Αρθρογραφία

Σεξουαλικότητα και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Σεξουαλικότητα είναι η έκφραση της ψυχικής και βιολογικής λειτουργίας με σκοπό την σωματική και συναισθηματική ικανοποίηση και πληρότητα μέσω της ηδονής. Είναι μία έννοια πολυδιάστατη, που αφορά στην βιολογική, ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική πλευρά του ανθρώπου.
Η σεξουαλικότητα αποτελεί μια αυστηρώς ατομική και ιδιωτική πτυχή της ζωής μας και συνδέεται με έννοιες όπως η ερωτική έλξη, η ερωτική πράξη, η σεξουαλική ταυτότητα, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες κ.α.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει μια εγγενής σεξουαλικότητα. Μπορεί να λάβει την μορφή ετεροσεξουαλικότητας, ομοσεξουαλικότητας και αμφισεξουαλικότητας.
Η σεξουαλικότητα ξεκινά να διαμορφώνεται από την παιδική ηλικία και διαφοροποιείται ανάλογα με το φύλο. Είναι χρήσιμο, να δούμε πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι έφηβοι την σεξουαλικότητά τους. Έτσι, λοιπόν, τα κορίτσια στην εφηβεία συνήθως παρουσιάζουν μεγαλύτερη αμφιθυμία, ως προς τη θηλυκότητά τους, και περισσότερους περιορισμούς στην σεξουαλικότητά τους, ενώ στα αγόρια, υπάρχει εμφανής και ελεύθερη έκφραση του ανδρισμού τους και της σεξουαλικότητάς τους.
Τα κορίτσια, συνήθως ενθαρρύνονται να αναστέλλουν τις σεξουαλικές επιθυμίες τους μέχρι να αφοσιωθούν σε μία σχέση και να αποφεύγουν ευκαιριακές σχέσεις, για τη διατήρηση της ηθικής τους. Από την άλλη, τα αγόρια ενθαρρύνονται να επιδεικνύουν τον ανδρισμό τους, καθώς και να συνάπτουν πολλές πρόσκαιρες σχέσεις, ως μέσον ενίσχυσης του ανδρισμού τους.
Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι η σωστή ενημέρωση για θέματα σχετικά με την σεξουαλική δραστηριότητα, την προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες και την πρόληψη εγκυμοσύνης με τις αντισυλληπτικές μεθόδους.
Έρευνα, που διενεργήθηκε το 2008 στις ΗΠΑ σε 2019 εφήβους, ηλικιών 15 μέχρι 19 ετών, έδειξε ότι η σεξουαλική αγωγή, ενθαρρύνει και βοηθεί τους έφηβους στο να αναβάλλουν την έναρξη πρώιμων σεξουαλικών σχέσεων. Αντιθέτως, προς φόβους, που εκφράζονταν κάποτε, η σεξουαλική αγωγή στους έφηβους δεν είναι αιτία ενθάρρυνσής τους για να αρχίσουν προώρως το σεξ. Παράλληλα, παρατηρήθηκε η αποτελεσματική μείωση των επικίνδυνων συμπεριφορών των εφήβων (μόλυνση από μικρόβια μέσω του σεξ, εγκυμοσύνες σε ανήλικες μητέρες).
Δυστυχώς, στην χώρα μας η ερευνητική δραστηριότητα γύρω από το θέμα είναι ανεπαρκής. Έχουν πραγματοποιηθεί, κυρίως, έρευνες που αποδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη προώθησης και ενίσχυσης της σεξουαλικής αγωγής.

Ποιοί κίνδυνοι υπάρχουν από την απουσία ή τη μη ορθή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση;
-Παραπληροφόρηση (συνομήλικοι, έντυπα, διαδίκτυο) η οποία οδηγεί σε σύγχυση και άγνοια ως προς την ευθύνη που επιφέρει η εμπλοκή σε μία σεξουαλική σχέση (θέματα υγείας- σεξουαλικά νοσήματα, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη)
-Αίσθημα ενοχής, φοβία απέναντι στην σεξουαλική πράξη ή απέναντι στο αντίθετο φύλο με ενδεχόμενη τη σύγχυση σεξουαλικής ταυτότητας
-Διαστρεβλωμένη επαφή με τη σεξουαλικότητα, τι είναι σωστό – λάθος, με αποτέλεσμα να διαμορφώνει το παιδί διαστρεβλωμένη εικόνα εαυτού / μειωμένη αυτοπεποίθηση – αυτοεκτίμηση.

Τι χρειάζεται να συμβεί;
Οι αρχαίοι μας πρόγονοι πολύ σοφά έλεγαν: «Το προλαμβάνειν κρείττον του θεραπεύειν».
Επομένως, χρειάζεται πρόληψη. Και πρόληψη, πάνω από όλα, σημαίνει πετυχαίνω μια καλή επικοινωνία με το παιδί μου από μικρή ηλικία και δεν προσπαθώ να το προσεγγίσω, όταν πια έχει φτάσει στην εφηβεία.
Επικοινωνία σημαίνει «ακούω- μιλάω» και όχι «μιλάω – ακούω». Και αυτό θα πει, όχι μόνο συμβουλές, που συχνά προκαλούν αντίδραση, προδιαθέτουν, οριοθετούν αυστηρά. Με τις συμβουλές, βάζω τα δικά μου μόνο πλαίσια και όρους, δεν αφήνω περιθώρια διαφορετικότητας, δεν ακούω τελικά τις ανάγκες του παιδιού αλλά τις δικές μου.
Σαφέστατα, χρειάζεται να ενθαρρύνουμε, με υπομονή και επιμονή, τα παιδιά να μιλούν και να κάνουν ερωτήσεις, μέσα σε ένα ήρεμο κλίμα, χωρίς διάθεση κριτικής. Είναι, ακόμη, απαραίτητο να καταλάβουν τα παιδιά ότι το σεξ σχετίζεται με την αγάπη, την οικειότητα, το αίσθημα φροντίδας και σεβασμού και για το ίδιο το άτομο αλλά και για το σύντροφο του.
Παράλληλα, χρειάζεται να αποδεσμευτώ από τα ταμπού του παρελθόντος και να αποδεχτώ ως γονιός έννοιες, όπως οι προγαμιαίες σχέσεις, η ομοφυλοφιλία ή ο αυνανισμός.
Γενικότερα, είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι η εφηβεία είναι μία κρίσιμη και καθοριστική περίοδος με πολλές ιδιαιτερότητες. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και ξεχωριστό ως προς την προσωπικότητα που διαμορφώνει και για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρξει χώρος για την ελεύθερη και αβίαστη ανάπτυξη της σεξουαλικότητάς του.
Είναι ωφέλιμο να ενημερωνόμαστε διαρκώς για θέματα, που προβληματίζουν τα παιδιά της σημερινής εποχής. Η ανοικτή και ουσιαστική επικοινωνία είναι ο μόνος τρόπος, για να νιώθουμε και να βρισκόμαστε κοντά στα παιδιά μας.
Τέλος, είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας, ότι οι συνθήκες και οι ανάγκες της κάθε εποχής είναι διαφορετικές και μέσα σε αυτές μεγαλώνουν τα παιδιά μας και έτσι να καταφέρουμε να αποδεσμευτούμε από ταμπού και προκαταλήψεις του παρελθόντος.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Εντελώς αναμενόμενο

Τον Γιώργο Γεωργαντά βράβευσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κιλκίς την περασμένη Κυριακή κατά την διάρκεια του ετήσιου χορού του, στο  «Κτήμα των Ευχών». […]

Ο δήμος Κιλκίς σε ρόλο… Πόντιου Πιλάτου διέλευσης οχημάτων αποκομιδής βαρέων απορριμμάτων από ιδιοκτησίες περιοχής Ηρώου

Νέα “επεισόδια” προστίθενται στο “σήριαλ” της αυθαίρετης διέλευσης οχημάτων αποκομιδής βαρέων απορριμμάτων από ιδιοκτησίες στην περιοχή του λόφου του Ηρώου, […]