Ελλάδα

Πρωτομαγιά 2022: Μετατέθηκε η αργία – Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία μετά το Πάσχα

Στη δημοσιότητα δόθηκε το ΦΕΚ που μεταθέτει επίσημα την Πρωτομαγιά 2022 για τη Δευτέρα, 2 Μαΐου, και ορίζει την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία μετά το Πάσχα.

Η Πρωτομαγιά 2022, που θεωρείται υποχρεωτική αργία, συμπίπτει με την ημέρα της Κυριακής, μετατίθεται για τη Δευτέρα 2 Μαΐου. Η μετάθεση της αργίας θα ισχύσει τόσο για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όσο και για τα σχολεία.

Με την υπ. αριθμ. 33566 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κου Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως, μεταφέρεται η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2022, η οποία φέτος πέφτει ημέρα Κυριακή, τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022.

Πρωτομαγιά 2022: Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία μετά το Πάσχα

Οι σχολικές μονάδες της χώρας, οι οποίες θα κλείσουν για τις διακοπές του Πάσχα την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και οι οποίες θα άνοιγαν ξανά οκτώ ημέρες μετά το Πάσχα, από τη στιγμή που η αργία της 1ης Μαΐου 2022 πέφτει την Κυριακή του Θωμά, μεταφέρεται την Δευτέρα 2 Μαΐου. Επομένως, όπως αναφέρει και το σχετικό ΦΕΚ που δόθηκε στη δημοσιότητα, τα σχολεία θα ανοίξουν την Τρίτη 3 Μαΐου 2022.
Πρωτομαγιά 2022: Η Εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ

Όπως αναφέρει σε εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας, την οποία υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζωή Μακρή:

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς

Σας γνωστοποιούμε ότι η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου, επειδή συμπίπτει με Κυριακή, μετατίθεται τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022, με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Επομένως, οι σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης αρχίζουν τα μαθήματα την Τρίτη 3 Μαΐου 2022, μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Πρωτομαγιά 2022: Πώς πληρώνεται

Ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας υπαγορεύει πως την 1η Μαΐου απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για την πληρωμή των εργαζομένων στις αργίες, προβλέπονται τα ακόλουθα:

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.
Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Περισσότερα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]

Δείτε ακόμα