Αγροτικά

Δηλώσεις ΟΣΔΕ: Από δύσκολη μέχρι αδύνατη η νέα παράταση

Η αλήθεια είναι, ότι οι Έλληνες αγρότες έχουν αποδειχθεί κατά το παρελθόν ιδιαιτέρως ευρηματικοί σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις εκτάσεων γιά τις δηλώσεις του ΟΣΔΕΑ.

Νεκτροταφεία, βουνοκορφές, εθνικοί δρόμοι μέχρι και …χωράφια στα Σκόπια έχουν δηλωθεί από παραγωγούς του νομού μας!

Βεβαίως, στο πέρασμα του χρόνου, και με την εφαρμογή της ψηφιοποίησης τα φαινόμενα αυτά εξαλείφθηκαν.

Τώρα πλέον το πρόβλημα απαντάται κυρίως στην επικάλυψη δηλαδή την δήλωση χωραφιών από δύο δηλούντες!
Εντυπωσιακό είναι το παράδειγμα τριών αγροτών από το Χέρσο, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Φίλιππος Κοτανίδης που «είδαν» έκταση 34 στρεμμάτων να συμπεριλαμβάνεται σε δήλωση… Κορίνθιου αγρότη και μάλιστα με οριστικό συμβόλαιο ιδιοκτησίας!

Το ζήτημα μπορεί να «ακούγεται» ως …χιουμοριστικό, όμως, είναι παράλληλα και δραματικό, καθώς επηρεάζει τις δηλώσεις τριών παραγωγών του Χέρσου, που δεν μπορούν να γίνουν αποδέκτες από το σύστημα.

Το τραγικόν της υποθέσεως είναι, ότι στην εν λόγω δήλωση του εκ Κορινθίας «Κιλκισιώτη» δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας, και η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί μέσω της πύλης, από την οποία κατετέθη.
Εμείς το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε στους συμπατριώτες μας αγρότες είναι «καλά και γρήγορα ξεμπερδέματα».

Και τούτο διότι αφ’ ενός μεν η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 15 Ιουνίου, αφ’ ετέρου δε αυτές είναι ιδιαιτέρως ζωτικής σημασίας, καθώς η εφετινή καλλιεργητική περίοδος είναι χρονιά κατοχύρωσης δικαιωμάτων, που θα αφορούν στις επιδοτήσεις αρκετών ετών.

Δυστυχώς, με βάση τα έως σήμερα δεδομένα η δυνατότητα υποβολής του συνόλου των δηλώσεων στον νομό μας, αλλά και σε άλλες περιοχές με μεγάλη αγροτική παραγωγή και αριθμό δηλώσεων, φαντάζει ουσιαστικώς αδύνατη

Η ανακοίνωση και νέας παράτασης όπως δήλωσε εσχάτως στην «Η» ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Παιονίας Παναγιώτης Μπαδάκης αλλά και η προϊσταμένη του τμήματος φυτικής και ζωικής παραγωγής της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της αντιπεριφέρειάς μας Λευκή Αργύρη είναι άκρως απαραίτητη.

Το ζήτημα είναι, σύμφωνα με τις «πηγές» μας σε υψηλόβαθμο επίπεδο, ότι το ενδεχόμενο και νέας παράτασης είναι πολύ δύσκολο να συμβεί λόγω των σχετικών ευρωπαϊκών κανονισμών, κάτι που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη σχετική ανακοίνωση από πλευράς του αρμοδίου υπουργείου, που είχε δημοσιοποιήσει ο «Μαχητής» σε παλαιότερη ανάρτηση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Το δημοτικό πάρκο – «Κήπος» ξαναπαίρνει τα σκήπτρα της ομορφιάς στον δημόσιο χώρο της πόλης του Κιλκίς, με νέο αρδευτικό […]