Υπό την απειλή κυρώσεων οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στις δομές υγείας του νομού Κιλκίς

Πολιτική /

Σε ισχύ τέθηκαν οι κυρώσεις γιά τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, που, παρά το πλαίσιο υποχρεωτικού εμβολιασμού, δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση εμβολίου.

Στην περιφερειακή μας ενότητα τέτοιου είδους προβλήματα έχουν προκύψει σε ένα μικρό αριθμό εργαζομένων στις δημόσιες δομές του κέντρου κοινωνικής στήριξης, όπου υπάρχουν τρείς περιπτώσεις σε σύνολο δώδεκα εργαζομένων, και στον οίκο ευγηρίας και θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων (γηροκομείο) Κιλκίς, όπου υπάρχει αντίστοιχος αριθμός ανεμβολίαστων εργαζομένων σε σύνολο τριανταπέντε και δώδεκα εργαζομένων σε σύνολο σαράντα επτά στην δομή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία του Κιλκίς «BηματίΖΩ», με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Μία κατάσταση η οποία επηρεάζει σημαντικώς την λειτουργία του ιδιωτικού φορέα «ΒηματίΖΩ» , καθώς διαφοροποιεί πολλές από τις παραμέτρους λειτουργίας του, όπως δήλωσε στον «Μαχητή» η διευθύντριΆ του Καλλιόπη Βουμβουράκη, αλλά δεν μπορεί να «επηρεάσει δραστικά την ουσιαστική λειτουργία των δημοσίων δομών, όπως δήλωσαν στον «Μαχητή» τόσο η πρόεδρος του κέντρου κοινωνικής στήριξης Μιχαλία Καραμισάκη όσο και ο διοικητικός υπεύθυνος του γηροκομείου Νικόλαος Αβραμίδης, καθώς, εκτός των άλλων, υπάρχει ετοιμότητα από μέρους των γιά το ενδεχόμενο πλήρωσης των κενών θέσεων μέσω συνάψεως τρίμηνων συμβάσεων.

Και τούτο, διότι το υπουργείο έχει ήδη ανακοινώσει, ότι το πρώτο μέτρο, που θα εφαρμοσθεί, θα είναι η τοποθέτηση του εργαζομένου σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Αν και πρακτικώς το ζήτημα έχει λάβει μία ολιγοήμερη παράταση, καθώς, όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο κ. Αβραμίδης, έχει τεθεί παράλληλα σε ισχύ από τα τέλη της περασμένης εβδομάδος, μέσω σχετικής εγκυκλίου, μέτρο, που προβλέπει δυνατότητα ένταξης σε εξαιρέσεις εμβολιασμού σε πέντε περιπτώσεις εργαζομένων με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, οι σχετικές αιτήσεις των οποίων θα εξετασθούν από τριμερή επιτροπή της 4ης ΔΥΠΕ μέσα σε διάστημα πέντε ημερών.

Και το «Βοήθεια στο Σπίτι»
Το θέμα ανεμβολίαστων υπαλλήλων γιά τον νέο κορωνοϊόc ταλανίζει και τις δομές κοινωνικής πρόνοιας των δήμων, καθώς υπάρχουν τομείς, όπως αυτός «Βοήθεια στο σπίτι», οι οποίοι σχετίζονται με την παροχή βοήθειας και άρα και συγχρωτισμού σε ηλικιωμένα άτομα σε μικρούς οικισμούς των δύο δήμων του νομού μας.

Αν και κατά βάση το φαινόμενο αφορά μόνον τον δήμο του Κιλκίς, όπου ο σχετικός αριθμός είναι αρκετά υψηλός, δέκα εργαζόμενοι (εννέα,εν τέλει, καθώς εις εξ αυτών έχουν καταθέσει αίτημα συνταξιοδότησης και έχουν υποβάλει παραίτηση), σε σχέση με τον αντίστοιχο της Παιονίας, όπου υπάρχει μόνον μία περίπτωση και πρακτικώς δεν τίθεται θέμα.

Υπενθυμίζεται, ότι από την Τρίτη 17.8.21 έχει λήξει η σχετική προθεσμία γιά τον εμβολιασμό εργαζομένων σε δομές παροχής υπηρεσιών σε ηλικιωμένους και ότι, με βάση τις σχετικές διατάξεις, προβλέπεται η επιβολή καθεστώτος αναστολής εργασίας για ένα τρίμηνο σε όσους δεν έχουν εμβολιασθεί, αν και με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας υπάρχει ακόμη ανοικτό ένα «παράθυρο» γιά όσους ενδεχομένως αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας και δύνανται να αιτηθούν εξαίρεσης εμβολιασμού, όπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμα του ο «Μαχητής».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η βασιλόπιτα του ΧΩΜΑ Κιλκίς

Ο αθλητικός σύλλογος ΧΩμάτινος Μηχανοκίνητος Αθλητισμός (ΧΩ.Μ.Α.) Κιλκίς απευθύνει κάλεσμα στα μέλη και σε όλους τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού […]