Πολιτισμός

Ένα κόσμημα γραφείου το φετινό ημερολόγιο των «Αργοναυτών» Κιλκίς

«Στήκει και κρατεί τας παραδόσεις» ακόμη και στο περιεχόμενο του κατ’ έτος εκδιδομένου «εβδομαδιαίου» ημερολογίου του, το οποίο πάντοτε παραπέμπει στις παραδόσεις του Ελληνισμού του Πόντου σε όλους τους τομείς της ζωής.
Φέτος η ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» έκανε ένα βήμα παραπάνω.
«Έντυσε» όλους τους μήνες και γενικώς όλες τις σελίδες του καλαίσθητου εντύπου με εικόνες από μνημεία, μουσεία, εσωτερικά οικιών, φυσικές τοποθεσίες και χαρακτηριστικές απόψεις περιοχών και πόλεων του Πόντου, εικόνες βασισμένες στο πλούσιο φωτογραφικό αρχειακό υλικό του κατ΄επανάληψιν «προσκυνητή» της αλησμόνητης πατρίδας δημοσιογράφου Γιώργου Περπερίδη.
Το περιεχόμενο καθώς και η ποιότητα της έκδοσης καθιστούν το φετινό ημερολόγιο ιδιαιτέρως ελκυστικό, αφού συνδυάζει την χρηστικότητα με την καλαισθησία, σε σημείο που να αντιμετωπίζεται ως εκδοτικό κόσμημα γιά κάθε γραφείο και βιβλιοθήκη, και όχι ως απλό αναλώσιμο ημερλόγιο.
Στην σχετική προλογιστική αναφορά σημειώνονται τα εξής:
«Η διατήρηση των παραδόσεων του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί καταστατικό σκοπό του συλλόγου μας. Ωστόσο και ο ίδιος ο σύλλογος δημιούργησε τις δικές του παραδόσεις, τις οποίες επιδιώκει επίσης να κρατεί.
Μία από αυτές και η κατ’ έτος έκδοση ημερολογίου με πλήθος χρήσιμων πληροφοριών και πάντοτε αφιερωμένο σε κάποιο θέμα ως προς τις απεικονίσεις του.
Το ημερολόγιο του 2014 είναι αφιερωμένο σε «ζωντανές» εικόνες του αλησμόνητου Πόντου με βάση το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του δημοσιογράφου Γιώργου Περπερίδη, τον οποίο και ευχαριστούμε γιά την παραχώρηση του υλικού.
Με το συγκεκριμένο αφιέρωμα φρονούμε ότι είμαστε συνεπείς στις καταστατικές επιταγές του συλλόγου σύμφωνα, με τις οποίες οφείλει να διατηρεί τις μακραίωνες παραδόσεις όλων των τομέων της ζωής του Πόντου αλλά και ενίοτε «ζωντανή» την συλλογική ιστορική μνήμη και το δικαίωμα σε αυτήν.
Ένα φωτογραφικό «ταξίδι» στην ιστορία, τις «ρίζες» μας και το φυσικό περιβάλλον της αλησμόνητης πατρίδας, το οποίο πιστεύουμε ότι δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ούτε λόγος… γιά «ισοπαλία»!

Για όσους πιστεύουν, ότι το ανωτέρω φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι «τραβηγμένο» από κάποιο εκλογικό κέντρο, όπου πρόκειται να διενεργηθούν δημοτικές εκλογές, […]

Βασίλης Ρόκος: Η Κεντρική Μακεδονία αθωράκιστη στις προ των πυλών μεγάλες καταστροφές- Περιβάλλον και ανθρώπινες ζωές στο συρτάρι της απερχόμενης περιφερειακής διοίκησης»

«Προτεραιότητά μας η προστασία του περιβάλλοντος» διατυμπανίζει η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δυστυχώς όμως για το περιβάλλον και […]