Πολιτική

Κριτική γιά το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων στον δήμο Κιλκίς

Κριτική στην διοίκηση του δήμου Κιλκίς, αναφορικά με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στην περιοχή ευθύνης του και την γενικότερη διαχείριση της πανδημίας, άσκησαν δημοτικοί σύμβουλοι κατά την διάρκεια της διά τηλεδιασκέψεως συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 26.1.22.

Σε αυτό το εκτός ημερησίας διατάξεως θέμα αναφέρθηκε πρώτος ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακής, κάνοντας λόγο περί αυξητικής τάσεως του ποσοστού των εμβολιασμών από τον περασμένο Δεκέμβριο, «αν και ακόμη υπολειπόμεθα του πανελλαδικού μέσου όρου», όπως τόνισε.

Ειδικότερα, ο κ. Κυριακίδης ανέφερε, ότι το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στον νομό ανέρχεται στο 55% ενώ με την πρώτη δόση στο 60%. Είπε, επίσης, ότι συνεχίζονται οι ταχείς διαγνωστικοί έλεγχοι («ράπιντ τεστ») σε επιλεγμένους οικισμούς του δήμου, ενώ οι πολίτες έχουν πλέον στην διάθεσή τους άλλα δύο σταθερά σημεία, στα στρατόπεδα Καμπάνη του Κιλκίς και Ζώγκου της Ν. Σάντας, γιά δωρεάν δειγματοληψίες γιά διαγνωστικούς ελέγχους.

«Τραγική κατάσταση»
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κιλκίς-Δήμος ΑΞΙΩΝ» Παύλος Τονικίδης έθεσε θέμα «υπεύθυνης ενημέρωσης από την διοίκηση του δήμου», όσον αφορά στα υγειονομικά δεδομένα στον τόπο μας: «Ο κόσμος αισθάνεται φόβο, ψυχολογική πίεση και ανασφάλεια από την έλλειψη τέτοιας ενημέρωσης, κάτι που έχει επιπτώσεις και στην τοπική αγορά και οικονομία. Αν το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι μόνο 55% είμαστε σε τραγική κατάσταση και ως δήμος πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αναστροφής της».

«Είναι άδικο»
Με την σειρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κιλκίς-Ο δήμος στα χέρια του πολίτη» Δημήτρης Αγαθόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων («σελφ τεστ») στα σχολεία: «Αυτά τα τεστ παρέχονται μόνο κατά τις τέσσερες με πέντε ημέρες από την ανακοίνωση γιά την διενέργειά τους. Η ισχύς είναι γιά δεκαπέντε ημέρες. Όποιος δεν τα προμηθεύεται μέσα στο πενθήμερο, τα χάνει, με επακόλουθο την επιβάρυνση των οικογενειών, και αυτό είναι άδικο. Θα μπορούσαν να διατίθενται και τις δύο εβδομάδες».
«Αναλυτικά, κατά δόσεις»
Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση γιά την πορεία των εμβολιασμών, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κιλκίς-Μαζί μπορούμε» Αναστάσιος (Σούλης) Καζαντζίδης ζήτησε να ερευνηθούν τα αναλυτικά των εμβολιασθέντων με τριδοσικά εμβόλια, είτε δηλαδή με την μία δόση είτε με τις δύο είτε και με τις τρεις, καθώς και με τα μονοδοσικά, «ώστε να προκύψει το πραγματικό ποσοστό εμβολιασθέντων στον τόπο μας, σε συνδυασμό με μία πιο επίμονη ενημέρωση από πλευράς δήμου γιά την αναγκαιότητα των εμβολιασμών».
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Αγαθόπουλος, διευκρινίζοντας, ότι η αναμνηστική δόση του μονοδοσικού εμβολίου της «Τζόνσον εντ Τζόνσον» είναι η αντίστοιχη της τρίτης δόσης του τριδοσικού της Φάιζερ».

«Κρατούμε την θλιβερή πρωτιά»
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Βαφειάδης: «Κρατούμε, ως Κιλκίς, την θλιβερή πρωτιά σε θανάτους κατ’ αναλογίαν προς τον πληθυσμό, αλλά και στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών.
Ευχή μου είναι, η διοίκηση του δήμου να πράξει όσα δεν έπραξε από τον περασμένο Απρίλιο, να εντεινει, δηλαδή, την δραστηριότητά της στον τομέα της ενημέρωσης των πολιτών».

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα

Ο κατάλληλος αριθμός

Η συνδυασμένη κρίση των τελευταίων χρόνων, επί δεκαετία οικονομική, επί τριετία υγειονομική και την τελευταία διετία ενεργειακή, επέτεινε τις συνέπειες […]