θα συνεχισθεί και αλλού

Ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων εκλογών στην Ολλανδία ήταν το υπερσυντηρητικό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς με την ομοϊδεάτισσα του Μαρίν […]