Πολιτική

Στις πέντε πιο επιβαρυμένες περιοχές της χώρας ο νομός Κιλκίς

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Επέστρεψε, αν ουσιαστικά είχε φύγει ποτέ, ο προβληματισμός στους τοπικούς ιθύνοντες και την τοπική κοινωνία, τουλάχιστον σε όσους ακόμη τηρούν τα περιοριστικά μέτρα, γύρω από την εξάπλωση της πανδημίας “εντός των τοιχών” της περιφερειακής με τα την χθεσινή ανακοίνωση από πλευράς του ΕΟΔΥ των στοιχείων που αφορούν τις νέες μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό.

Και τούτο διότι η ενότητα του Κιλκίς με τις 34 νέες μολύνσεις την Τρίτη 29.12.20 και 24 την Τετάρτη 30.12.20 επιστρέφει στους αριθμούς άνω των τριάντα κρουσμάτων, που είχαμε καταγράψει στο πρόσφατο παρελθόν κατατασσόμενη σε εθνικό επίπεδο μαζί με αυτές της Δυτικής Αττικής, του Έβρου της Κοζάνης και της Πιερίας, στις επιβαρυμένες περιοχές, παρά το γεγονός ότι στην χώρα μας ότι η πανδημία είναι σύμφωνα με τους ειδικούς σε πτωτική πορεία.

Μία κατάσταση η οποία “μας ανησυχεί” και “μας προβληματίζει ιδιαιτέρως “όπως δήλωσε στον “Μαχητή” ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ερωτηθείς σχετικώς και αναφερόμενες στα στοιχεία του ΕΟΔΥ ,επαναφέροντας παράλληλα την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση από πλευράς των αρμοδίων του ΕΟΔΥ ,όπως συμβαίνει με τους δημάρχους, ώστε να μπορεί να εκτιμηθούν και σε επίπεδο ενότητας οι πιθανοί λόγοι της διασποράς, ώστε μα μπορεί να ενημερώνει με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και εγκυρότητα τους πολίτες.

Την ίδια ώρα βεβαίως η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας συστήνει ειδικό γραφείο, στεγαζόμενο στις εγκαταστάσεις του εδώ περιφερειακού μεγάρου το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 4 Ιανουαρίου με δύο στελέχη της κεντρικής πολιτικής προστασίας και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Βεργίδης έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Βεβαίως η άνοδος των αριθμών σχετίζεται σε ένα βαθμό και με την αύξηση των σχετικών ελέγχων (32.000 τεστ πανελλαδικό επίπεδο εχθές), όμως αυτό δεν αποτελεί ουσιαστικό άλλοθι για το γεγονός ότι η ενότητα μας εντάσσεται ξανά στις επιβαρυμένες, καθώς αναλογική αύξηση ελέγχων είχαμε σε εθνικό επίπεδο.

Κάτι το οποίο εκτός των άλλων ουσιαστικά παραπέμπει στους κυριότερους παράγοντες που αφορούν την διασπορά και σχετίζονται με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και την αστυνόμευση για την επιβολή των και βεβαίως με τις μετακινήσεις πολιτών από άλλες ενότητες.

Δύο παράμετροι που σίγουρα “χωλαίνουν” σε τοπικό επίπεδο, αν παρατηρήσει κανείς την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της ενότητας μας, την πόλη του Κιλκίς, σε σχέση με την εφαρμογή του απαγορευτικού, αλλά και αν παρατηρήσει τον σημαντικό αριθμό μετακινήσεων που δέχεται αυτή εντός των ορίων της για εργασία από πολίτες όμορων περιοχών, αυξάνοντας κατά συνέπεια τους κινδύνους της διασποράς.

Σίγουρα τα δεδομένα των επομένων ημερών θα είναι πολύ κρίσιμα για την πορεία της πανδημίας στην ενότητα μας καθώς η χθεσινή δραματική αύξηση κρουσμάτων καταγράφηκε σε περίοδο εφαρμογής αυξημένων περιοριστικών μέτρων μετά από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και ενόψει αυτής της αλλαγής του χρόνου, που πιθανώς να επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί ο ιός είναι και η πανδημία είναι ακόμη εδώ και αυτό θα συνεχισθεί όλο τον χειμώνα, παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί για την αντιμετώπιση τους, καθώς αφενός μεν αυτός να επεκταθεί σε ένα ποσοστό της τάξεως του 70% του πληθυσμού σε δύο δόσεις, εως ότου επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης και αυτό απαιτεί αρκετό χρόνο.

Μέχρι τότε το ουσιαστικό αντίδοτο κατά της εξάπλωσης της παραμένει ο περιορισμός της διασποράς με την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και της χρήσης μάσκας, ώστε να μην ζήσουμε καταστάσεις όπως αυτές που κατεγράφησαν πρόσφατα σε σχέση με την πίεση στο ΕΣΥ και κυρίως να μην χάνουμε, όπως δυστυχώς συμβαίνει πολύ τακτικά εσχάτως προσφιλή μας πρόσωπα.

Υ.Γ. Στο πλαίσιο των ελέγχων προστίθεται στο αμέσως προσεχές διάστημα και η διενέργεια rapid- test στον Αγιο Πέτρο του δήμου Παιονίας, ο δήμαρχος του οποίου Κωνσταντίνος Σιωνίδης έχει αιτηθεί από τον ΕΟΔΥ την δημιουργία ενός κέντρου rapid-test και στην περιοχή του Πολυκάστρου πλην των μέχρι τώρα γνωστών στα στρατόπεδα της Νέας Σάντας, Καμπάνη και στο ΚΑΠΗ Κιλκις.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την τακτική συνεδρίαση η ΔΕΕΠ Ν.Δ ν. Κιλκίς γιά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.