Πολιτική

Δήλωση Γιώργου Φραγγίδη για την «Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας»

Κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από την ψυχική νόσο και την εξάλειψη των διακρίσεων και των στερεοτυπικών αντιλήψεων γύρω από αυτήν.

Στη σημερινή εποχή της συμπερίληψης και της αποδοχής της διαφορετικότητας των ανθρώπων, η ψυχική νόσος δεν μπορεί πια να αποτελεί στίγμα.

Προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι η ισότιμη αντιμετώπιση των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας, η πρόσβασή τους σε δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, οι περισσότερες ευκαιρίες για εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάσταση και κοινωνική συμμετοχή.

Δυστυχώς, σήμερα, διαπιστώνουμε τραγικές ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό, ελάχιστα κέντρα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, ξενώνες και οικοτροφεία αναλογικά με των αριθμό των ψυχικά ασθενών.

Σε ο,τι αφορά το Νομό Κιλκίς, το ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου της πόλης αριθμεί μόλις 2 ψυχιάτρους, με αποτέλεσμα οι περιπτώσεις, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, να χρειάζεται να διακομίζονται, συχνά, στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς, όμως, καλούνται να πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα, καθώς, εδώ και κάποια χρόνια, στο Νοσοκομείο Κιλκίς δεν υπάρχει ειδικότητα παιδοψυχιάτρου, και ως εκ τούτου, οδηγούνται σε ιδιώτες ή σε δημόσια ιδρύματα στα μεγάλα αστικά κέντρα με τεράστιες αναμονές.

Μάλιστα, το Κιλκίς είναι από τους λίγους Νομούς ανά την Ελλάδα, στον οποίο δεν λειτουργεί Κέντρο Ψυχικής Υγείας.

Ο εκσυχρονισμός των υπηρεσιών παροχής ψυχικής υγείας ξεκίνησε στη χώρα μας με την ψήφιση του νόμου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ν.1397/83) και συνέχισε με τη λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα υπερασπιστεί και θα εξελίξει τα έργα των ημερών του σύμφωνα με τις ανάγκες του σήμερα, με τη δημιουργία νέων κοινοτικά προσανατολισμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Κρατάμε το διάλογο ανοιχτό με την κοινωνία και την ψυχική υγεία ψηλά στην στρατηγική μας πολιτική.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα