Πολιτική

θ.Βαφειάδης: «Με τις επιλογές σας γιά τα μεγάλα έργα της ΔΕΥΑΚ το Δημόσιο κινδυνεύει να χάσει 5.500.000 ευρώ» (Βίντεο)

Σφοδρή επίθεση κατά της διοίκησης του δήμου Κιλκίς εξαπέλυσε ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Βαφειάδης, κατά την διάρκεια της δια τηλεδιασκέψεως ειδικής συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής 4.2.22, με θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής έτους 2021.

Αναφερόμενος στον εν λόγω απολογισμό, τον οποίο παρουσίασε ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης, ο κ.Βαφειάδης καταλόγισε στην διοίκηση του δήμου πράξεις, παραλείψεις και λανθασμένες επιλογές, εξ αιτίας των οποίων πόλη και χωριά του Κιλκίς «πήγαν πενήντα χρόνια πίσω».

Η κριτική του κ.Βαφειάδη εστιάσθηκε κυρίως στην διαχείριση της πανδημίας, στα θέματα ύδρευσης, με έμφαση στην λειτουργία της ΔΕΥΑΚ, στον φωτισμό και την οδοποιία, στην υπογειοποίηση του εναερίου δικτύου της ΔΕΗ και στην «εικόνα» των εισόδων-εξόδων του Κιλκίς.

«Δήμος στάσιμος σε όλα»
Ειδικότερα ο κ.Βαφειάδης είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«…Τα όσα ανέφερε ο κ. δήμαρχος στον απολογισμό πεπραγμένων της υπ΄αυτόν δημοτικής αρχή έτους 2021, παραπέμπουν σε… «φιέστα».

Εμείς, απλώς μεταφέρουμε τον «παλμό» της κοινής γνώμης του δήμου Κιλκίς…

…Μιλάμε γιά ένα δήμο στάσιμο σε όλα τα επίπεδα, σε πόλη και χωριά. Χωριά που ερημώνουν, που «φυτοζωούν», που υπολείπονται σε υποδομές, που είναι πίσω σε όλα, σε σύγκριση με ό, τι συμβαίνει στους όμορους νομούς, όπου υπάρχει όραμα, υπάρχει και πρόγραμμα, που εμείς δεν έχουμε, γι’ αυτό και βρίσκονται στον «δρόμο» της ανάπτυξης…

«Με καθυστέρηση και με λανθασμένους τρόπους»
…Θα εστιάσω σε ωρισμένα παραδείγματα, ξεκινώντας από το πώς διαχειρίσθηκε ο δήμος μας την πανδημία.

Αναφέρθηκε ο κ. δήμαρχος στο τι διέθεσε η Πολιτεία στους δήμους, στην «μάχη» κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο, «προσπέρασε» με ευκολία το ότι ο δήμος μας είναι αναλογικώς πρώτος σε θανάτους, πρώτος και σε ανεμβολίαστους πολίτες, έχοντας θρηνήσει για πολλές απώλειες…

…Ό, τι έκανε ο δήμος το έκανε με μεγάλη καθυστέρηση και με λανθασμένους τρόπους…

«Πληρώνει γιά πόσιμο, που… δεν είναι πόσιμο!»
…Άλλο παράδειγμα: «Πανηγυρίζει» ο δήμος Κιλκίς για το διυλιστήριο νερού, που θα λύσει, λέει, το χρόνιο πρόβλημα της περιοχής του πρώην δήμου Πικρολίμνης εξ αιτίας του ακατάλληλου νερού.
Και καλείται τώρα ο πολίτης αυτής της περιοχής να πληρώσει με προσαύξηση 22%, ως πόσιμο, νερό… που δεν είναι πόσιμο!

