Πολιτική

Οργανωτικές αδυναμίες στον καταυλισμό προφύγων Χέρσου και Νέα Καβάλας

Στις κατασκευαστικές και οργανωτικές αδυναμίες του κέντρου προσωρινής διαμονής και φιλοξενίας του Χέρσου και στην όλη έως σήμερα πορεία «επούλωσής» των αναφέρθηκαν, μιλώντας στην εκπομπή «Ανευ Ορων» του ράδιο-«Μαχητής» η αντιδήμαρχος έργων Κιλκίς και αμέσως εμπλεκομένη απο πλευράς τοπικής αρχής με την πορεία αυτής της λειτουργίας Ελένη (Λένα) Αναστασιάδου, και ο συνάδελφός της του δήμου Παιονίας αρμόδιος γιά την καθαριότητα Κωνσταντίνος Μεμετζής.

Δύο κέντρα που μαζί με τα υπόλοιπα σημεία διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στον νομό μας έχουν διαμορφώσει μία κατάσταση, που πρακτικώς λόγω του μεγάλου αριθμού των είναι αδύνατον να λειτουργήσει πάνω στην βάση των προδιαγραφών που επιβάλλουν οι σχετικές συνθήκες του ΟΗΕ και της Υπατης Αρμοστείας γιά τους πρόσφυγες, οι αντίστοιχες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταξύ των οποίων η χώρα μας, αλλά και οι έννοιες της ανθρωπιάς και της κοινής διαβίωσης με τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών του νομού μας όπου λειτουργούν.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΛΕΝΑΠέραν τούτου, όμως, υπάρχουν και προβλήματα που σχετίζονται με την εν γένει λειτουργία τους και έχουν την βάση τους σε ό,τι αφορά στην περιοχή του Χέρσου με τις αρχικές στρεβλώσεις και ελλείψεις σε θέματα υποδομής του κέντρου με κυρίαρχο αυτό που αφορά το είδος των σκηνών, που είναι ακατάλληλες σε σχέση με τις προαναφερθείσες προδιαγραφές, αλλά και μία σειρά από άλλες την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει, χωρίς ωστόσο να προβεί στην υλοποίησή τους, η ύπατη αρμοστεία προσφύγων.

«Βεβαίως», συνέχισε «έχουν γίνει παρεμβάσεις κυρίως από πλευράς του στρατού όπως η ολοκλήρωση της περίφραξης του καταυλισμού και των τοπικών εθελοντικών οργανώσεων σε συνεργασία με το άτυπο συντονιστικό όργανο που έχει συσταθεί και υπάρχει βελτίωση σε ωρισμένους τομείς, όμως, εάν πραγματικά θέλουμε την λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου στην περιοχή σε βάθος χρόνου, θα πρέπει όχι μόνον να διαφοροποιηθούν οι συνθήκες με την αλλαγή των σκηνών, που προέρχονται από την πολιτική προστασία με αντίστοιχες άλλων προδιαγραφών με δάπεδο και δυνατότητα θέρμανσης και κυρίως το κέντρο να φιλοξενηνεί έναν αριθμό 1000 ατόμων και όχι 2500 που φιλοξενεί σήμερα».

ΜΕΜΕΤΖΗΣΣε ανάλογο κλίμα, σε ό,τι αφορά στο θέμα του αριθμου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ήταν και η τοποθέτηση του κ. Μεμετζή, που μίλησε γιά την αναγκαιότητα εκκένωσης του ιδιότυπο καταυλισμού της Ειδομένης.

Αντιθέτως ιδιαιτέρως καθησυχαστικός υπήρξε σε ό,τι αφορά στην λειτουργία του κέντρου στην Νέα Καβάλα κάνοντας λόγο γιά εύρυθμη λειτουργία επισημαίνοντας ως ουσιαστικότερο πρόβλημα το ζήτημα αντιμετώπισης των πολλών κουνουπιών, που λόγω μορφολογίας και υδάτων στην περιοχή θα είναι ιδιαιτέρως αυξημένος στην περιοχή προϊόντος της θερινής περιόδου.

Οπως τόνισε η αντιμετώπισή του μέσω σχετικών ψεκασμών είναι απαραίτητη και είναι κάτι που θα πρέπει να τα λάβει υπ’ όψιν του ο στρατός στην διοικητική ευθύνη του οποίου ανήκει η λειτουργία του κέντρου.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των δομών καθαριότητας του δήμου και των πόρων που διατίθενται γιά την καθαριότητα δεδομένων των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν ετούτη την περίοδο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ύποπτο ρόλο και την δράση ατόμων με ξένη υπηκοότητα, αλλά και ΜΚΟ αγνώστου ταυτότητας ετούτη την περίοδο σε σχέση με τον ξεσηκωμό προσφύγων και μεναταστών κυρίως στην περιοχή της Ειδομένης.

Περισσότερα

Β.Ρόκος: «Με τους πολίτες και όχι με τους πολιτικούς στην πορεία διαμαρτυρίας για τον δρόμο καρμανιόλα του Κιλκίς»

Στην πορεία διαμαρτυρίας πολιτών για τον φονικό οδικό άξονα στο Κιλκίς, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1.10.23, συμμετείχε ο ανεξάρτητος […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Παναγιώτη Γουδαμάνη στην λαϊκή αγορά του Κιλκίς