Πολιτική

Γ.Φραγγίδης: Απροστάτευτος ο πολίτης από τον προϋπολογισμό του 2022 σε πανδημία, ακρίβεια και ενεργειακή κρίση

Ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Φραγγίδης και υπεύθυνος ΚΤΕ Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση του κρατικού Πποϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022.

Ο κ. Φραγγίδης επεσήμανε ότι ζούμε σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων. Ο Προϋπολογισμός του 2022 έχει να αντιμετωπίσει τις απειλές της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που ενδέχεται να λειτουργήσουν ως βραδυφλεγείς βόμβες στα θεμέλια του, καθιστώντας τον εκ νέου διαχειριστικό και όχι αναπτυξιακό.

Η πανδημία με την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον υπονομεύει την ανάκαμψη που παρουσιάστηκε το προηγούμενο διάστημα στην οικονομία και καταδεικνύει το ασταθές περιβάλλον. Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι επιβαρυμένα, το εμβολιαστικό πρόγραμμα υστερεί σημαντικά σε σχέση με εκείνο άλλων ευρωπαϊκών χωρών και το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό πίεση, ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία. Για παράδειγμα, το νοσοκομείο του Κιλκίς σηκώνει δυσανάλογο βάρος αφού έχει πολλές κλινικές covid χωρίς να διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το μοναδικό νοσοκομείο στην 4η Υ.ΠΕ χωρίς ΜΕΘ.

Οι τιμές του πετρελαίου, του ρεύματος και του φυσικού αερίου εξακολουθούν να διαγράφουν ανοδική τροχιά και δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα σημάδια σταθεροποίησης. Η αύξηση του κόστους ενέργειας συμπαρασύρει τις τιμές των τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών, πλήττοντας τα νοικοκυριά και υποβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως χαμηλότερα αμειβομένων. Το μηνιαίο κόστος διαβίωσης του πολίτη από το καλοκαίρι και μετά έχει ανέβει κατά 18% – 20%. Ο πολίτης χρειάζεται 50 ευρώ παραπάνω κάθε μήνα για τη διαβίωσή του.

Ο βουλευτής καυτηρίασε την στάση της κυβέρνησης απέναντι στο πρόβλημα, λέγοντας ότι παραμένει αδρανής και αποδίδει απλά τις ανατιμήσεις στις διεθνείς εξελίξεις, χωρίς να λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων, όπως π.χ. μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Ούτε κάνει ενέργειες για να ελέγξει την αισχροκέρδεια.

Στη συνέχεια, σχολίασε ότι η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών που περιγράφεται στον σχέδιο του προϋπολογισμού δεν έχει αντίκρισμα στους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται. «Ευημερούν οι αριθμοί αλλά όχι οι άνθρωποι ή επί το ορθότερο, ευημερούν πολύ λίγοι άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά.

Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,5%, στο τέλος δηλαδή του επόμενου χρόνου θα είναι κατά 1,7% υψηλότερο από αυτό του 2019. Ο τουρισμός προβλέπεται να καλύψει το 80%-85% των εσόδων του 2019, με τα έσοδα να εκτιμώνται περί τα 15-16 δισ. ευρώ, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, η εξέλιξη της πανδημίας, η αβεβαιότητα γύρω από τους ταξιδιωτικούς κανόνες και η αυστηροποίηση των μέτρων και των περιορισμών, οδηγούν σε αλλαγή της στάσης των καταναλωτών και επηρεάζουν αρνητικά την τουριστική κινητικότητα. Ο τουρισμός έχει να αντιμετωπίσει και την επέλαση της ακρίβειας στην ενέργεια και τα αγαθά. Οι τουριστικοί πράκτορες πιέζουν για χαμηλές τιμές ενώ το ενεργειακό κόστος ανεβάζει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη, αφού το 2021 χαρακτηρίζεται χρονιά επιβίωσης, με πολλές από αυτές να έχουν καταφύγει σε δανεισμό για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας κατέγραψαν δραματικές απώλειες επί 18 μήνες.

Για να αποτελέσει το 2022 χρονιά – εφαλτήριο για την ανάπτυξη, είναι αναγκαίο να υπάρξει αλλαγή τουριστικού μοντέλου, να δοθεί έμφαση στον βιώσιμο τουρισμό και την ψηφιακή μετάβαση και να πραγματοποιηθούν έργα υποδομής, όπως η ανάπλαση των εγκαταστάσεων των συνοριακών σταθμών, των λιμένων, του οδικού δικτύου.

Αναφερομένος στην περιφέρειά του το Κιλκίς, ο κ. Φραγγίδης τόνισε ότι η ελληνική επαρχία χρειάζεται στήριξη. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, η αναδρομική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, οι ανατιμήσεις στις ζωοτροφές της τάξης του 70%, ο τριπλασιασμός της τιμής των λιπασμάτων, η αποτυχημένη διαχείριση από την κυβέρνηση του θέματος των βοσκότοπων, έχουν οδηγήσει αγρότες και κτηνοτρόφους σε απόγνωση. Θα σας πω ένα παράδειγμα, συνέχισε ο βουλευτής: Αγρότης πήρε λογαριασμό 1.223 ευρώ στο ρεύμα, από κατανάλωση 344 ευρώ, αλλά ρήτρα αναπροσαρμογής 941 ευρώ. Τη σόγια την πληρώνει 510 ευρώ τον τόνο, το καλαμπόκι 0,30 ευρώ, το τριφύλλι 0,25 ευρώ, αλλά το γάλα το πουλάει 0,40 ευρώ. Πώς θα ανταπεξέλθει σε αυτές τις ανάγκες;

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει τον Κρατικό Προϋπολογισμό αλλά ψηφίζει θετικά τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Άμυνας και της Προεδρίας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ποταμός Αξιός και οι αισθητήρες μέτρησης της στάθμης των υδάτων που τοποθετήθηκαν στην γέφυρα

Στην εγκατάσταση συστήματος μέτρησης στάθμης υδάτων στην γέφυρα του ποταμού Αξιού, στο ύψος της Αξιούπολης, προέβη στα τέλη της προηγούμενης […]

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην «αξιολόγηση» – κατηγοριοποίηση των σχολείων και τον αυταρχισμό κυβέρνησης – υπουργείου παιδείας

Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας μπροστά στον ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων […]