Πολιτική

Προβλήματα απορριμμάτων και ύδρευσης στον δήμο Παιονίας λόγω προσφυγικού

«Ενός κακού μύρια έπονται», και εξ αιτίας του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού ο δήμος Παιονίας αντιμετωπίζει πλέον και τα προβλήματα τόσο της διαχείρισης των απορριμμάτων με προεκτάσεις και στην καθαριότητα γενικότερα, όσο και της ύδρευσης του καταυλισμού της Νέας Καβάλας, καθώς αυτή σήμερα γίνεται εις βάρος των αναγκών των κατοίκων και των επιχειρήσεων της περιοχής.

Τα προβλήματα αυτά επισημαίνει, προτείνοντας και τις αντίστοιχες λύσεις, προς τον υπουργό εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και αναπληρωτή υπουργό εθνικής άμυνας Δημήτρη Βίτσα, αρμόδιους γιά τα εν λόγω θέματα, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης ζητώντας την άμεση κυβερνητική παρέμβαση.

Στο σχετικό έγγραφο, που κοινοποιείται και στο γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αναφέρονται τα εξής:

«Σας γνωρίζω, για άλλη μια φορά, ότι η κατάσταση του Προσφυγικού στην περιοχή του δήμου Παιονίας έχει ξεφύγει, όχι μόνο από πλευράς συντονισμού (εκκένωση της Ειδομένης) αλλά και στο θέμα των απορριμμάτων, όπου έχει την ευθύνη η διεύθυνση καθαριότητας & περιβάλλοντος του δήμου.

Ήδη οι ποσότητες των απορριμμάτων που αποθέτουμε στους ΧΥΤΑ Κιλκίς και Γιαννιτσών έχουν ξεπεράσει το 70 – 80% σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο, με αποτέλεσμα να έχουμε ξεφύγει από τον προϋπολογισμό του κόστους απόθεσης (30 ευρώ τον τόννο, καύσιμα κλπ). Δεν είναι όμως μόνο το κόστος, αλλά και η μη επαρκής καθαριότητα των χώρων του δήμου λόγω έλλειψης προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού (απορριμματοφόρα, ημιφορτηγά αυτοκίνητα) τα οποία έχουν ζητηθεί εδώ και καιρό με σχετικά έγγραφα.

Πέραν της καθαριότητος υπάρχει και το πρόβλημα με την ύδρευση του χώρου φιλοξενίας της Νέας Καβάλας. Όπως γνωρίζετε στον χώρο αυτό φιλοξενούνται περίπου 3.000 πρόσφυγες, δηλαδή όσο μια κωμόπολη, με φυσικό επακόλουθο να μην επαρκούν οι ποσότητες του νερού που παρέχουμε και το αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουμε παράπονα από τους κατοίκους της Νέας Καβάλας καθώς και των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή. Επίσης ανεβαίνει το κόστος παροχής εις βάρος του Δήμου και το πρόβλημα αυτό θα διογκωθεί κατά τους θερινούς μήνες λόγω υπερκατανάλωσης.

Η πρότασή μας είναι να συνδράμετε με οποιονδήποτε τρόπο για να γίνουν πραγματικότητα οι παρακάτω δυνατές λύσεις:

-Μεταφορά νερού από το όρος Πάικο στις δεξαμενές νερού του πρώην δήμου Πολυκάστρου. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας θα είναι να μειωθεί το κόστος παροχής (υπάρχει σχετική μελέτη).

-Σύνδεση της περιοχής της Νέας Καβάλας με την δεξαμενή, με μεγαλύτερης διατομής αγωγό, για περισσότερη ποσότητα νερού (υπάρχει σχετική τεχνική έκθεση).

Επίσης κατά τις συζητήσεις μας για την δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή του αεροδρομίου της Νέας Καβάλας, είχε συζητηθεί και η κατασκευή φράχτη τύπου ΝΑΤΟ για την καλύτερη ασφάλεια των κατοίκων και των προσφύγων στην περιοχή. Αυτό δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμη λόγω ότι η χορήγηση του χρηματικού ποσού (36.000 ευρώ περίπου) δεν επαρκεί για την κατασκευή του, ενώ χρειάζεται περίπου 80.000 ευρώ για να πραγματοποιηθεί το έργο, για να νιώσουν οι κάτοικοι της Νέας Καβάλας περισσότερη ασφάλεια.

Τέλος, θέλω να πιστεύω ότι τα παραπάνω θα γίνουν πραγματικότητα ούτως ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όσο καλύτερα μπορούμε το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού χωρίς να προκαλούμε την τοπική κοινωνία, όπως έχουμε δείξει τους τελευταίους δεκαοχτώ μήνες περίπου».

Περισσότερα

Β.Ρόκος: «Με τους πολίτες και όχι με τους πολιτικούς στην πορεία διαμαρτυρίας για τον δρόμο καρμανιόλα του Κιλκίς»

Στην πορεία διαμαρτυρίας πολιτών για τον φονικό οδικό άξονα στο Κιλκίς, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1.10.23, συμμετείχε ο ανεξάρτητος […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Παναγιώτη Γουδαμάνη στην λαϊκή αγορά του Κιλκίς