Πολιτική

Νέα εμπλοκή στην ομαλή ροή προσφύγων από την Ειδομένη προς τα Σκόπια

Εμπλοκή στην ομαλή ροή προσφύγων από την Ειδομένη προς τα Σκόπια είχαμε γιά μιάν ακόμη φορά τις τελευταίες ώρες, καθώς οι αρχές των Σκοπίων λόγω και της απεργίας ιδιωτικών μέσων μεταφοράς επιτρέπουν περιοδικά την είσοδό τους στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί ένας αρκετά σημαντικός αριθμός προσφύγων, περίπου 2000 στην κατασκήνωση των ΜΚΟ της Ειδομένης, γεμίζοντας ασφυκτικά όλους τους χώρους, ενώ σημαντικός αριθμός εξ αυτών ανέμενε πάνω στα λεωφορεία μεταφοράς των, είτε πέριξ της κατασκηνώσεως είτε σε απόσταση 15 χιλιομέτρων στην γνωστή περιοχή των βενζινάδικων «Πλάζα» επί της εθνικής οδού Αθηνών-Ευζώνων, όπου το μεσημέρι στάθμευαν 80 περίπου λεωφορεία.

Πέραν των γεγονότων, που αφορούν στην τακτική των αρχών των Σκοπίων, σημαντικό ρόλο στο να δημιουργηθεί η εν λόγω κατάσταση διαδραμάτισε όπως αναφέρουν πηγές προερχόμενες από την αστυνομία, το γεγονός ότι δεν υπήρξε ο κατάλληλος συντονισμός με τις αστυνομικές αρχές της Καβάλας, που παρά τις ειδικές συνθήκες στην Ειδομένη, συνέχισαν κανονικά την προώθηση των προσφύγων.

Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, πέραν του συνωστισμού να οδηγήσει σε καταστάσεις που είχαμε βιώσει στις αρχές της περασμένης Ανοιξης, με πρόσφυγες να μετακινούνται ομαδικώς μέσω αγροτικών δρόμων με προορισμό την Ειδομένη.

Αυτό, που επίσης έχει ενδιαφέρον να καταγράψει είναι το γεγονός, ότι την τελευταία εβδομάδα η σύνθεση της προσφυγικής ροής είχε σχεδόν απολύτως οικογενειακή μορφή καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων είναι γυναίκες με τα μικρά παιδιά των και τους συντρόφους των.

Το παρήγορον της υποθέσεως είναι, ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι αρχές των Σκοπίων επιτρέπουν την είσοδο στο έδαφος των γιά όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και υπάρχει η αισιοδοξία ότι αυτό θα συνεχισθεί και στο μέλλον και ότι θα αποφευχθούν καταστάσεις μαζικότερης προσέλευσης και παραμονής στην Ειδομένη, που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και σε ένα βαθμό και στην τοπική κοινωνία.

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα

Ο κατάλληλος αριθμός

Η συνδυασμένη κρίση των τελευταίων χρόνων, επί δεκαετία οικονομική, επί τριετία υγειονομική και την τελευταία διετία ενεργειακή, επέτεινε τις συνέπειες […]