Πολιτική

Παρέμβαση Γ.Φαχουρίδη γιά τα ζητήματα της υγείας του λαού του Κιλκίς

Βρισκόμαστε εν μέσω δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, με την κατάσταση να γίνεται ασφυκτική στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τους προηγούμενους μήνες για να προετοιμάσει τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά – αγροτικά ιατρεία, με προσλήψεις προσωπικού και εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού.

Αντίθετα, μετέτρεψε τα νοσοκομεία, σε νοσοκομεία «μίας νόσου», αφήνοντας όλους τους άλλους ασθενείς στον «αέρα». Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο Κιλκίς έχει σταματήσει τα προγραμματισμένα ραντεβού και δεν δέχεται ασθενείς με άλλες νόσους.

Αλλά ακόμα και για τον Covid-19, οι παροχές είναι οι ελάχιστες. Και εδώ είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο Κιλκίς δεν έχει ούτε μία ΜΕΘ στη διάθεσή του, ενώ πνευμονολόγοι και αναπνευστήρες μεταφέρονται από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο για να «σώσουν την κατάσταση».

Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης είναι στην κυριολεξία εγκληματική και αφήνει στην τύχη του το λαό μας, την ώρα που επιλέγει να δίνει εκατομμύρια σε ΜΜΕ, παζαρεύει με τους ιδιώτες κλινικάρχες χιλιάδες ευρώ για λίγα κρεβάτια ΜΕΘ, φέρνει στη βουλή κι άλλα αντεργατικά μέτρα -ανατροπές του αιώνα- σε ωράρια, μισθούς και ασφάλιση κάνοντας κι άλλα δωράκια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τους βιομήχανους, ενώ φτάνει στο σημείο να μειώνει πάνω από 500 εκ. ευρώ τις δαπάνες για την Υγεία για την επόμενη χρονιά 2021. Και ταυτόχρονα, αφού δεν μπορεί να «γεννήσει λεωφορεία», όπως είπε ο πρωθυπουργός, μπορεί να εξασφαλίσει μηχανάκια και αυτοκίνητα για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, αυξάνοντας τον αυταρχισμό, όπως είδαμε όλοι τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση η διοίκηση του δήμου Κιλκίς, διατηρεί μία προκλητική αφωνία, στηρίζοντας ουσιαστικά την πολιτική της κυβέρνησης.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση Κιλκίς» έχουμε επανειλημμένα καταθέσει δημόσια τις προτάσεις μας, και έχουμε καταβάλει προσπάθειες, ώστε ο δήμος να πάρει μέτρα και να διεκδικήσει από το Κράτος, ώστε να προστατευτεί η Υγεία του λαού του Κιλκίς και να εξασφαλιστεί η μόρφωση των μαθητών του δήμου. Ο δήμαρχος, όμως, προτιμά να βρίσκει δικαιολογίες για να μη συζητήσει, και το μόνο που κάνει είναι να ακολουθεί το επικοινωνιακό μοντέλο της Κυβέρνησης, του «όλα βαίνουν καλώς», «είμαστε έτοιμοι», «έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας», «η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην ανευθυνότητα των πολιτών» ρίχνοντάς τα όλα στην ατομική ευθύνη.

Αλήθεια:

Τι άλλο να κάνει ένας υπάλληλος του δήμου, όταν τα ΜΑΠ είναι περιορισμένα, όταν ακόμα και οι απολυμάνσεις γίνονται κατόπιν πίεσης, όταν δεν γίνονται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στο προσωπικό, όταν δεν δίνονται οι απαραίτητες άδειες ειδικού σκοπού και η πλειοψηφία των υπαλλήλων συγχρωτίζεται ακόμα στους χώρους του Δημαρχείου;

Τι άλλο να κάνει ένας εργαζόμενος στα εργοστάσια του Κιλκίς, με μια μάσκα και ένα αντισηπτικό, όταν ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος κατά τη μετακίνηση των εργαζόμενων, αλλά και στους χώρους δουλειάς;

Τι άλλο να κάνει ένας εκπαιδευτικός, όταν το σχολείο του έχει μία καθαρίστρια για 12 και 15 αίθουσες, όταν στις αίθουσες αντιστοιχούν 1-2 τ.μ. ανά μαθητή, όταν τα σχολικά λεωφορεία είναι φουλαρισμένα μέχρι και στο 100%; Και την ίδια στιγμή, βέβαια, τώρα που έκλεισαν τα σχολεία, υπάρχουν δεκάδες μαθητές που δεν έχουν ούτε ένα τάμπλετ ή σύνδεση στο ίντερνετ για να παρακολουθήσουν την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, και η διοίκηση του δήμου δεν λέει κουβέντα.

Τι άλλο να κάνει το υγειονομικό προσωπικό του Κιλκίς, όταν δεν έχει βοήθεια γιατί λείπει το μισό προσωπικό, όταν δεν έχει τα απαραίτητα μέσα και τον εξοπλισμό;

Το Κιλκίς, παρότι έχει περισσότερο καιρό από άλλες περιοχές μερικό ή ολικό lockdown, δεν παρουσιάζει την αναμενόμενη μείωση των κρουσμάτων. Αντίθετα είναι εκατοντάδες όσοι νόσησαν και πολλοί όσοι κατέληξαν. Βέβαια, ο ΕΟΔΥ και η κυβέρνηση δεν μας δίνει αναλυτικά από πού προέρχονται τα κρούσματα, αν και επιλεκτικά πραγματοποιεί τεστ σε χωριά του Κιλκίς (με ποια κριτήρια άραγε, όταν και σε άλλα χωριά έχουν ζητήσει να πραγματοποιηθούν τεστ;).

Όμως είναι κοινό μυστικό ότι τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται σε χώρους εργασίας, στα εργοστάσια σε Σταυροχώρι και Ν. Σάντα, στους υπαλλήλους του δήμου και της περιφέρειας, σε αστυνομικούς, σε εκπαιδευτικούς και γονείς κτλ.

Χωρίς, να λέμε πολλά λόγια, γιατί η κατάσταση είναι γνωστή στους Κιλκισσιώτες, εκτιμάμε ότι είναι παραπάνω από αναγκαίο ΣΗΜΕΡΑ, ο δήμος Κιλκίς, να πάρει πρωτοβουλίες αυτοτελώς αλλά και να πιέσει την κυβέρνηση, για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού του Κιλκίς και μέτρα για την μόρφωση των μαθητών του Κιλκίς.

 

  • Άμεσα να ενισχυθεί το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου Κιλκίς και των Κέντρων Υγείας του δήμου, με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, με υλικά και υποδομές, για να μη νοσήσουν αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
  • Να επιταχθούν άμεσα τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα του Κιλκίς, για να εξασφαλίζονται τα απαραίτητα τεστ στους εργαζόμενους. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς.
  • Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων και να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, στη Θεσσαλονίκη, όπου κατευθύνεται σημαντικός αριθμός ασθενών από το Κιλκίς.
  • Να μην αναστείλει τη λειτουργία του ούτε ένα αγροτικό ιατρείο, αλλά αντίθετα να ενισχυθεί με προσωπικό και εξοπλισμό για να προσφέρει δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους κατοίκους των χωριών, όπως και τεστ, απόσυμφορίζοντας το νοσοκομείο και στηρίζοντας τα χωριά μας.
  • Να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για ΟΛΟΥΣ τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του δήμου Κιλκίς (δωρεάν τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet), για να μη μείνει κανένα παιδί εκτός οποιασδήποτε εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  • Να λυθεί το πρόβλημα με το σήμα της ΕΡΤ σε χωριά που δεν πιάνουν κρατικά κανάλια.
  • Να προσληφθούν οι απαραίτητες καθαρίστριες για όλα τα σχολεία και να εξασφαλιστούν χώροι, ώστε να αραιώσουν οι μαθητές ανά τμήμα (15 μαθητές / τμήμα) για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Να πραγματοποιηθούν δωρεάν μαζικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές πριν το άνοιγμα των σχολείων.
Περισσότερα
Δείτε ακόμα