Αρθρογραφία

Ποιος κρίνει την πίστη μου;

Όσα περισσότερα μαθαίνω μεγαλώνοντας με εκπλήσσουν όλο και περισσότερο, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Ή δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμη ότι μας ψεκάζουν ή είμαστε τόσο ελαφρόμυαλοι από μόνοι μας που δεν το χωράει ο νους μου. Ότι και να ισχύει δεν ξέρω αν δικαιολογεί αυτό που θα περιγράψω παρακάτω.

Θα σας βάλω κατευθείαν στο θέμα. Ο σταυρός στην Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί αξίωμα. Θα το εξηγήσω για να γίνει περισσότερο κατανοητό. Όταν αποφασίσεις να υπηρετήσεις το λόγο του Θεού και να αφιερώσεις τη ζωή σου κηρύττοντας τον λόγο Του, τότε για να φορέσεις σταυρό πρέπει να στο επιτρέψει ο μητροπολίτης της μητροπόλεως που υπάγεσαι. Για όσους ακόμη δεν το έχουν καταλάβει θα το πω με πιο απλά λόγια. Αν είσαι παπάς μπορείς να βάλεις σταυρό μόνο αν κρίνει ο μητροπολίτης ότι… το αξίζεις!

Δεν πας να είσαι Χριστιανός, να αποφάσισες να αφιερώσεις τη ζωή σου στη θρησκεία και τα πιστεύω σου, να αρνήσε σχεδόν τα πάντα από την ανθρώπινη απλή ζωή, αν δεν δώσει το ΟΚ ο μητροπολίτης σταυρό δεν μπορείς να φορέσεις. Πρέπει να τον αξίζεις ρε παιδί μου. Να δείξεις ότι είσαι καλός παπάς. Όχι καλός Χριστιανός, καλός παπάς επιμένω!

Και αν είσαι καλός παπάς αλλά ο μητροπολίτης δεν είναι καλός μαζί σου και σου αρνηθεί τον σταυρό;

Ποιος τον ελέγχει; Ποιος μπορεί να του πάει κόντρα; Ποιος θα υπερασπιστεί τον απλό παπά πηγαίνοντας κόντρα στον απόλυτο άρχοντα της θρησκείας που ακούει στο όνομα μητροπολίτης και ο οποίος χάνει το αξίωμα του όταν εγκαταλείπει τον μάταιο τούτο κόσμο; Ρητορικές οι ερωτήσεις και σταματάω εδώ γιατί και εγώ χριστιανός είμαι και φοβάμαι μην αφοριστώ. Ή μήπως δε θα έπρεπε;! Άλλο μεγάλο θέμα συζήτησης.

Τι λοιπόν κι αν ο κάθε αμαρτωλός απλός Χριστιανός φοράει χρυσό σταυρό ή η κάθε αμαρτωλή χριστιανή κάνει τον σταυρό κόσμημα, ο άνθρωπος που αποφασίζει να αφιερώσει τη ζωή του στον χριστιανισμό, πρέπει να αποδείξει ότι το αξίζει για να τον φορέσει. Όχι γενικά, αλλά ειδικά στον μητροπολίτη.

Αναρωτιέμαι πολλές φορές αν όλα αυτά που εφαρμόζει η εκκλησία της Ελλάδος ήταν λόγια, εντολές ή παραδείγματα του Ιησού. Απαντήσεις δεν ξέρω που θα βρω όπως και τον τρόπο να διαχειριστώ τέτοια θέματα.

Θα επιθυμούσα η θρησκεία να είναι πολύ πιο δυνατή μέσα μου μέσα από τη γνώση και όχι τον προσηλυτισμό γιατί πιστεύω ότι και άλλες θρησκείες να μας δίδασκαν στο σχολείο, τον Χριστιανισμό θα επιλέγαμε και πάλι η συντριπτική πλειοψηφία. Τότε όμως θα ήταν πιο δυνατή η πίστη μας, γιατί θα αποτελούσε επιλογή.

Περισσότερα

ΛΑΝΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

(Στον υπέροχο φίλο μου Γιάννη Σαββόπουλο) Λαναράς ή λαναριτζής ήταν ο τεχνίτης που επεξεργαζόταν το προερχόμενο από το κούρεμα των […]

Δείτε ακόμα

Απεδείχθη, ότι… χρειάζονται

Συγκαταλέγεται στα θέματα, στα οποία η στήλη κατά καιρούς αναφέρεται με αρνητικό σχολιασμό, καθώς από τότε, που ανέκυψε, συνεχίζει να […]