Από την πλευρά μου έχω διατυπώσει και καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα…

«Μόνο για ένα τμήμα»
…Έρχομαι και στην «εικόνα» των γεμάτων από οριζόντιες και κάθετες τομές δρόμων του Κιλκίς. Μιάς πόλης σκοτεινής τα βράδια και τις νύχτες εξ αιτίας ενός απαρχαιωμένου δικτύου φωτισμού.
Η ίδια κατάσταση και στους οικισμούς.

Όσο για την υπογειοποίηση του εναερίου δικτύου της ΔΕΗ, αυτή προβλέπεται γιά το τμήμα της κεντρικής οδού 21ης Ιουνίου μεταξύ των δύο παλαιοτέρων φωτεινών σηματοδοτών, ενώ μία δημοτική αρχή με όραμα και πρόγραμμα θα έπρεπε να προβλέψει αυτήν την υπογειοποίηση, αρχικώς τουλάχιστον για όλο το μήκος της 21ης Ιουνίου και για όλο το μήκος από την δυτική μέχρι την ανατολική είσοδο, δηλαδή όλο το μήκος της Ελευθερίου Βενιζέλου και της Γεωργίου Καπέτα, με προοπτική την επέκταση και σε άλλα σημεία…

«Πενήντα χρόνια πίσω»
…Όσο γιά τις τέσσερες εισόδους-εξόδους του Κιλκίς, μόνο σε «εικόνα» σύγχρονης πόλης δεν παραπέμπουν.

Δυστυχώς, έχουμε μία δημοτική αρχή, που ούτε μεριμνά για την πόλη ούτε αξιοποιεί τα χωριά.
Και όλα αυτά συνθέτουν την λυπηρή πραγματικότητα μιας πρωτεύουσας νομού, που μας «πηγαίνει» … πενήντα χρόνια πίσω!…

«Εξ αιτίας σας τα προβλήματα στην ΔΕΥΑΚ»
….Πέραν όλων αυτών, έχουμε μία δημοτική αρχή, που «έσπρωξε» σε συνεχώς φθίνουσα πορεία, μιαν άλλοτε εμβληματική υπηρεσία του δήμου, την δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης Κιλκίς (ΔΕΥΑΚ).

Μιάν υπηρεσία, που κάποτε παρείχε τεχνογνωσία σε αντίστοιχες όμορων νομών, και η οποία σήμερα έφτασε να χρωστά περί τα τρία εκατομμύρια ευρώ στην ΔΕΗ!

Και τούτο σε μιάν ευνοϊκή συγκυρία, που η κυβέρνηση διέθεσε στην ΔΕΥΑΚ κονδύλιο εικοσιτριών εκατομμυρίων ευρώ, όπως και ανάλογα κονδύλια σε όλους τους δήμους, μέσω της «Διαύγειας», γιά πολύ σημαντικά έργα, όπως της αντικατάστασης πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης.

Αυτό, δηλαδή, για το οποίο κόπτεται η δημοτική αρχή, η οποία, όμως, αντί να εκμεταλλευθεί αυτήν την ευκαιρία και να προκηρύξει μειοδοτικό διαγωνισμό, επέλεξε την προσφιλή σ’ αυτήν «οδό» του διαγωνισμού με αξιολόγηση, που σημαίνει ότι, αν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, το Ελληνικό Δημόσιο κινδυνεύει να απωλέσει πεντέμισυ εκατομμύρια ευρώ, λόγω του πολύ χαμηλού ποσοστού εκπτώσεων (μέχρι 10%, έναντι … από 30 μέχρι 60% σε άλλες πόλεις!).

Σταματήστε αυτήν την διαδικασία και προχωρήστε σε μειοδοτικό διαγωνισμό.

Δεν «πετιώνται» έτσι πεντέμισυ εκατομμύρια ευρώ σε εργολάβους…».

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα

Ο κατάλληλος αριθμός

Η συνδυασμένη κρίση των τελευταίων χρόνων, επί δεκαετία οικονομική, επί τριετία υγειονομική και την τελευταία διετία ενεργειακή, επέτεινε τις συνέπειες […]