Πολιτική

Άμεση λήψη μέτρων για τους πληγέντες περιοχών δήμου Παιονίας ζητεί το ΚΚΕ

Με αφορμή την πρόσφατη θεομηνία και τις εξ αυτής καταστροφές σε περιοχές του δήμου Παιονίας, η κομματική οργάνωση Κιλκίς του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Οι πρόσφατες καταστροφές περίπου 50.000 χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών σε καλαμπόκι, βαμβάκι, σιτάρι, ηλίανθο και φασόλια από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τους οικισμούς Αγίου Πέτρου, Ευρώπου, Πολυπέτρου, Μεσιάς, Τούμπας και Ρυζίων του δήμου Παιονίας ανέδειξαν γιά άλλη μία φορά στον λαό της περιοχής μας πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης στον τομέα της πολιτικής προστασίας αλλά και της προστασίας της αγροτικής παραγωγής από τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα, που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις.
Η πολιτική αυτή, η οποία εφαρμόζεται αδιαμαρτύρητα και από τις τοπικές διοικήσεις στους τομείς, που τους έχουν ανατεθεί από το κράτος, έχει μετατρέψει σε πολυτέλεια τον αναγκαίο τακτικό έλεγχο και καθαρισμό των ρεμάτων αλλά και την συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας ελλείψει των απαιτούμενων πόρων και της υλικοτεχνικής υποδομής. Παράλληλα, έργα και υποδομές γιά την ασφάλεια της αγροτικής παραγωγής από φυσικούς κινδύνους δεν υλοποιούνται.
Oλοι μαζί υπηρετούν ένα κράτος, που μόνιμο στόχο έχει να βγαίνουν μονίμως διπλά κερδισμένοι οι βιομήχανοι και μονίμως διπλά χαμένοι οι αγρότες και οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι, ενώ συμβάλλουν στο 90% των κρατικών εσόδων, ενώ πλήττονται βάναυσα από την ακρίβεια, το αυξημένο ενεργειακό κόστος, που επιβάλλουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ενώ αναγκάζονται να “πουλήσουν” σε τιμή ευκαιρίας την εργατική τους δύναμη και τα αγροτικά τους προϊόντα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, συνεχίζουν να είναι εκτεθειμένοι σε κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο, το οποίο απειλεί την ζωή, τους, την περιουσία τους, την παραγωγή τους. Γιά αυτούς ούτε επιδοτήσεις προβλέπονται ούτε φοροαπαλλαγές ούτε ικανοποίηση των κοινωνικών τους αναγκών. Γι’ αυτούς “το ταμείο είναι πάντα μείον”.
Οι αγρότες της περιοχής κινδυνεύουν σήμερα να μείνουν χωρίς παραγωγή, άρα χωρίς εισόδημα, και μάλιστα σε μία χρονιά που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία, ανεβάζοντας στα ύψη την τιμή του πετρελαίου, του ρεύματος και των λιπασμάτων. Ταυτοχρόνως, πρόβλημα δημιουργείται και στους κτηνοτρόφους της περιοχής, καθώς μετά την καταστροφή της παραγωγής από την καταιγίδα δεν θα μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης των ζώων των κτηνοτροφικών μονάδων.
Το «κερασάκι στην τούρτα» βάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που, ενώ «χαρατσώνει» τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα, κι αυτά μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Από τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις των αρμοδίων φαίνεται, ότι κάτι τέτοιο επιδιώκεται και σήμερα.
Η έκθεση της αγροτικής παραγωγής στα φυσικά φαινόμενα και η πολιτική του κράτους να μην λαμβάνει μέτρα προστασίας και να μην καλύπτει με επάρκεια τις ζημιές προστίθενται στα αδιέξοδα, που κάνουν «Γολγοθά» την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων και φέρνουν πιό κοντά την διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση, γεγονός που αφορά όλο τον λαό.
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής έχουν πείρα από τις ψεύτικες υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Να μην «τσιμπήσουν» από υποκριτικές επισκέψεις υπουργικών κλιμακίων γιά «αυτοψία» των καταστροφών, λες και δεν είναι οφθαλμοφανέστατη η καταστροφή, που έχει υποστεί η περιοχή.
Καλούμε τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους του δήμου Παιονίας να διεκδικήσουν:
— Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις πληγείσες καλλιέργειες.
— Να αποζημιωθούν, επί τέλους, δικαίως και εγκαίρως οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
— Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία, δήμο κλπ. τουλάχιστον έως την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.
— Να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε υποδομές και κατοικίες.
– Άμεσο έλεγχο και συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας.
— Άμεση ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων που είναι σε εξέλιξη και κατασκευή νέων που θα αντιμετωπίσουν οριστικά τα πλυμμηρικά φαινόμενα που παρουσιάζονται στην περιοχή.
— Αμεσο καθαρισμό των ρεμάτων της περιοχής.
— Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα, που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές, που προκαλεί το χαλάζι.
Με κριτήριο ποιά πολιτική μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους καλούμε τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, γιά να δοθεί διέξοδος στα μεγάλα προβλήματα που τους ταλανίζουν σήμερα, μακριά από τους πολέμους, την ακρίβεια και την ανασφάλεια».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η διαφορά… στο πατρώνυμο

Aνάμεσα σε αυτά, που προκάλεσαν εντύπωση στην πρόσφατη ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου από πλευράς […]

“Μιλούσε”… το ήθος του!

“Στην μουσική, αρχής γενομένης από την βυζαντινή, με “μύησε” από μικρό παιδί ο εξαίρετος ψάλτης, που είχαμε στο χωριό, Θοδωρής […]