Αρθρογραφία

Το ανεκπλήρωτο «Τάμα του Έθνους»

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που είχε αποτέλεσμα την εθνικής μας παλιγγενεσία, δηλαδή την απελευθέρωση των Ελλήνων από τους Τούρκους και την διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους.

Το γεγονός αυτό θα γιορταστεί από τους Έλληνες, όπου κι αν κατοικούν, με την δέουσα λαμπρότητα, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Εντύπωση, όμως, προκαλεί, το γεγονός,ότι στις κατά καιρούς αλλά και πρόσφατες ανακοινώσεις της εθνικής επιτροπής εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο ανεκπλήρωτο «Τάμα του Έθνους», παρά το αρχαιοελληνικό ρητό «Από Θεού άρξασθαι», που σημαίνει «Ας αρχίσουμε με την επίκληση του Θεού».

Όταν λέμε «Τάμα του Έθνους», εννοούμε την επιθυμία, αλλά και απόφαση των Ελλήνων Επαναστατών του 1821, γιά ανέγερση ναού στην πρωτεύουσα του ελεύθερου ελληνικού κράτους, αφιερωμένου στον Σωτήρα Χριστό, που βοήθησε στην απελευθέρωση της Πατρίδας μας από τον οθωμανικό ζυγό, όπως πίστευαν και ομολογούσαν οι αγωνιστές της Επανάστασης. Η υλοποίηση της παραπάνω επιθυμίας αποφασίστηκε αρχικώς από την Δ’ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων, που πραγματοποιήθηκε το έτος 1829, στο Άργος ,στην οποία μετείχαν κορυφαίοι πολιτικοί, στρατιωτικοί κλπ. Παράγοντες της εποχής, όπως ο Καποδίστριας, ο Κολοκοτρώνης, ο Μαυροκορδάτος κ.α. Προς ενημέρωση, παραθέτουμε το κείμενο της παραπάνω απόφασης ( ή ψηφίσματος), που είχε ως εξής:

«Η Δ’ Εθνική Συνέλευσις των Ελλήνων νομίζει εαυτήν ευτυχή, γενόμενη το όργανον δι ου το Εθνος εκπληροί το πλέον εφετόν των χρεών του, το ‘να αναπέμψη την ευγνωμοσύνην του προς τον Θεόν, όστις εδειξε τοιαύτα θαύματα δια την σωτηρίαν του. Όταν η τοπική περιφέρεια της Ελλάδας και η καθέδρα της κυβερνήσεως της κατασταθώσιν οριστικώς και οι οικονομικοί πόροι του κράτους επιστρέψωσιν, θέλει ανεγέρθη κατά διαταγή της κυβερνήσεως, εις την καθέδραν αυτής, Ναός επ’ ονόματι του Σωτήρος τιμώμενος». Το παραπάνω ψήφισμα, που έχει υπογραφεί από τον υβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια δημοσιεύθηκα στο με αριθμό 5, φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, με την μορφή του Διατάγματος.

Από τότε, κατά την λαϊκή έκφραση «κύλησε πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες» αλλά το «Τάμα του Εθνους» παραμένει ανεκπλήρωτο. Είναι αλήθεια, ότι σε διάφορες χρονικές περιόδους κάποιες από τις κυβερνήσεις αποφάσιζαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του Τάματος, μερικές δε προχώρησαν και στην θεμελίωση του ναού, αλλά οι εργασίες δεν προχωρούσαν, επειδή σκόνταφταν σε πραγματικά εμπόδια ή ακόμη και απλές αφορμές, όπως π.χ. εξωτερικό ή εμφύλιος πόλεμος, οικονομικές κρίσεις κλπ.

Η πικρία του ορθόδοξου ελληνικού λαού, συνίσταται στο γεγονός ότι οι πόλεμοι και οι οικονομικές κρίσεις δεν στάθηκαν εμπόδια, για την ανέγερση μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη και τεμένους στην Αθήνα, με δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου, ενώ αποτελούν «εμπόδιο» γιά την εκπλήρωση του Τάματος (ανέγερσης ναού στην Αθήνα, αφιερωμένου στον Σωτήρα Χριστό) των προγόνων μας αγωνιστών, που με τις θυσίες και το αίμα τους ελευθέρωσαν την Πατρίδα μας.

