Αρθρογραφία

Και αυτοί το ίδιο είναι

tsipras-syriza-maxitis-kilkisΑνάμεσα σε όλες τις πληροφορίες και τα σενάρια, που ακούγονται τον τελευταίο καιρό για το τι θα γίνει με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ανάμεσα σε όλες τις επιτυχίες και τις «κόκκινες γραμμές» που η κυβέρνηση λέει ότι πέτυχε να κρατήσει, ανάμεσα στις φήμες για δημοψήφισμα όταν η κυβέρνηση θα κληθεί να υπογράψει το τρίτο «μνημόνιο» ή πρόγραμμα ή συμφωνία ή οποιοδήποτε άλλο συνώνυμο βρουν ο κ. Τσίπρας και η παρέα του, ακούς και την ατάκα «Καλά γιατί οι προηγούμενοι καλύτεροι ήταν; Τα ίδια και χειρότερα έκαναν».

Τελευταία φορά άκουσα αυτήν ατάκα μετά την εκλογή της Λίνας Αλεξίου, μητέρας της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου ως προέδρου του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Πολλοί πιστεύουν ότι η Πρόεδρος της Βουλής έβαλε τη μητέρα της πρόεδρο, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Είπαμε, πριν βγάλουμε τα συμπεράσματα μας για το οτιδήποτε, καλό είναι να «ψαχτούμε» πρώτα. Το θέμα μου, όμως, δεν είναι για το πώς η Λίνα Αλεξίου έγινε πρόεδρος ενός οργάνου, που, κατά την γνώμη μου, ούτε το ίδιο σέβεται τον εαυτό του. Το δικό μου ζήτημα είναι για το εάν η τωρινή κυβέρνηση έχει διορίσει από ξαδέρφια μέχρι ανήψια σε καίριες θέσεις και κανένας δεν το καταδικάζει, επειδή… «έλα μωρέ οι άλλοι τα ίδια δεν έκαναν;».

Και τότε μου δημιουργείται η απορία: Οι άνθρωποι που ψήφισαν το «Πρώτη φορά αριστερά» και το «Η ελπίδα έρχεται» δεν έχουν κανένα πρόβλημα, που αυτό το τόσο καινούργιο, νέο και άφθαρτο, που επέλεξαν, λειτουργεί σύμφωνα με τους ίδιους, όπως το παλιό και σάπιο, αυτό που καταρρέει; Ή μήπως όλο αυτό, το οποίο επικρατούσε, το μεγαλοποιούσαν και το παρουσίαζαν σαν κάτι τόσο κακό; Μήπως τελικά η κυρία Σούλα, η καθαρίστρια στο υπουργείο που την βόλεψε ένας ξάδερφος της που ασχολιόταν με τα κόμματα, δεν είναι και τόσο κακό που επαναπροσελήφθη τελικώς χθες με πανηγυρικό τρόπο;

Ή το παραπάνω ισχύει ή τελικώς και σε αυτό το καινούργιο που κάποιοι ευαγγελίζονταν, κρύβεται υποκρισία. Γιατί αν υπερασπίζεσαι κάτι καινούργιο με σκοπό να προσελκύσεις ψήφους τότε όταν εκείνες έρθουν και ο κόσμος σε εμπιστευτεί πρέπει να τις τιμήσεις. Αλλιώς είσαι καιροσκόπος ή ακόμη χειρότερα ψεύτης και εκμεταλλευτής. Μήπως όμως έτσι μας έμαθαν; Μέσα από δεκαετίες βολέματος πέρασε και στο υποσυνείδητο μας, ότι πάντα έτσι θα γίνεται και αυτό είναι το φυσιολογικό; Βολεύτηκαν και αυτοί βολευτήκαν και κάποιοι από εμάς και όλα καλά.

«Σιγά ρε Θανάση, οι προηγούμενοι καλύτεροι ήταν;» Όχι, δεν ήταν καλύτεροι, μπορεί να μην ήταν όμως και χειρότεροι. Ένα είναι το σίγουρο. Και αυτοί το ίδιο είναι.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα