Πολιτική

Όλοι οι υποψήφιοι των εσωκομματικών εκλογών γιά τα κομματικά όργανα της ΝΔ

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Στο τελικό στάδιό της έχει εισέλθει η διαδικασία γιά την εκλογή διοικήσεων στα κατά τόπους κομματικά όργανα των νομαρχιακών και δημοτικών επιτροπών όπως και των εκπροσώπων για το επικείμενο συνέδριο στο κυβερνών κόμμα της ΝΔ.

Εσωκομματικές εκλογές, οι οποίες ως γνωστόν, είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 24 Οκτωβρίου, και οι οποίες πρακτικώς έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία μετά το κλείσιμο στις 4 το απόγευμα της Κυριακής 3.9.21,όταν εξέπνευσε και η διορία εξέτασης ενστάσεων υποψηφιοτήτων από πλευράς του αρμοδίου κομματικού οργάνου, γιά υποψηφιότητες, οι οποίες είχαν κατατεθεί μέχρι την προηγουμένη το Σάββατο στις 5 το απόγευμα στα αρμόδια τοπικά όργανα.

Υπενθυμίζεται, ότι λίγο ενωρίτερα η κεντρική εφορευτική επιτροπή είχε “υποχρεωθεί” να δώσει παράταση κατά μία ημέρα στην υποβολή κατάθεσης υποψηφιοτήτων λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος και αριθμού από πλευράς των ενδιαφερομένων να θέσουν υποψηφιότητα.

Κάτι το οποίο καταγράφεται και σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή θα έχουμε υποψηφιότητες πολλαπλάσιες των προσφερομένων θέσεων σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις εκλογής, είτε γιά προέδρους, είτε γιά συμβούλους, είτε ακόμη και για συνέδρους.

Ένα κλίμα, το οποίο καταγράφεται και στο επίπεδο της κομματικής βάσης, όπου οι σχετικές εγγραφές μελών αναμένεται να τετραπλασιασθούν σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία και να φθάσουν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής.

Υπενθυμίζεται, ότι γιά πρώτη φορά σε επίπεδο εσωκομματικών εκλογών στην ΝΔ θα έχουμε στις εκλογές της 24ης Οκτωβρίου την δυνατότητα να ψηφίσουν τα κομματικά μέλη και ηλεκτρονικώς, πέραν της διά ζώσης διαδικασία και αυτό είναι σίγουρα μία από τις παραμέτρους, που θα παίξει ρόλο και στην εκλογή προσώπων.

Το αυξημένο ενδιαφέρον γιά τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές αντανακλά και «το γενικότερο ενδιαφέρον της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο στην συντριπτική της πλειοψηφία κρίνει ως θετική την έως τώρα κυβερνητική θητεία της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη», όπως χαρακτηριστικώς ανέφερε μία υποψηφία σύνεδρος, αλλά ταυτοχρόνως συνδέεται με τον μεγάλο αριθμό υποψηφιοτήτων και την από μέρους των ενεργοποίηση για την εγγραφή νέων μελών, αλλά και από μία ακόμη σειρά παραμέτρων που έχουν ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον και παρασκήνιο.

Και τούτο διότι πέραν των όποιων προσωπικών φιλοδοξιών και σκοπιμοτήτων, υπάρχουν και παράμετροι που συνδέονται με την τακτική να ισχυροποιηθούν μέσω της εκλογής σε κομματικές θέσεις ευθύνης πρόσωπα, τα οποία με την σειρά τους συνδέονται με καταστάσεις και πρόσωπα που ξεπερνούν την κομματική διάσταση και άπτονται με δημοτικές παρατάξεις και υποστήριξη πολιτευτών – βουλευτών.

Κάτι το οποίο αποτυπώνεται χαρακτηριστικότερα στην περίπτωση εκλογής προέδρου στην ΔΗΜΤΟ Κιλκίς, όπου η στήριξη της υποψηφιότητας του Φώτη Γεωργιάδη απέναντι σε αυτήν του Νικόλαου Τοπαλίδη συνδέεται κατά πολλούς με τις παρατάξεις που “αντιπολιτεύτηκαν” την κομματικώς χρησμένη (έστω και αμφισβητούμενη) από την ΝΔ υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Δημήτρη Κυριακίδη, που ως γνωστόν υποστηρίχθηκε με θέρμη και από πλευράς του υφυπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης και βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Γεωργαντά.

Όμως πέραν από την μονομαχία με “αυτοδιοικητική” χροιά ,όπως θέλουν να την αποκαλούν όσοι παροικούν τα των εσωκομματικών εκλογών στην κυβερνώσα ετούτη τη περίοδο πολιτική παράταξη της ΝΔ και το ενδεχόμενο αυτές να “χρησιμοποιηθούν” ως όχημα για μία άτυπη ρεβάνς των “ηττημένων” παρατάξεων σε αυτές, αλλά και να καταγράψουν μία δυναμική στελεχών για την επομένη φορά, σε τέτοιου είδους εκλογές πάντα παρεισφρέει και ένα παρασκήνιο που επιδιώκει μέσα από την εκλογή συγκεκριμένων προσώπων, να διατηρηθεί στον “έλεγχο” των υπαρχουσών καταστάσεων και ένα αντίστοιχο, που επιθυμεί να το “αμφισβητήσει”.

Και αυτό που σε εσωκομματικό πεδίο αντιπροσωπεύει την σημερινή κατάσταση στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς για το κόμμα της ΝΔ έχει ένα ονοματεπώνυμο (Γεώργιος Γεωργαντάς) και φυσικά στην αντίπερα όχθη αρκετά πρόσωπα που θα επιθυμούσαν να τον διαδεχθούν στα βουλευτικά έδρανα , χρησιμοποιώντας ως «εφαλτήριο» πρωτίστως την εκλογή νέου προέδρου στην προεδρεία της ΔΕΕΠ αντί του σημερινού Μηνά Παπαδόπουλου με τον Θεόφιλο Τιρεκίδη ως υποψήφιο και δευτερευόντως την ανάδειξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων μελών στο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο με πρόσωπα, τα οποία δεν εντάσσονται στην “σφαίρα επιρροής” του.

Κάτι το οποίο πρακτικά δεν τίθεται γιά την εκλογή προέδρου στην δημοτική οργάνωση Παιονίας, όπου θα έχουμε μία μόνον υποψηφιότητα αυτήν του Σταύρου Γκουραμάνη με το όποιο “παρασκήνιο” να αφορά τα πρόσωπα που θα εκλεγούν στα εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο.

Τα δεδομένα είναι διαφορετικά σε ότι αφορά τις υποψηφιότητες για την εκλογή των δέκα προβλεπομένων συνέδρων για την εκλογική περιφέρεια του Κιλκίς, όπου οι συνολικώς δεκαέξι υποψηφιότητες έχουν σαφώς πιο πολιτικά χαρακτηριστικά και αντίστοιχες επιδιώξεις, καθώς σε αυτές συμπεριλαμβάνονται υποψηφιότητες με αυξημένη αναγνωρισιμότητα και σημαντικές θέσεις ευθύνης στον δημόσιο βίο, είτε ως αιρετοί είτε ως διορισμένοι.

Σε κάθε περίπτωση η επερχόμενη στις 24 Οκτωβρίου εκλογική διαδικασία αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πέραν των όποιων προσωπικών επιδιώξεων, σκοπιμοτήτων και του όποιου παρασκηνίου που τις συνοδεύει, κάθε εκλογική αναμέτρηση αποτελεί μία δημοκρατική διαδικασία έκφρασης της βούλησης όσων συμμετέχων στην διαδικασία εκλογής.

Κάτι το οποίο από μόνο του είναι σημαντικό για οποιοδήποτε κομματική οργάνωση και συλλογικό φορέα που χρησιμοποιεί μία τέτοια διαδικασία, πολλώ δε μάλλον εν προκειμένω, καθώς σε αυτές αναμένεται να συμμετάσχουν εξαιρετικά αυξημένος αριθμός ψηφοφόρων αν κρίνουμε από τις έως τώρα εγγραφές μελών, που αναμένεται να είναι τριπλάσιες σε σχέση με τους προηγούμενη διαδικασία, όπως δείχνει η μέχρι τώρα ροή εγγραφής.

Όλα τα ονόματα υποψηφίων
Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας 4.10.21 δημοσιοποιήθηκαν όλα τα ονόματα υποψηφίων για τα τοπικά όργανα της ΝΔ.

Η σχετική κατάσταση έχει ως εξής:

Υποψήφιοι πρόεδροι ΔΕΕΠ Ν. Κιλκίς

Παπαδόπουλος Μηνάς του Αβέλ

Τιρεκίδης Θεόφιλος του Κωνσταντίνου

Υποψήφια μέλη ΔΕΕΠ Κιλκίς

Αϊδαρίνη Γαρυφαλλιά

Γρίβας Κωνσταντίνος

Ελευθεριάδης Γεώργιος

Θεοχαρίδου Ελένη

Καπαλτσίδου Σοφία

Καραμήτσος Χρήστος

Καρυπίδου Ηλιάνα

Μιχαηλίδης Ιωάννης

Νίτσας Νικόλαος

Συνάνεφης Χρήστος

Τατίδης Νικόλαος

Τριανταφυλλίδου Γεωργία

Τσιλογεώργης Παναγιώτης

Φωτακέλης Ιωάννης

Υποψήφια μέλη ΔΗΜΤΟ Κιλκίς

Ανανιάδης Κυριάκος

Δαγκλή Μαρία

Ζαραλή Όλγα

Καλαντζής Γεώργιος

Κουτούλας Δημήτριος

Ραπτοπούλου Μαρία

Σαρβανίδης Χρήστος

Σεφερίδης Αθανάσιος

Τσερτσίδης Βασίλειος

Φωτιάδης Δημήτριος

Υποψήφια μέλη ΔΗΜΤΟ Παιονίας

Βακαλούδης Δημοσθένης

Γκιούρα Βασιλική

Γώγου Σοφία

Δημητσάκης Παντελής

Ελευθεριάδης Φώτιος

Κουλίνας Κωνσταντίνος

Μπασάκου Πετρούλα

Μπλάτσας Ευάγγελος

Παπαγεωργίου Κύρος

Τσατραφύλλια Ελένη

Υποψήφιοι σύνεδροι ΔΕΕΠ Κιλκίς

Αϊδαρίνη Γαρυφαλλιά

Αμαξοποιού Ευαγγελία

Βιολιτζής Κωνσταντίνος

Μποζίνης Ελευθέριος

Πάκα Καλλισθένη

Πασιατάς Αλέξανδρος

Σακαλάκη Άννα

Σαρμαδάκης Γεώργιος

Σωτηριάδης Κυριάκος

Ταταβέλη Βασιλική

Τιρεκίδης Θεόφιλος

Τρέγκας Τραϊανός

Τρεντζίδης Ανδρέας

Τσαβδαρίδης Κωνσταντίνος

Τσινικόρη Ελένη

Τσιραμπίδου Μαρία

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Οι αγάπες… «πληγώνουν»

Πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο του εργατικοϋπαλληλικού κέντρου Κιλκίς (ΕΚΚ) Τάσο Καπνίδη, ότι η άτυχη εργαζομένη στον δήμου Κιλκίς, η οποία […]