Ελλάδα

Μεταφορά τριών Τμημάτων Μηχανικών από την Θεσσαλονίκη στις Σέρρες; Σφοδρές αντιδράσεις

“Καζάνι” που κυριολεκτικά βράζει από την περασμένη Πέμπτη είναι το Διεθνές Πανεπιστήμιο μετά την εισήγηση για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων του.

Έντονες αντιδράσεις φοιτητών αλλά και γονέων των Τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος & Ηλεκτρονικών Συστημάτων, προκαλεί η αιφνιδιαστική πρόταση του Προέδρου της διορισμένης ∆ιοικούσας Επιτροπής του ∆ιεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας κ. Αθ. Καίση, σύμφωνα με την οποία καταργείται το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και μεταφέρονται το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και ∆ιοίκησης και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων με το δεύτερο να συγχωνεύεται με το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, από την Θεσσαλονίκη στις Σέρρες, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για την βίαιη μετακίνηση 6000 περίπου φοιτητών από την συμπρωτεύουσα στην πόλη των Σερρών.

Ανακοίνωση εξέδωσε προς τους γονείς των φοιτητών των παραπάνω Τμημάτων ο αξιόλογος καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Περάκης, ο οποίος αναφέρει τα παρακάτω:

” Ανεξέλεγκτα , αυθαίρετα και κυρίως επιδεικτικά νοθευμένης , ομολογούσας ψηφοφορίας , της αρνητικής πλειοψηφίας προς ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ , ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΟΛΟΥ ΠΑΓΕΡΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ!!!
Ο κάθε γονιός απ το δικό του Μετερίζι , επιβάλλεται να προασπίσει το δίκιο και το συμφέρον ΤΟΥ ΣΠΛΑΧΝΟΥ ΤΟΥ !!!
Προς τους γονείς των φοιτητών του Τμ. Μχ. Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Συστημάτων
06/04/22
Αγαπητοί γονείς,
Ο Πρόεδρος της διορισμένης ∆ιοικούσας Επιτροπής του ∆ιεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (∆ΙΠΑΕ) κατέθεσε αιφνιδιαστικά πρόταση για καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετακινήσεις σε άλλη πόλη τμημάτων του ιδρύματος. Σύμφωνα με την πρόταση καταργείται το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης και μεταφέρονται από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και ∆ιοίκησης και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων με το δεύτερο να συγχωνεύεται με το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών.
Πρόκειται για μία πρόταση που δεν σέβεται τη δημοκρατική λειτουργία των τμημάτων και των σχολών που έχουν καταθέσει γραπτά τις προτάσεις τους εδώ και καιρό με εντελώς διαφορετικές απόψεις.
Αν η πρόταση αυτή υλοποιηθεί 6000 φοιτητές θα χρειαστεί να μετακινηθούν από τη Θεσσαλονίκη και συγχρόνως θα διακοπεί ο δεσμός των Τμημάτων με τον παραγωγικό ιστό των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και της βιομηχανικής περιοχής της Σίνδου, προκαλώντας σοβαρές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις και καταστροφικές συνέπειες στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων.
Όσοι γονείς φοιτητών θέλουν να βοηθήσουν στην ακύρωση της παραπάνω πρότασης παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον κ. Περάκη Κων. τηλ 6972104249 ή και εμαιλ. [email protected]
6 Απριλ 2022 12:27 – από Κωνσταντίνος Περάκης “
Έντονοι είναι και οι σχολιασμοί της απόφασης από τους των γονείς των φοιτητών, που αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι οι αποφάσεις μετεγκατάστασης – συγχώνευσης θα έχουν αντίκτυπο στα παιδιά τους αλλά και στον οικονομικό προϋπολογισμό τους, χωρίς καν να ερωτηθούν ωσάν να μην είναι οι κύριοι χρηματοδότες και αρωγοί των ονείρων των παιδιών τους.
Αναρτούμε επιλεκτικά το σχόλιο ενός γονέα φοιτητή Τμήματος Σχολής:

“Σ αυτό το θέμα ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΝΟΜΙΜΟΥ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ,ΣΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΑΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ,ΝΑ ΜΗ ΛΆΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠ ΟΨΙΝ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ!

Πρώτη φορά είδαμε το ΟΧΙ του Ελληνικού Λαού να θετικοποιείται ,στο υπερ ΜΕΙΖΟΝ ζήτημα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ !
Ας μη γίνουμε κι εμείς και τα παιδιά μας Μάρτυρες , για μια φορά ακόμη !
Εξάλλου οι γονείς ως οφείλουμε τα διδάσκουμε και τα γαλουχούμε με σεβασμό και εκτίμηση στους μεγαλύτερους ,αλλά όχι πάντα να ξέρετε!
Ο σεβασμός και η εκτίμηση δεν επιβάλλεται , αποκτιέται και κατακτιέται με κόπο και αγώνα , ενδυνάμωσης της ψυχής και της αλήθειας μας .
Τα παιδιά μας ,όπως κι όλα τα παιδιά ,δώσαν τον αγώνα τους τον Υπερ Αγώνα τους ,ΥΠΕΡΕΒΑΛΛΑΝ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ,στις συνθήκες που όλοι ξέρουμε ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΗΤΑΝ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ !
Όταν με κινήσεις παράτυπες βλέπουν να σβήνουν τα όνειρά τους και κυρίως βλέπουν για μια φορά ακόμη να υπερισχύουν αθέμιτα μέσα , τι μήνυμα στέλνουμε και ιδίως τι αξίες και ιδανικα΄παραδίδουμε στα παιδιά μας, ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΑΣ !
Ας μην παίζουν με τα μυαλά των παιδιών μας ,είναι αμαρτία και άδικο , σε καιρούς που η αποκατάστασή τους περνά και βρίσκεται σε δεινή θέση , άλλο τόσο ας μην παίζουν και με τις ψυχές τους .
Σε καιρούς δύσκολους γιατί δε βάζουν το ένομο συμφέρον των παιδιών , των σπουδαστών που τόσα χρόνια , ξέρω και απ τα άλλα μου παιδιά και απ τις δικές τους μαρτυρίες ,πως ΤΑ ΧΟΥΝ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ?
Θα θελαν στα δικά τους παιδιά να δείξουν αυτόν το δρόμο ?
Να τα απομακρύνουν απ τον τόπο που εκεί άρχισαν και βάζαν θεμέλια στα όνειρά τους και στη μετέπειτα ζωή τους ?
Γιατί αν πάρω παράδειγμα απ τα παιδιά μου , ο ένας εργάστηκε μετέπειτα της αποφοιτησής του καθώς και ο άλλος μου ο γιος εργάζεται σε εταιρεία εκεί .
Ας μην ξεχνούμε πως όλα τα παιδιά ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ .ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ .
Μα ευτυχώς ή δυστυχώς, ανήκουν σε οικογένειες που χουν πει αν όχι το ψωμί ψωμάκι, για να δουν τα όνειρα του παιδιών τους να αποκτούν σάρκα και οστά , ανήκουν σε οικογένειες που το οικονομικό το παλεύουν και κρατιούνται μ αξιοπρέπεια για τον εαυτό τους και για τα καμάρια τους .
ΑΝ ΝΙΩΘΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΣΑΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ,ΔΕ ΘΑ ΠΡΟΒΑΙΝΑΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ !
Μα να ξέρουν πολύ καλά ΠΩΣ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ,ΕΙΜΑΣΤΕ , ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ , ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ..
ΟΤΑΝ ΠΑΝΕ ΝΑ ΦΑΝΕ ,ΝΑ ΚΑΤΑΠΑΤΙΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ , ΔΕ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΠΛΑ , ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΒΑΡΥΓΚΟΜΗΣΑΝ ΒΑΡΥΓΚΟΜΟΥΝ ΑΠ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΒΑΡΗ….ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΝΑΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΟΥΣ !
ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΛΑΜΨΕΙ!!
ΕΠΑΞΙΑ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΕΤΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ,ΑΣ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΛΥΨΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ!
Τα μάτια της ψυχής μας είναι πάνω τους πάντα !”
Παρακάτω τα αποτελέσματα της των τοποθετήσεων της Επιτροπής υπό τον κ. Καΐση

Οι αντιδράσεις των Φοιτητών

Την περασμένη Παρασκευή, όσο αφορά τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε συνέλευση  στην οποία  συμμετείχαν φοιτητές από όλα τα έτη καθώς και δύο καθηγητές του τμήματος, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου κυρίου Δημητρίου Κωνσταντινίδη.

