Πολιτική

Η Πολιτεία δεν προσφέρει καμία στήριξη στους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς

Με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους, η «Λαίκή Συσπείρωση» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μία νέα σχολική χρονιά αρχίζει.

Η υπουργός παιδείας μιλάει γιά ένα «αναβαθμισμένο» σχολείο που θα βρουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενώ οι εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης του Κιλκίς μιλάνε για τη «στήριξη» που θα δώσουν στο σχολείο και «εύχονται» να περάσει γρήγορα η πανδημία.

Η αλήθεια, όμως, είναι, πως, μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με χειρότερους όρους από τις προηγούμενες.

Πρώτη μέρα των μαθητών και στην ΠΕ Κιλκίς:

— Ακόμα υπάρχουν δεκάδες κενά εκπαιδευτικών, ειδικού βοηθητικού προσωπικού, σχολικών νοσηλευτών και χάνονται εκατοντάδες ώρες μαθημάτων, σε Κιλκίς και Παιονία.

— Ακόμα τα 16 ολιγομελή τμήματα προσανατολισμού και τομέων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ δεν έχουν εγκριθεί και οι μαθητές με τις οικογένειές τους βιώνουν μία αβεβαιότητα, σε Χέρσο, Καμπάνη, Κιλκίς, Αξιούπολη και Γουμένισσα.

— Τα μέτρα για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών από τον κορονοϊό είναι ανύπαρκτα, μετατρέποντας τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης. Την ίδια ώρα έχουν μειωθεί οι ώρες των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων (με 3 και 5 ώρες καθαριότητας δεν καθαρίζεται σωστά κανένα σχολείο στην περιοχή), ενώ ακόμα παραμένει ερωτηματικό σε ποιες μονάδες του ΕΟΔΥ θα πηγαίνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές να κάνουν rapid test, όταν αυτό απαιτείται, ειδικά από τα χωριά και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

— Για ακόμα μία χρονιά οι γονείς θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα σχολικά είδη και για τις ελλείψεις που υπάρχουν στα αναλώσιμα των σχολείων, με προτροπή μάλιστα των αρμόδιων φορέων. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις συνεχείς ανατιμήσεις των προϊόντων το κόστος φέτος θα είναι δυσβάσταχτο.

— Μετά από τρεις μήνες μέσα στο καλοκαίρι ακόμα υπάρχουν σχολεία που δεν έγιναν συντηρήσεις, επισκευές, σε πολλές περιπτώσεις δεν βάφτηκε ούτε ένας τοίχος, δεν αλλάχτηκε ούτε ένα σπασμένο τζάμι, δεν αντικαταστάθηκε ούτε μία χαλασμένη κλειδαριά.

— Ακόμη, η κατασκευή νέων σχολείων σε Κιλκίς και Πολύκαστρο παραμένει στις εξαγγελίες και στα χαρτιά.

— Τα λεωφορεία, με τα οποία μετακινούνται οι μαθητές έχουν και φέτος πληρότητα έως και 100%, σε συνθήκες τέταρτου «κύματος» πανδημίας, επιβεβαιώνοντας ότι τα πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο, όταν αυτά αποτελούν κόστος για την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, βέβαια 6,6 δισ ευρώ δίνονται στο ΝΑΤΟ, 8 δισ ευρώ δόθηκαν σε μια νύχτα στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, 30 εκ. ευρώ γιά την πανεπιστημιακή αστυνομία, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις κ.ά.

— Και το χειρότερο όλων, μετά από δύο «χαμένες» χρονιές με «τηλεκπαίδευση» το υπουργείο παιδείας αντί να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κάλυψης των μορφωτικών κενών των παιδιών και στήριξής τους εξαιτίας των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας, για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η εφαρμογή του νέου νόμου για την παιδεία, η προώθηση της αξιολόγησης και των δεξιοτήτων (.ενα δισ θα δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις δεξιότητες και ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες των σχολείων), που διαφοροποιεί τα σχολεία σε «καλά» και «κακά», σε πλούσια και φτωχά, που βάζει από την μπροστά πόρτα τους χορηγούς και τις ΜΚΟ στα σχολεία.

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν, ότι στο Κιλκίς και φέτος κανένα αναβαθμισμένο σχολείο δεν υπάρχει, και η Πολιτεία δεν έχει δώσει καμμία στήριξη σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και τους γονείς τους.

Με ευχές και όμορφα λόγια δεν φτιάχνεται η παιδεία, που ονειρεύονται οι γονείς για τα παιδιά τους.

Για να γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα, εκτός από τις ευχές μας που δίνουμε ολόψυχα σε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές τους και τις οικογένειές τους για μια χρονιά γεμάτη δύναμη, ελπίδα και αισιοδοξία, χρειάζεται να δυναμώσει και ο αγώνας της διεκδίκησης ενός σύγχρονου σχολείου που να μορφώνει όλα τα παιδιά.

Γι’ αυτό και καλούμε τα σωματεία των εκπαιδευτικών, τους συλλόγους γονέων, τα μαθητικά συμβούλια, να μπουν από την πρώτη μέρα στη μάχη, ώστε να διεκδικήσουν την ζωή και τνη μόρφωση που τους αξίζει.

Να «παλέψουν» γιά:

— Να ληφθούν όλα τα μέτρα για να πηγαίνουν με ασφάλεια τα παιδιά στο σχολείο (αραίωση τάξεων, αύξηση δρομολογίων λεωφορείων, αύξηση των ωρών καθαριότητας, αύξηση των μονάδων του ΕΟΔΥ ειδικά στα χωριά).

— Να καλυφθούν αμέσως όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, σε προσωπικό καθαριότητας με πλήρες ωράριο.

— Να χρηματοδοτηθούν γενναία τα σχολεία, για να μην δίνουν οι γονείς ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για το σχολείο.

— Να κατασκευαστούν, επί τέλους οι απαραίτητες σχολικές μονάδες σε Κιλκίς και Πολύκαστρο, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

— Να γίνουν άμεσα οι συντηρήσεις και επισκευές με παράλληλη πρόσληψη όλων των αναγκαίων εργαζόμενων και να πραγματοποιηθεί αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτίρια».

Σε επίπεδο νομού Κιλκίς την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι επικεφαλής δήμου Κιλκίς Γιάννης Φαχουρίδης και δήμου Παιονίας Αναστάσιος Βασιλακάκης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα