Πολιτική

Γ.Φραγγίδης: «Η έλλειψη σε αναισθησιολόγους «παραλύει» το νοσοκομείο Παπανικολάου και ειδικότερα την Καρδιοθωρακοχειρουργική»

Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη κατέθεσαν σήμερα ο βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Φραγγίδης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης κ.κ. Γιώργος Αρβανιτίδης και Χάρης Καστανίδης και οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ.κ. Γιώργος Μουλκιώτης, Μπουρχάν Μπαράν και Ανδρέας Πουλάς, επισημαίνοντας την κατάσταση οριακής και επισφαλούς λειτουργίας στην οποία έχει περιέλθει το Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι αναισθησιολόγοι αποτελούν μια κρίσιμη ειδικότητα για τη λειτουργία του νοσοκομείου, αφού είναι απαραίτητοι όχι μόνο για την εκτέλεση των χειρουργείων αλλά και πολλών άλλων ιατρικών πράξεων. Τονίζουν ότι μια σειρά συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων ήδη από το 2020, απογύμνωσαν το τμήμα αναισθησιολογίας, με αποτέλεσμα να διαθέτει πλέον μόλις επτά ειδικούς (7) αναισθησιολόγους στα γενικά χειρουργεία, που εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια και κάνουν τουλάχιστον δέκα εφημερίες τον μήνα, για να μην καταρρεύσει το σύστημα. Η μοναδική  καρδιοαναισθησιολόγος, η οποία επί τουλάχιστον 2,5 μήνες έκανε 20 και πλέον εφημερίες τον μήνα, πήρε πρόσφατα αναρρωτική άδεια. Η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική τέθηκε εκτός προγράμματος εφημεριών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου, κάτι που αποτελεί ντροπή, καθώς πρόκειται για μία ιστορική κλινική, με τεράστια σημασία για την υγεία του πληθυσμού ολόκληρης της Β. Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η απασχόληση ιδιώτη αναισθησιολόγου για 4 φορές τον μήνα, δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής.

Τόσο η Διοίκηση του Νοσοκομείου, όσο και η 3η ΥΠΕ, έχουν ενημερωθεί πλήρως για τις τεράστιες ελλείψεις, την οριακή λειτουργία και την αδυναμία πραγματοποίησης του προγράμματος εφημεριών, χειρουργείων και λοιπών ιατρικών πράξεων με το υπάρχον προσωπικό. Με μια σειρά εγγράφων από τον Νοέμβριο του 2022, η διευθύντρια του αναισθησιολογικού, πρόεδρος της Επιτροπής Χειρουργείου και μοναδική πλέον καρδιοαναισθησιολόγος, εκθέτει την κατάσταση και ζητά άμεση παρέμβαση.

Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», ως ένα «έγκλημα σε εξέλιξη» και υποστηρίζουν ότι οι ιθύνοντες κωφεύουν.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, υπογραμμίζουν στην ερώτησή τους ότι η υποστελέχωση σε αναισθησιολόγους οδηγεί στην αναβολή κρίσιμων χειρουργείων με συνέπειες στην υγεία των ασθενών, τους στρέφει για εξεύρεση λύσης στον ιδιωτικό τομέα υγείας με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, ενώ αυξάνει την πιθανότητα ιατρικού λάθους λόγω επαγγελματικής  εξουθένωσης. Ταυτόχρονα, οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας αποτελούν αντικίνητρο για την προσέλκυση αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ.

Οι βουλευτές καταλήγοντας, ρωτούν τον Υπουργό: 1) Μέσω ποιων ενεργειών σκοπεύει να αντιμετωπίσει σε άμεσο χρόνο την έλλειψη αναισθησιολόγων και ειδικότερα καρδιοαναισθησιολόγων στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», 2) αν θα προκηρύξει θέσεις μονίμων αναισθησιολόγων και 3) αν θα παρέχει και ποια κίνητρα για την προσέλκυση αναισθησιολόγων που θα καλύψουν τα υφιστάμενα κενά.

Περισσότερα

Στ.Παραστατίδης: Τρεις προτάσεις για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης στη χώρα και την αναδιανομή του πλούτου

Παρουσίασε στοιχεία για το φορολογικό πλαίσιο στη χώρα, αλλά και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ Στο κάδρο της πολιτικής επικαιρότητας φαίνεται […]

Δείτε ακόμα

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ Α.Ε. και η ΔΙΒΙΠΕΚ Α.Ε. υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για την αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου στο Επιχειρηματικό Πάρκο Κιλκίς

Στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για την αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου προχώρησαν την Τρίτη 30 Μάϊου 2023, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. […]