Ειδικότερα η εισήγηση του προέδρου της Διοικούσας του Διεθνούς Πανεπιστημίου, με έγγραφο που στάλθηκε στο υπουργείο Παιδείας είναι τα πρακτικά της Διοικούσας με τις ονομαστικές ψήφους των μελών του.
Αναμένονται οι αποφάσεις της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, η οποία αναμένει και τη γνωμοδότηση της ΕΘΑΑΕ , προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στις οριστικές της αποφάσεις, που θεωρούν οι φοιτητές, οι γονείς και η πλειοψηφία των καθηγητών ότι θα είναι αρνητική, δεδομένου ότι τα περισσότερα Τμήματα συστάθηκαν ακόμη και εντός του 2019, έτος έναρξης υγειονομικών περιορισμών λόγω COVID που επέφεραν τρομερή οικονομική δυσχέρεια στις τσέπες των γονέων.

Ειδικότερα προτείνονται τα παρακάτω:

  • Να μεταφερθεί το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης   από τη  Θεσσαλονίκη στις Σέρρες, Όχι ψήφισαν 7   , 3 Ναι, 2 λευκά και 2 με επιφύλαξη.
  • Να καταργηθεί το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος  ψήφισαν 6 Ναι, 4 Όχι και 4 λευκά.
  • Να συγχωνευθεί το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων  με το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών , με έδρα της Σέρρες, 7 Όχι, 3 Ναι, 2 λευκά και 2 με επιφύλαξη.
  • Να συγχωνευθεί το τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής  με το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών , με έδρα της Σέρρες, 7 Ναι, 3 Όχι και 4 λευκά.
  • Κατάργηση των τμημάτων της Δράμας, εφόσον δεν υπάρξει   αρωγή της πολιτείας,  8 Όχι, 5 Ναι κι ένα λευκό.
  • Να καταργηθεί το τμήμα Φυσικής στην Καβάλα (σ.σ. είναι το δεύτερο τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών που οδηγείται σε κλείσιμο μετά το τμήμα Γεωλογίας) υπέρ ψήφισαν 8 και κατά 6.
  • Το παράρτημα Νοσηλευτικής  Διδυμοτείχου να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη με δεδομένη την ύπαρξη Νοσοκομείου στην πρωτεύουσα του Έβρου. 10 ψήφισαν Ναι, 1 όχι και 1 Λευκό.

Αναμένονται ακόμη πιο σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των φοιτητών, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων, προκειμένου να αρθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής, προκειμένου να παραμείνουν οι Σχολές στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να μην ολοκληρωθεί η αιφνιδιαστική απόφαση κατάργησης, μεταφορών και συγχωνεύσεων τμημάτων των Σχολών στις Σέρρες, που σημαίνει βίαιη μετακίνηση περίπου 6.000 φοιτητών.

Ο πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής Απόστολος Τσαγκάρης μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για όσα συμβαίνουν.

«Υπάρχει μία πρόταση από τη διοικούσα επιτροπή προς το υπουργείο, ωστόσο το υπουργείο δεν έχει λάβει κάποια απόφαση και για να παρθεί πρέπει να εξεταστούν πολλές παράμετροι, και άλλες διαστάσεις του θέματος. Στην εισήγηση, που έχει σταλεί από τη διοικούσα επιτροπή, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η μεταφορά της Σχολής Μηχανικών που εδρεύει στη Σίνδο, στις Σέρρες. Αυτή η σχολή απαρτίζεται από 3 τμήματα, το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, από το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και από το τμήμα Πληροφοριακών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων» είπε.

Όπως ανέφερε «το υπουργείο έχει ζητήσει από τα Πανεπιστήμια προτάσεις για την ακαδημαϊκή αναβάθμιση των ιδρυμάτων και η πρόταση δεν πηγάζει από τις δικές μας θέσεις. Τα 3 τμήματα που μεταφέρονται έχουν αρνητική εισήγηση και δεν έχουμε κάποια εξήγηση για τους λόγους που γίνεται αυτό. Το υπουργείο έχει διατυπώσει 15 κριτήρια για την βιωσιμότητα των τμημάτων και το δικό μας τμήμα πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις. Η Σχολή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει η μεταφορά».

Περισσότερα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]

Δείτε ακόμα