Αρθρογραφία

Η Αγία Σοφία και οι Τουρκοφάγοι

Γράφει ο Χριστόφορος Τουτουντζίδης*

Ο Ερντογάν πραγματοποίησε την διακηρυγμένη επιθυμία του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί και εμείς από την μία κάνουμε σαν τις μωρές παρθένες και από την άλλη ετοιμάζουμε τα φισεκλίκια στα καφενεία. Για να βάλουμε λίγο τα πράγματα σε μια λογική. Η Αγιά Σοφιά μετά την Άλωση το 1453 μέχρι το 1934 ήταν το κεντρικό τζαμί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πίσω μόνο από την Μέκκα, που έλεγχε επίσης ο Σουλτάνος.

Η πρωτοβουλία του Κεμάλ, μετά μάλιστα και την συντριβή μας το 1922, δεν υπαγορεύτηκε από κανένα διεθνές δίκαιο και ιστορία, αλλά από την απόφαση του Κεμάλ να καταργήσει την θεοκρατία του Ισλάμ και συνακόλουθα τα υπολείμματα του Χαλιφάτου, που αυτός κατέλυσε. Εάν είχαμε μυαλά το 1920 ίσως η ιστορία να είχε γραφεί αλλιώς, πάντως σίγουρα αυτά που χάνεις με τα όπλα δεν τα κερδίζεις με την διπλωματία.

Κάτι θα έχετε ακούσει για την Κύπρο! Συνεπώς μετά από ένα σύντομο διάλειμμα 80 ετών η Τουρκία επιστρέφει στην οθωμανική της ιστορία και στην ανοικτή ισλαμοποίηση της ως κοινωνία. Έχοντας επισκεφθεί τρεις φορές στην τελευταία εικοσαετία την γείτονα, με τελευταία το 2019 η αλλαγή είναι εκκωφαντική και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται είναι ανίδεος.

Συνεπώς ο Ερντογάν είναι έντιμος μ’ αυτά που λέει, καθώς δεν κρύφθηκε ποτέ ότι ονειρεύεται περίπου κατάληψη του Αιγαίου, την πρωτοκαθεδρία στην ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στο Σουνιτικό Ισλάμ. Η Τουρκία δεν έχει εξοπλιστεί μέχρι τα δόντια τα τελευταία 15 χρόνια διαθέτοντας όλο τον πλούτο της προηγούμενης ευμάρειάς της στην δημιουργία ενός τεράστιου στρατού, προκειμένου να κάνει παρελάσεις και για να τον χρησιμοποιήσει.

Με λίγα λόγια επένδυσε στο μέλλον της, διότι αγαπητοί αναγνώστες οι εξοπλισμοί, και ειδικά οι επιθετικοί, είναι στην ουσία μια επένδυση για το μέλλον του λαού σου. Οι Τούρκοι είναι πραγματικά εθνικιστές και ζώντας με ένα πολύ χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από εμάς αποδέχθηκαν την μεταφορά αυτή του πλούτου, και όχι την ανύψωση του βιοτικού τους επιπέδου, όπως θα δικαιούνταν και θα ήταν αναμενόμενο σε μια δυτική κοινωνία, που η Τουρκία δεν είναι. Έτσι σήμερα μπορεί να παρατάξει ένα στόλο σύγχρονο, διπλάσιο από εμάς και ταυτόχρονα εμπειροπόλεμο στρατό από τις τόσες επιχειρήσεις κατάληψης εδαφών σε Συρία, Ιράκ και πρόσφατα Λιβύη.

Εμείς αντίθετα την προηγούμενη 15ετία επενδύσαμε στο παρελθόν και συγκεκριμένα προτιμήσαμε την ευμάρεια των συνταξιούχων, χρεοκοπώντας την χώρα, επιμένοντας εν συνεχεία να μην κοπούν πολύ οι πλαστές συντάξεις και μισθοί του δημόσιου τομέα βυθίζοντας σε μια ατέρμονη κρίση την Ελλάδα και καταστρέφοντας μια ολόκληρη νέα γενιά. Τα στοιχεία σοκαριστικά: από τα 300 δις χρέος τα 110 δις αφορούσαν το συνταξιοδοτικό σύστημα. Ξέρετε αυτό που επέτρεπε σε 40ρηδες απόμαχους να βγουν στην σύνταξη ή τους παλιούς αφισοκολλητές της ΔΕΗ, ΟΤΕ και των λοιπών ΔΕΚΟ, τα λεγόμενα «ευγενή Ταμεία» να έχουν συντάξεις των 3.000 Ευρώ και εφάπαξ των 150.000 Ευρώ, που απλά δανειζόμασταν και συνεχίζουμε ακόμα να δανειζόμαστε για να καταβάλουμε.

Η χώρα έτσι πέρασε την 10ετή κρίση αγκομαχώντας στους καναπέδες βλέποντας τον Γιώργο τον Αυτιά να κλαίει πάνω από τις «συνταξούλες» και να προτείνει τον καλύτερο τρόπο προσφυγής για τα αναδρομικά. Ναι, τα αναδρομικά που τώρα πρέπει να επιστραφούν και αξίζουν 3,5 δις, όσα δηλαδή για να εξοπλιστούμε με τρεις νέες φρεγάτες και δυο κορβέτες για να μην αλωνίζουν στο Αιγαίο οι Τούρκοι.

Έτσι φθάσαμε σε ένα στόλο του Πολεμικού μας Ναυτικού, που οι 9 από τις 13 φρεγάτες έχουν ηλικία άνω των 50 ετών και ψάχνουμε εάν συμμετείχαν στην απόβαση της Νορμανδίας, τα υποβρύχια που μοσχοπληρώσαμε να μην έχουν τορπίλες, παρά κάποιες του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ακόμα παραγγέλνουμε βλήματα για τα τανκς του Έβρου. Σίγουρα σ’ αυτό το χάλι συνέβαλαν τα μέγιστα τιτάνες του Έθνους όπως ο Άκης, ο Παπαντωνίου και τα λοιπά τρωκτικά του Υπουργείου Άμυνας, που κατασπατάλησαν τις όποιες δυνατότητες είχε τότε η χώρα.

Όμως αλήθεια ποιος θα δεχόταν μια επιμήκυνση της θητείας των κληρωτών στους 18 μήνες για να επανδρωθούν τα σχεδόν ανύπαρκτα τάγματα της μεθορίου? Αλήθεια ποιος θα αποδεχόταν να μην πάρει τα «αναδρομικούλια» και να μην στήνεται στα ΑΤΜ για ενημέρωση, προκειμένου άμεσα να ετοιμαστεί ο στόλος και ο στρατός για την επικείμενη μάχη? Αναζητώ αυτούς που είναι έτοιμοι να πηγαίνουν στο μνήμα του σκοτωμένου παιδιού τους και δεν θα τρέχουν στο γραφείο του Βουλευτή για μια καλή μετάθεση, ώστε να πάρουν το «παιδί» από την φωτιά?

Ακόμα και ένα μικρό Έθνος, που είναι αποφασισμένο και κάνει θυσίες για να διασφαλίσει το μέλλον του, έχει πολλές και καλές ελπίδες απέναντι σε ένα επιτιθέμενο γίγαντα, αλλά ένα τέτοιο έθνος, όχι το έθνος των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Στην επικείμενη κρίση θα είμαστε απελπιστικά μόνοι, καθώς η Ευρώπη επιθυμεί να γεράσει και να πεθάνει γεωπολιτικά με ηρεμία στερούμενη κάθε δυνατότητας αντίδρασης, πολλώ δε μάλλον όταν διοικείται από την ιστορικά φιλότουρκη Γερμανία, που έχει και 6 εκατομμύρια Τούρκους ως πολίτες της με δικαίωμα ψήφου και ο νοών νοείτω. Όταν η υποχωρούσα Αμερική θα προσπαθήσει να μαζέψει από όλη την υφήλιο τα κομμάτια της και να προσπαθήσει να αντιπαρατεθεί στην επικείμενη αναμέτρηση του Ειρηνικού κατά της Κίνας, άρα θα αδιαφορήσει πλήρως για εδώ. Όταν η Ρωσία προσπαθεί με λυκοφιλίες και τυχοδιωκτισμούς να κρύψει την οικονομική της γύμνια και να παραμείνει μεγάλη δύναμη με το λιγότερο κόστος συνεργαζόμενη με την Τουρκία.

Το δε Ισραήλ, που είναι ο μοναδικός παίκτης με ιστορική μνήμη και αυτογνωσία, δεν μπορεί να είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία, καθώς απειλείται από τους πιο τρελούς Ουμελάδες του Ιράν. Φυσικά αυτός ο ατελείωτος μικρομεγαλισμός της Τουρκίας θα έχει άσχημο τέλος για την ίδια, αλλά μέχρι τότε εμείς θα έχουμε αναμετρηθεί ήδη με το Θηρίο. Συνεπώς η παράταση στον χρόνο των μεταξύ μας ζητημάτων με κάποιες αναγκαίες υποχωρήσεις είναι μονόδρομος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτά που θα χάσουμε μετά από μια πολεμική αναμέτρηση θα είναι ασυγκρίτως περισσότερα.

Φυσικά μπορεί η Τουρκία να μην καμφεί ούτε με τα κέρδη μια καλής συμφωνίας αναγκάζοντάς μας να αντιπαρατεθούμε. Γι’ αυτό οι τουρκοφάγοι των καφενείων, που είναι έτοιμοι με τους χάρτες από διάφορες φυλλάδες να συντρίψουν τον εχθρό, ας ηρεμήσουν και ας πάνε να δουν στο ΑΤΜ αν μπήκαν τα λεφτά της επόμενης σύνταξης, γιατί τους παλικαράδες της φακής τους έχει πληρώσει η χώρα με πολλές ήττες και συντριβές στο παρελθόν.

Τελειώνοντας θα αναφέρω μια αγαπημένη μου φράση προκειμένου να κρατήσουμε τα αυτιά μας κλειστά σε τηλεοπτικούς τσαρλατάνους «Ο κίβδηλος πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων». Αυτά και προσεκτικά.

*Δικηγόρος Κιλκίς

Περισσότερα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Δείτε ακόμα

Βελτιωτικές αλλαγές

Μετά τις βελτιωτικές αλλαγές στο δημοτικό πάρκο – «Κήπος» του Κιλκίς για την καλύτερη αισθητική και λειτουργική εικόνα του χώρου […]

Και οι συμμαθητές παρόντες

Εκτός από θεσμικούς, πολιτιστικούς και θεσμικούς παράγοντες στην ημερίδα το παρόν στην παρουσίαση του μεταπτυχιακού για την τουριστική ανάπτυξη της […]