Η πικρία των Ελλήνων δεν εκφράζει διαφωνία γιά την ανέγερση του παραπάνω μνημείου ή του τεμένους. Η πλειοψηφία των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών, συμφωνεί με την κατασκευή των παραπάνω έργων, αλλά περιμένει και ελπίζει σύντομα να εκπληρωθεί και το «Τάμα του Έθνους».

Οι ελπίδες αυτές αναπτερώθηκαν το έτος 2012, ύστερα από σχετική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ελήφθη την 8η Ιουνίου 2012, σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία ανελάμβανε την πρωτοβουλία γιά την υλοποίηση του Τάματος και όριζε ως ημερομηνία τελέσεως των εγκαινίων του ναού την 25 Μαρτίου του 2021, όταν δηλαδή θα αρχίσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις, γιά την διακοσιοστή επέτειο από την έναρξη της Επανάσταση του 1821. Παραθέτουμε προς ενημέρωση το κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης της Αρχιεπισκοπής :

«Κατόπιν υποβληθέντων σχετικών αιτημάτων πλειάδος Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Σύνοδος, σταθμίσασα τις πνευματικές ανάγκες του Ορθόδοξου Ελληνικού Λαού, όπως και το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες (Αλβανίας στα Τίρανα, Σερβίας στο Βελιγράδι, Ρουμανίας στ ο Βουκουρέστι, Ρωσίας στη Μόσχα, Γεωργίας στην Τυφλίδα κλπ) κατά την παρελθούσα δεκαετία και εν μέσω δυσμενεστάτων οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων και όρων έχουν ανεγείρει με την μορφή τάματος, περικαλλείς Καθεδρικούς Ναούς, με εντυπωσιακές οικοδομικές εγκαταστάσεις. πνευματικά κέντρα, γραφεία κλπ. αποφάσισε την ανέγερση μεγάλου Συνοδικού Πνευματικού Κέντρου Βυζαντινής Παράδοσης, με μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό, αφιερωμένο στο Σωτήρα Χριστό, μάλιστα εις εκπλήρωσιν του Τάματος του Εθνους, με χρονικό ορίζοντα αποπερατώσεως του έργου, το έτος 2021, δηλαδή διακόσια χρόνια μετά την Εθνική Παλιγγενεσία». Το 2021 ήρθε και σύντομα θα φύγει. Στα χρονικά όρια του ενός έτους θα υπάρχει δυνατότητα να ανεγερθεί ο Ναός του Σωτήρος, όταν μάλιστα δεν έχει βρεθεί ακόμη το οικόπεδο, στο οποίο θα γίνει η Ανέγερση;

Ας φροντίσει η Αρχιεπισκοπή, σε συνεργασία με την Πολιτεία και άλλους κοινωνικούς φορείς, να βρεθεί το οικόπεδο, στο οποίο θα ανεγερθεί ο περί ου ο λόγος ναός και στην συνέχεια να γίνει εντός το 2021 τουλάχιστον η θεμελίωσή του. Παράλληλα, ας ενημερώσει τους πιστούς, με δημόσια ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή, τους λόγους, γιά τους οποίους δεν υλοποιήθηκε η προαναφερθείσα απόφαση της ΔΙΣ για την ανέγερση του ναού του Σωτήρος.

Φύλακες αγρυπνείτε! Οι καιροί ου μενετοί!

Περισσότερα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΟΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ

Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των “Πολυκαστρινών 2024” και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της […]

ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Και είπεν ο πρωθυπουργός από το βήμα του Κοινοβουλίου, βλοσυρός και δήθεν αγανακτισμένος, κατακεραυνώνοντας την δήθεν Αντιπολίτευση: «Σταματήστε να λέτε […]

Δείτε ακόμα