Πολιτική

Άνοιξαν οι γραμμές του τρένου στην Ειδομένη μετα την επέμβαση

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας στην Ειδομένη για την απομάκρυνση των μετανάστων που είχαν αποκλειστεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Στην περιοχή επιχείρησαν 14 διμοιρίες αστυνομικών. Η επιχείρηση εξελίχθηκε ομαλά ενώ έγιναν περίπου τριάντα προσαγωγές μεταναστών που αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία.

Τα πρώτα λεωφορεία μετέφεραν συνολικά 1200 μετανάστες στην Αθήνα, στο γήπεδο του Tae Kwon Do.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και δεν επέτρεψε σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες να βρίσκονται στον χώρο.

Η επέμβαση είχε προαναγγελθεί από τον αρμόδιο υπουργό και συναποφασίστηκε με την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ και τους ευρωπαίους εταίρους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο εμπορικό δρομολόγιο το οποίο θα περάσει από την Ειδομένη.

Ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα καθώς αρκετές εταιρίες έψαχναν ήδη εναλλακτικές οδούς και λιμάνια για την μετακίνηση των εμπορευμάτων τους.

Μετά την απομάκρυνση των μεταναστών η περιοχή θα φυλάσσεται από αστυνομικούς καθώς οι μόνοι -πέραν των κατόχων νόμιμων χαρτιών- που θα έχουν δικαίωμα διέλευσης θα είναι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν.

“Όλα κύλησαν ομαλά κατά την επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας, δεν υπήρξε βία. Ήταν οικογένειες, είναι μικρά παιδιά, θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί να σεβόμαστε τους ανθρώπους”, είπε η υπεύθυνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Σιαφάκα.

Η κ.Σιαφάκα σημείωσε πως θα υπάρξει υποστήριξη για τον τρόπο που μπορούν να κινηθούν οι μετανάστες από δω και στο εξής και υπογράμμισε ότι στην Αθήνα υπάρχουν εθελοντές που θα βοηθήσουν την εγκατάστασή τους στο γήπεδο του Tae Kwon Do.

Φίμωση του Τύπου οι προσαγωγές δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στην Ειδομένη

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΣΗΕΜ-Θ σχετικά με τη σημερινή επιχείρηση της αστυνομίας στην Ειδομένη και την προσαγωγή δημοσιογράφωνκαι φωτορεπόρτερ, κάνοντας λόγο για φίμωση του Τύπου.
Όπως αναφέρεται σχετικά:

”Επιχείρηση φίμωσης του Τύπου διεξήγαγε σήμερα το πρωί στην Ειδομένη η Ελληνική Αστυνομία πριν να αρχίσει την επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών από την περιοχή.

Υπό το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων, αστυνομικοί προσήγαγαν στις 06.30 π.μ. στο αστυνομικό τμήμα Ευζώνων δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη, με προφανή σκοπό να μην υπάρχει δημοσιογραφική μαρτυρία για τις αστυνομικές ενέργειες που ακολούθησαν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η επίκληση της δημοσιογραφικής ιδιότητας και η επίδειξη του δελτίου αναγνώρισης από τους δημοσιογράφους-μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν κρίθηκαν από τους αστυνομικούς επαρκής λόγος για να σταματήσει η προσαγωγή των συναδέλφων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί ενέργειες όπως η παραπάνω ξεκάθαρη προσπάθεια περιορισμού της ελευθεροτυπίας. Η προστασία του πολίτη, η οποία είναι αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, προϋποθέτει την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας και την ανεμπόδιστη άσκηση της δημοσιογραφίας. Ο περιορισμός τους προστατεύει μόνο αμφίβολα επικοινωνιακά συμφέροντα όσων τον επιβάλλουν”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα