Ελλάδα

Ποιες είναι οι συνθήκες διασωλήνωσης εκτός ΜΕΘ

Στο τέταρτο κύμα της πανδημίας οι διασωληνωμένοι που βρίσκονται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε χειρουργικές αίθουσες ή ακόμα και σε απλούς θαλάμους αποτελεί μία καθημερινότητα στα νοσοκομεία της χώρας, με τους γιατρούς να ενημερώνουν καθημερινά για τον αριθμό των ασθενών που η ζωή τους κρέμεται σε μια λεπτή κλωστή υπό μη κατάλληλες συνθήκες.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τους τελευταίους δύο μήνες οι ΜΕΘ είναι σταθερά γεμάτες και οι διασωληνωμένοι σε άλλους χώρους φτάνουν ακόμα και πάνω από 20, σε κάποιες εφημερίες. Σε καμία περίπτωση, όπως λένε εντατικολόγοι και καθηγητές πανεπιστημίου στη «ΜτΚ», δεν είναι ίδια η περίθαλψη σε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ είτε από μηχανική υποστήριξη είτε από ιατρική παρακολούθηση.

Πολλοί γιατροί εξέφραζαν την άποψη ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο και έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη μάχη. Δηλώσεις που επιβεβαιώνονται και στην μελέτη του καθηγητή και προέδρου Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας Σωτήρη Τσιόδρα και του επιδημιολόγου και καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρου Λύτρα. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Public Health αναφέρεται στην ανισότητα της περίθαλψης στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και το ποσοστό θνητότητας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Περισσότερα
Δείτε ακόμα