Γενικά

Δύο συνολικά αστυνομικά τμήματα γιά όλο τον νομό προβλέπει το νέο σχέδιο

Οι προθέσεις-προτάσεις της ελληνικής αστυνομίας γιά την εφαρμογή ενός σχεδίου «Καλλικράτης» και σε αστυνομικό επίπεδο παρουσιάσθηκαν και συζητήθηκαν σε ειδική σύσκεψη την Τετάρτη 11.11.15 στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονικής.

Σύμφωνα με την πρόταση, προβλέπεται γιά την περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς η λειτουργία ενός τμήματος ανά δήμο και η καθιέρωση του αστυνομικού-σερίφη σε όλα τα υφιστάμενα τμήματα.

Στην σύσκεψη συμμετέσχαν από πλευράς της τοπικής περιφερειακής διοίκησης ο σύμβουλος και απόστρατος ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, με μακρά θητεία στον νομό μας ακόμη και από την θέση του διευθυντή, Παύλος Θωμαϊδης και δήμαρχς Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης.

Μία πρωτοβουλία εθνικού επιπέδου και αναμενόμενη που «κυοφορείται» επί μακρόν στους σχεδιασμούς της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει ως στόχο την ορθολογικότερη και λειτουργικότερη κατανομή των αστυνομικών δυνάμεων και την εναρμόνισή τους με τα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με την πρόταση της αστυνομίας προβλέπεται η λειτουργία δύο αστυνομικών τμημάτων Κιλκίς και Παιονίας και, άρα, σε Κιλκίς και Πολύκαστρο αντιστοίχως, με την συγχώνευση στα εν λόγω τμήματα αυτών της Νέας Σάντας, Μαυρονερίου και Δροσάτου στο πρώτο γιά την περιοχή του δήμου Κιλκίς και Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως για την αντίστοιχη του δήμου Παιονίας.
ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Παράλληλα προτείνεται τα συνοριακά αστυνομικά τμήματα, που έχουν και τον έλεγχο των διαβατηρίων να περιορισθούν αμιγώς στα εν λόγω έργα τους (έλεγχο στους τελωνιακούς σταθμούς), ενώ ταυτοχρόνως προβλέπει την συγχώνευση των δύο τμημάτων συνοριακής φύλαξης Ευζώνων και Ειδομένης σε ένα με έδρα την Ειδομένη και την μεταφορά του αντίστοιχου της Δοϊράνης στις εγκαταστάσεις του Δροσάτου.

Επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση κατάργησης τμημάτων θα υφίσταται ο νέος θεσμός του αστυνόμου-σερίφη, που θα ασκεί κυρίως το διοικητικό έργο, με στόχο την εξυπηρέτηση των κατοίκων της «ζώνης» ευθύνης του.

Επί των προτάσεων αυτών εκφράσθηκε αντίθεση από πλευράς των δύο αιρετών εκπρσώπων του νομού μας, σε ό,τι αφορά στην «φιλοσοφία» του να ακολουθήσει την «καλλικρατική» δομή δεδομένου ότι η ενότητά μας διαθέτει δύο μόνον δήμους με πλλές ποικιλομορφίες και μεγάλους σε εκτάσεις με αποτέλεσμα «να δημιουργηθεί πρόβλημα σε ό,τι αφορά στην εμπέδωση τους αισθήματος ασφαλείας και καλυτέρευσης της αστυνόμευσης στις περιοχές τους», όπως χαρακτηριστικώς ανέφερον, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

Γιά τον λόγο αυτό διατυπώθηκαν αμφιβολίες αναφορικά με την κατάργηση τμημάτων κυρίως όπως αυτά της Γουμένισσας και Μαυρονερίου ή Νέας Σάντας, «εκτιμώντας» ότι η παραμονή τους θα βοηθήσουν τόσο από πλευράς λειτουργικότητας όσο και γεωργαφικής κατανομής στην προώθηση των στόχων της αστυνομίας αλλά και της τοπικής κοινωνίας».

Ειδικότερα ο κ. Γκουντενούδης εξέφρασε τις ανησυχίες του αναφορικά με την συγχώνευση των τμημάτων συνοριακής φύλαξης Ευζώνων και Ειδομένης σε ό,τι αφορά στην διατήρηση των συνολικών πόρων που διατίθενται από τους ευρωπαϊκούς και σε ό,τι αφορά στην συστέγασή τους στο κτίριο της Ειδομένης καθώς αυτό αντιμετωπίζει προβλήματα.

Απο μέρους του κ. Θωμαϊδη ζητήθηκε επί πλέον, εάν, εν τέλει, ισχύουν ως έχουν οι προτάσεις, να προβλεφθεί η δημιουργία ειδικού τμήματος τροχαίας σε ΑΤ Παιονίας με στόχο την επόπτευση της ΠΑΘΕ κατά τους θερινούς μήνες δεδομένου του ιδιαιτέρως αυξημένου φόρτου που δέχεται την επίμαχη περίοδο.

Όπως δήλωσε επί του θέματος στον «Μαχητή» ο κ. Θωμαϊδης η περιφερειακή διοίκηση σε συνενόηση με τις αντίστοιχες δημοτικές αρχές θα καταθέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε ολοκληρωμένη αντιπρόταση στις αστυνομικές αρχές στην βάση της φιλοσοφίας που προαναφέρθηκε, καθώς στο ανάλογο διάστημα αναμένεται να κοινοποιηθεί και η πρόταση της ελληνικής αστυνομίας σε εθνικό επίπεδο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα