Ελλάδα

Σ.Τσιόδρας: Χωρίς εμβολιασμό θα είχαμε επιπλέον 8.400 θανάτους και 5.530 διασωληνώσεις

Ανακοινώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα έκανε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας.

Η ανάλυση υλοποιήθηκε με τη συμβολή των συναρμοδίων υπηρεσιών υγείας και του ΕΟΔΥ, της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα αποτελέσματα έχουν ήδη δοθεί στην κυβέρνηση, την εθνική επιτροπή εμβολιασμών και την εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και έγινε προκειμένου η χώρα να έχει τα δικά της συμπεράσματα για τον εμβολιασμό. Η μελέτη αναλύει και σε τεχνικό επίπεδο και έχει δεδομένα εμβολιασμού, που αφορούσαν τις σοβαρές νοσήσεις, εκείνους που μπήκαν σε ΜΕΘ ή και κατέληξαν και έγινε διασύνδεση των δεδομένων με τα στοιχεία του εμβολιασμού. Η ανάλυση έγινε και κατά εμβόλιο και κατά ηλικιακή ομάδα, αλλά και τον πλήρη εμβολιασμό. Οι υπολογισμοί έγιναν για κάθε εβδομάδα για την περίοδο της μελέτης.

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τους εμβολιασμούς

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσε ο καθηγητής:

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ότι αφορά την αποτροπή θανάτων είναι 91%. Σε μικρότερες ηλικίες (25-49 ετών) καταγράφεται επίσης σημαντική αποτελεσματικότητα. Σε ότι αφορά τα επιμέρους εμβόλια η Pfizer (90%), Moderna (97%) AstraZeneca (94%) και υπολείπεται ελαφρά το Johnson & Johnson.

Σε ότι αφορά τη νοσηλεία σε ΜΕΘ η αποτελεσματικότητα φτάνει το 95% για τους πλήρως εμβολιασμένους. Πρόκειται για 20 φορές μείωση κινδύνου έναντι των ανεμβολίαστων. Για τους άνω των 60 ετών η προστασία είναι 91% έως 95%. Στους κάτω των 60 ετών η προστασία φτάνει το 99%.

Από την σύγκριση των περιόδων προ μετάλλαξης Δέλτα και την μετά προκύπτει ότι στην προ Δέλτα περίοδο η προστασία από θάνατο ήταν 92-98%. Στη μετά Δέλτα από 71 έως 96%. Σε ότι αφορά τις ΜΕΘ πριν την μετάλλαξη Δέλτα η προστασία ήταν 98%. Με κυρίαρχη τη μετάλλαξη Δέλτα φτάνει από 91% έως 98%.

Οπως είπε ο καθηγητής τα εμβόλια εμφανίζουν μια εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε ότι αφορά τη νοσηλεία σε ΜΕΘ και σε θάνατο. Μειώνουν τον κίνδυνο τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρότερες ηλικίες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι υπολογίζεται πως με τον εμβολιασμό έχουμε αποφύγει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου έως 8.400 θανάτους. Σε ότι αφορά τις ΜΕΘ γλιτώσαμε 5.560 νοσηλείες και 5.530 διασωληνώσεις.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα αν μέχρι τα μέσα Ιουλίου είχαμε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμού θα είχαμε σήμερα 1.200 λιγότερους θανάτους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ποταμός Αξιός και οι αισθητήρες μέτρησης της στάθμης των υδάτων που τοποθετήθηκαν στην γέφυρα

Στην εγκατάσταση συστήματος μέτρησης στάθμης υδάτων στην γέφυρα του ποταμού Αξιού, στο ύψος της Αξιούπολης, προέβη στα τέλη της προηγούμενης […]

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην «αξιολόγηση» – κατηγοριοποίηση των σχολείων και τον αυταρχισμό κυβέρνησης – υπουργείου παιδείας

Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας μπροστά στον ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων […]