Ελλάδα

Χωρίς πυξίδα η κυβέρνηση με τη μετάλλαξη Όμικρον

Η δυναμική επέλασης της Όμικρον είχε και έχει εκθετικά χαρακτηριστικά. Υπερπολλαπλασιάζεται στη βάση ενός αλγόριθμου ο οποίος δεν συγχωρεί ούτε την άγνοια ούτε την επιπολαιότητα.

Ξέρουμε ήδη πώς η παραλλαγή αυτή προσβάλει τους εμβολιασμένους. Φαίνεται πως η αναλογία μεταξύ –προσβεβλημένων – ανεμβολίαστων είναι η ίδια. Ενδεχομένως μάλιστα σε κάποιες κοινωνίες με μεγάλα ποσοστά εμβολιασθέντων , όπως στη Δανία ή την Πορτογαλία οι προσβεβλημένοι από την Όμικρον να είναι περισσότεροι   από τους ανεμβολίαστους.

Η επιστημονική κοινότητα δεν είναι ακόμη σε θέση να καταλήξει με ασφάλεια στο εάν η Όμικρον προκαλεί μικρότερη ή μεγαλύτερη νοσηρότητα στους πολίτες που προσβάλει. Τα Data που διαθέτουμε δεν είναι προς το παρόν αρκετά ώστε να στοιχειοθετήσουν ένα ακριβές συμπέρασμα. Με λίγα λόγια βρισκόμαστε σε θέση αδυναμίας.

Σε μία τέτοια στιγμή όπου οι ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται με διάφορους τρόπους να αντιδράσουν στον επερχόμενο νέο γύρο υγειονομικής κρίσης ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αντιμετωπίζει το ζήτημα ως προς την ψηφοθηρική του διάσταση. Αντί να εισηγείται την λήψη  άμεσων μέτρων  εφησυχάζει την κοινωνία κρατώντας την σε μία ιδιότυπη ομηρία. Στόχος η επιβολή των περιοριστικών μέτρων όταν οι συνθήκες το επιβάλουν και τα όποια μικρά ή μεγάλα lockdown θα είναι αυτονόητα μπροστά στη λαίλαπα της Πανδημίας. Μόνον που όλα αυτά είναι παιγνίδια με την δημόσια υγεία. Κανείς πολιτικός δεν έχει τέτοιο δικαίωμα.

Η αντιπολίτευση ξιφούλκησε. Ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πλεύρη στη Βουλή περί …μελλοντικών μέτρων δήλωσε: «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, το μόνο που δεν είναι σοβαρό είναι η κυβέρνηση». Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτική ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε πως τάσσεται υπέρ της λήψης αυστηρών μέτρων μόνον με εισήγηση των επιστημόνων και κατηγορεί την κυβέρνηση για τακτικισμούς.

Η Ευρώπη στο έλεος  επιδημιολογικής λαίλαπας

Οι βρετανοί ειδικοί προβλέπουν ακόμη και 2 εκατομμύρια περιστατικά Covid την ημέρα από την επέλαση της Όμικρον. Στη Γαλλία ο Υπουργός Υγείας προειδοποίησε πώς στα τέλη Δεκεμβρίου η χώρα θα μετρά πάνω από 100.000 περιστατικά Covid το εικοσιτετράωρο όπως σημειώνει στο πρωτοσέλιδο της η «Le Monde». Η Ολλανδία πρώτη απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης επέβαλε γενικό lockdown έως την 9η Ιανουαρίου. Στην γειτονική Δανία ισχύει μερικό lockdown με τάσεις επέκτασης. Στην Πορτογαλία επίσης. Η Ισπανία αντιμετωπίζει πρωτοφανή επίθεση από την παραλλαγή Όμικρον. Η κυβέρνηση ήδη μελετά τη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Στο Παρίσι που βρίσκεται ήδη σε μία εκ των πραγμάτων προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση αρχίζει να παραδέχεται πώς η λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων  εντός των επομένων ημερών είναι ένα πολύ λογικό ενδεχόμενο. Μόνον την Τετάρτη η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε 106.000 νέα περιστατικά Covid λόγω Όμικρον.

Στην Αθήνα προαναγγέλλονται μέτρα μετά τις εορτές

Ο Θάνος Πλεύρης από το βήμα της Βουλής επιβεβαίωσε με τον πλέον άμεσο τρόπο πώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσεξήγητη αναμονή.

«Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο».

Ποια μέτρα θα εφαρμοστούν  εντός των επομένων ημερών

Τα μέτρα προς άμεση εφαρμογή σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι τα εξής :

1) Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κ.λπ.)

2) Χωρίς κόσμο τα ματς στα γήπεδα

3) Όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας, τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.

4) Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

5) Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά την 3η Ιανουαρίου 2022 είναι τα εξής :

1) Περιορισμοί στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση

2) Περιορισμοί ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο σε κλειστούς χώρους

3) Επέκταση τηλεργασίας

Πηγή: zougla.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Οι αγάπες… «πληγώνουν»

Πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο του εργατικοϋπαλληλικού κέντρου Κιλκίς (ΕΚΚ) Τάσο Καπνίδη, ότι η άτυχη εργαζομένη στον δήμου Κιλκίς, η οποία […]