Ελλάδα

Συναυλία στη Θεσσαλονίκη, στη μνήμη των Εθνομαρτύρων Νίκου Καπετανίδη και Ευαγόρα Παληκαρίδη

Μία μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 στη μνήμη των Εθνομαρτύρων του Πόντου Νίκου Καπετανίδη και της Κύπρου Ευαγόρα Παλληκαρίδη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ανακήρυξης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών της 21ης Σεπτεμβρίου, ως «ημέρα μνήμης Νίκου Καπετανίδη».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του, ο «Σύλλογος Δράσης “Νίκος Καπετανίδης”» παρουσιάζει ένα μέρος του καλλιτεχνικού δυναμικού της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 7 το απόγευμα στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Καπετανίδεια», η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μετά την ανακήρυξη από τον δημοσιογραφικό κόσμο της 21ης Σεπτεμβρίου, ως «ημέρα μνήμης Νίκου Καπετανίδη».

Η εκδήλωση θα τελεστεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και την αδερφική σύμπραξη της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος.

Στόχος του συλλόγου μας είναι να πραγματοποιηθεί μία συναυλία σταθμός, η οποία ενώνει τον Πόντο των Ελλήνων με την προαιώνια Ελληνική Κύπρο μέσω δύο ακαταμάχητων ηρώων Εθνομαρτύρων.

 

Των Νίκου Καπετανίδη και Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

PALHKARIDIS.EYAGORAS.KEFALAKI

Τους οποίους η δημοσιογραφική «πένα» του συλλόγου μας συνέδεσε πνευματικά και μεταφυσικά είκοσι μέρες πριν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος στο πάρκο «Παύλου Μελά» σε κείμενο με τίτλο «Το Γράμμα», το οποίο μεταφέρει μία νοητή συνύπαρξη των δύο ηρώων που είχαν το ίδιο μαρτυρικό τέλος, πάνω στην αγχόνη.

Γι’ αυτό στην εκδήλωση θα είναι παρών και ο «Σύλλογος Ευαγόρα Παλληκαρίδη» από την Πάφο.

Για πρώτη φορά στα χρονικά θα παρουσιαστεί ένα κλασσικό μουσικό έργο γραμμένο από τον συνθέτη Χάρη Γκατζόφλια, αφιερωμένο στον εθνομάρτυρα, Νίκο Καπετανίδη, για δύο λύρες του Πόντου με τους πανάξιους Χρήστο Καλλιοντζίδη και Δημήτρη Ξενιτόπουλο, οι οποίες θα συμπράξουν με την Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τον μουσουργό, Χάρη Γκατζόφλια και τον μαέστρο, Βλαδίμηρο Συμεωνίδη.

Το τραγούδι “Καπετανίδη αετέ” που έγραψε ο Βασίλης Μωϋσιάδης σε μουσική του Φάνη Κουρουκλίδη θα διασκευαστεί από τον Χάρη Γκατζόφλια για να συνταιριάξει μουσικά με τη Συμφωνική ορχήστρα υπό τη συνοδεία της Λύρας του δημιουργού του (Φάνη Κουρουκλίδη.)

Παράλληλα ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων υπό την διεύθυνση των Χρήστου Καλλιοντζίδη και Δημήτρη Ξενιτόπουλου θα παρουσιάσουν ιστορικά Τραγούδια του Πόντου και της Κύπρου με τις φωνές των Αλέξη Παρχαρίδη, Πέλας Νικολαίδου και ενός Κύπριου ερμηνευτή, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί σε επόμενο δελτίο Τύπου.

Ο ηθοποιός, Γιώργος Συμεωνίδης, θα προσφέρει τη στεντόρια φωνή του στην αφήγηση. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η νομικός, Ευδοξία Καλπατσινίδου.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποψήφιος πρόεδρος της Κύπρου.

Σας περιμένουμε, σε μία εκδήλωση πανδαισία ήχων, χρωμάτων και πάθους για την Ιερή Μνήμη μας. Γενική είσοδος 15 ευρώ. Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα