Αγροτικά

Έλλειψη ρευστότητας «πνίγει» τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα

Την «χαριστική βολή» στην ελληνική κτηνοτροφία, που δοκιμάζει τις αντοχές της ελλείψει ζωοτροφών, βλέπουν να φέρνουν η συνέχιση της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιουχικών περιορισμών γιά δεύτερο εβδομάδα, οι εκπρόσωποι του κλάδου τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Αυτήν την στιγμή κανένας σχεδόν παραγωγός δεν αγοράζει ζωοτροφές, αφού δε διαθέτουν μετρητά, με αποτέλεσμα να εγείρεται σοβαρό πρόβλημα σίτισης των ζώων, καθώς σε λίγες ημέρες αναμένεται να εξαντληθούν και τα τελευταία αποθέματα, που διαθέτουν στις αποθήκες τους οι κτηνοτρόφοι.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος να χαθεί η γαλακτοκομική περίοδος, όμως ο κίνδυνος λόγω υποσιτισμού των ζώων ελλοχεύει», όπως δήλωσε στην «Η» ο κτηνοτρόφος Αλέκος Σημαιοφορίδης, επισημαίνοντας παράλληλα την επιδείνωση του προβλήματος από την ισχνή εφετινή γεωργική παραγωγή σιτηρών.
Γιά την ώρα, οι παραγωγοί πωλούν τοις μετρητοίς, προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ρευστότητα γιά την αγορά των ζωοτροφών. Ακόμη, όμως, και με τον τρόπο αυτό ο προγραμματισμός τους περιορίζεται σε επίπεδο ημέρας, καθώς η ζήτηση γιά κρέας από την εσωτερική αγορά βαίνει μειούμενη.

Την ίδια ώρα η «ασφυξία» της αγοράς προκαλεί προβλήματα και στους αγελαδοτρόφους, οι οποίοι δεν μπορούν να προμηθευτούν τις ζωοτροφές, παρά μόνο με μετρητά, δεδομένοι ότι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς σόγιας ζητούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς ενώ αναμένεται να αντιμετωπίσουν και σοβαρό πρόβλημα σχετικά με την μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας των ζώων τους και των όγκων παραγωγής.

Από την άλλη, βεβαίως, όπως τόνισε γνωστός Κιλκισιώτης επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στην πώληση ζωοτροφών Αθανάσιος Ζιούτας, υπάρχουν και κτηνοτρόφοι, που έχοντας εξασφαλίσει ρευστότητα με την απόσυρση μετρητών πριν την εφαρμογή των κεφαλαιουχικών περιορισμών, αγοράζουν τις απαραίτητες ποσότητες ζωοτροφών τοις μετρητοίς.

Όπως είναι ευνόητο αντίστοιχα προβλήματα λόγω της τραπεζικής αργίας και του περιορισμού κεφαλαίων αντιμετωπίζει και ο εμπορικός κόσμος που δραστηριοποιείται στις ζωοτροφές, καθώς, πέραν των άλλων, εισαγωγές πραγματοποιούνται μόνον τοις μετρητοίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]