Ελλάδα

Υπουργείο Υγείας: Τέλος η συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων από ιδιώτες γιατρούς σε ανασφάλιστους

Αλλάζει ο τρόπος συνταγογράφησης των φαρμάκων αλλά και των διαγνωστικών εξετάσεων για τους ανασφάλιστους. Ειδικότερα με τροπολογία που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ στην Βουλή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο νομοσχέδιο για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, πλέον οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και τις διαγνωστικές τους εξετάσεις σε ιδιώτες γιατρούς, παρά μόνο σε δημόσιες δομές, δηλαδή σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.λ.π.

Όπως προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, πλέον «δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν οι ιατροί των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας».
Τι ίσχυε με τα φάρμακα

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ανασφάλιστοι είχαν δικαίωμα με ρύθμιση του 2019 συνταγές για τα φάρμακά τους αλλά και παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις να τις «γράφουν» σε ιδιώτες γιατρούς. Έως το 2019 η δυνατότητα αυτή υπήρχε μόνο σε δημόσιες μονάδες υγείας όπου πήγαιναν οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας για να εξυπηρετηθούν.

Ωστόσο για τις εξετάσεις τους και τις όποιες θεραπευτικές πράξεις έπρεπε να αναζητούν δημόσια μονάδα (νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, πρώην Μονάδες ΠΕΔΥ) για να τις εκτελέσουν, αφού δεν αποζημιώνονταν στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει το 2016 την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, ο αριθμός των οποίων είχε εκτοξευτεί τα μνημονιακά χρόνια 2011-2015. Τον Μάρτιο του 2019, με νέα βελτιωτική ρύθμιση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επέτρεψε τη συνταγογράφηση από όλους τους πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης γιατρούς.

Νίκος Φίλης: Τώρα εμποδίζουν και την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων!

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος μιλά για εμπόδια της κυβέρνησης και στην φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων. Καθώς ο υπουργός Υγείας τους «στέλνει ξανά στα υπερφορτωμένα νοσοκομεία, στερώντας τους στην ουσία την καθολική περίθαλψη! Στην κορύφωση ενός κύματος κορωνοϊού, γνωρίζοντας ότι πολλοί θα το αποφύγουν!».

Ο Νίκος Φίλης επισημαίνει ότι υψώνεται ένα σοβαρό ή και ανυπέρβλητο εμπόδιο σε μια πολύ μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας, «την πιο αδύναμη, την πιο ευάλωτη». Τονίζει ότι «στέλνουν τους ανασφάλιστους για να γράψουν τα φάρμακά τους, να συνωστίζονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων εν μέσω πανδημίας! Πόσο πιο τραγική μπορεί να γίνει η υγειονομική διαχείριση από αυτή την κυβέρνηση; Κι αυτό την ίδια μέρα που ο πρωθυπουργός ανακάλυψε περιχαρής ότι «δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει μεγαλύτερη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ» και επέβαλε το πρόστιμο του 100άρικου!».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζει παραλογισμό, αναλγησία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και σύμπλευση με τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς το 2019 οι φαρμακοβιομηχανίες είχαν αντιδράσει έντονα στη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έβλεπαν τις επιστροφές τους προς το κράτος να αυξάνονται και τα κέρδη τους να μειώνονται.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

Με τροπολογία που κατέθεσε χτες ο υπουργός Υγείας και ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, καταργείται η δυνατότητα συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας από πιστοποιημένους ιδιώτες γιατρούς, υψώνοντας σοβαρό ή και ανυπέρβλητο εμπόδιο σε μια πολύ μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας. Την πιο αδύναμη, την πιο ευάλωτη. Στέλνουν τους ανασφάλιστους για να γράψουν τα φάρμακά τους, να συνωστίζονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων εν μέσω πανδημίας! Πόσο πιο τραγική μπορεί να γίνει η υγειονομική διαχείριση από αυτή την κυβέρνηση; Κι αυτό την ίδια μέρα που ο πρωθυπουργός ανακάλυψε περιχαρής ότι «δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει μεγαλύτερη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ» και επέβαλε το πρόστιμο του 100άρικου!

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει το 2016 την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, ο αριθμός των οποίων είχε εκτοξευτεί το 2011-2015 λόγω των μνημονίων: απολύσεις, ανεργία 30%, κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων. Είχαν φτάσει τότε οι ανασφάλιστοι τα δυο εκατομμύρια, αφού τα άμεσα οικονομικά «θύματα» των μνημονίων είχαν συμπαρασύρει και πολλαπλασιάσει τα μέλη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που είχαν μείνει χωρίς φάρμακα: ανήλικοι, έγκυες, άτομα με αναπηρία, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι άστεγοι και άλλοι πολλοί, ανάμεσά τους και οι πρόσφυγες.

Το Μάρτιο 2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (παρά τις αντιδράσεις των φαρμακοβιομηχάνων, που έβλεπαν έτσι τις επιστροφές τους προς το κράτος να αυξάνονται και τα κέρδη τους να μειώνονται) βελτίωσε τη ρύθμιση, επιτρέποντας τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων για τους ανασφάλιστους και τις λοιπές ευάλωτες ομάδες, από όλους τους πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης γιατρούς. Λογικό: ό,τι ακριβώς ισχύει για τους ασφαλισμένους. Αλλά από σήμερα ο υπουργός Υγείας τους στέλνει ξανά στα υπερφορτωμένα νοσοκομεία, στερώντας τους στην ουσία την καθολική περίθαλψη! Στην κορύφωση ενός κύματος κορωνοϊού, γνωρίζοντας ότι πολλοί θα το αποφύγουν!

Παραλογισμός, αναλγησία αλλά και σύμπλευση με τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Όχι χαμηλά τα “πανώ”

Τείνει να εξελιχθεί, αν δεν έχει ήδη εξελιχθεί, σε … μόδα στο Κιλκίς η ανάρτηση ενημερωτικών “πανώ” σε χαμηλό ύψος, […]