Αρθρογραφία

2021, 1921, 1821

Γράφει ο Χρήστος Π. Ίντος

Διάγουμε το 2021 συνοδευόμενο με ό,τι του κληροδότησε το προηγούμενο, το 2020. Την πανδημία και όλα τα συνακόλουθά της. Οι ευχές των εορτών που προηγήθηκαν άρχιζαν και τελείωναν με το “πρώτα η υγεία” μετά τα όσα συμβαίνουν σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Από το νέο έτος περιμένουμε πολλά!

Δεν ξεχνάμε, πως είναι έτος συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία. Από τη μεγάλη απόφαση των Ελλήνων του 1821 για ξεσηκωμό ενάντια στην τυραννία αιώνων, για αγώνα και ελευθερία. Για τον αγώνα που θεωρούνταν “τρελή” και παράτολμη ενέργεια για έναν μικρό λαό. Και όμως ο λαός αυτός όχι απλά έγραψε ιστορία αλλά στάθηκε και παράδειγμα προς μίμηση για άλλους. Αφύπνισε συνειδήσεις σε πολλά μήκη και πλάτη της υφηλίου.

Η Πολιτεία όρισε επιτροπή για τους εορτασμούς και τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης. Η επιτροπή αυτή με ανακοινώσεις και πρωτοβουλίες της προσπαθεί να μεταφέρει και να εμπεδώσει στο κοινό τους στόχους της. Εκτός από αυτήν την επιτροπή και άλλοι φορείς ανέλαβαν πρωτοβουλίες για το ίδιο γεγονός και ήδη αναπτύσσουν δράσεις. Λέγονται και δημοσιεύονται πολλά για πρόσωπα και πράγματα της επιτροπής. Αυτά πάντα συμβαίνουν και όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα.

Πέρα από αυτά, παρά τις δυσκολίες και τα όσα αντιμετωπίζουμε, όλοι μας πρέπει να θυμηθούμε τις θυσίες και τους αγώνες των προγόνων μας. Να γίνουν οδοδείκτες για τον Λαό και το Έθνος μας που πάντα είχε και έχει να αντιμετωπίζει αντιξοότητες. Αν φαίνονται δύσκολοι οι καιροί για εορτασμούς και εκδηλώσεις, ας θυμηθούμε πως εξίσου δύσκολοι ήταν οι καιροί και για τους εορτασμούς της εκατονταετηρίδας, το 1921.

Η χώρα είχε βγει από το Α΄ Παγκόσμιο, ήταν με τους νικητές, συνέβαλε στην επιτυχία τους, ακολούθησαν και άλλα. Η Μικρασιατική εκστρατεία. Την άνοιξη του 1921 ο Ελληνικός Στρατός ήταν κοντά στο Εσκί Σεχίρ. Έδωσε μάχες, πέρασε ο τόπος δύσκολες καταστάσεις. Που καιρός και ηρεμία για εκδηλώσεις! Οι εφημερίδες έγραφαν “Ο πόλεμος μαίνεται εν Μικρά Ασία”. Ωστόσο, έστω και με περιορισμένο πρόγραμμα, τιμήθηκε η εκατονταετηρίς.

Στην Αθήνα ο επίσημος εορτασμός έγινε στο Πεδίον του Άρεως μπροστά στο μνημείο το αφιερωμένο στον Αλέξανδρου Υψηλάντη και τους συμπολεμιστές του στον Προύθο ποταμό και στο Δραγατσάνι της Μολδοβλαχίας. Στους ήρωες που προηγήθηκαν της κήρυξης της Επανάστασης στην ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας. Στέφθηκαν οι προτομές των Ηρώων του 21. Πρώτη του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Διοργανώθηκαν μαθητικές παρελάσεις και στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”, μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σίμος Μενάρδος.

Στη Θεσσαλονίκη από ημέρες δημοσιεύονταν στον Τύπο η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής: “Την 25η Μαρτίου επί τη επετείω της Εθνικής Παλιγγενεσίας της συμπιπτούσης με την εκατονταετηρίδα της Επαναστάσεως του Γένους, θέλει τελεσθή επίσημος δοξολογία εν τω ιερώ ναώ της του Θεού Σοφίας την 10 ½ πμ καθ ην θέλουσι παραστή άπασαι αι αρχαί της πόλεως. Την 5ην ώραν μμ της αυτής ημέρας, εν τω πεδίω του Άρεως, όπου θέλει ανεγερθή Κενοτάφειον, θα ομιλήση ο δημοτικός σύμβουλος κ. Α. Μπραχάλης. Όθεν παρακαλούμεν τον λαόν της Θεσσαλονίκης, όπως προσέλθη εν τε τω ιερώ ναώ και τω πεδίω του Άρεως κατά τας ανωτέρω ώρας, ίνα δια της συμμετοχής αυτού πανηγυρισθή ο εορτασμός της Παλιγγενεσίας της Εθνικής Επετείου μετά εξαιρετικής λαμπρότητος. Ο Δήμαρχος”.

Την ημέρα της Εθνικής γιορτής πραγματοποιήθηκαν τα προγραμματισμένα. Εκδηλώσεις έγιναν σε όλες τις πόλεις της επικράτειας με το νου και την καρδιά στα μαχόμενα νιάτα. Η εκατονταετηρίδα γιορτάστηκε με δυσκολίες.

Ας ελπίσουμε, πως η δοκιμασία της εποχής μας θα περιοριστεί και θα μπορέσουμε να τιμήσουμε, όπως αρμόζει, την 200η επέτειο. Με τα σύγχρονα μέσα που υπάρχουν στη διάθεσή μας, μπορούμε να διαβάσουμε και να παρακολουθήσουμε πολλά. Άλλο πράγμα όμως η ζωντανή παρουσία και συμμετοχή!

Την προσεχή περίοδο θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε γεγονότα της περιόδου της σκλαβιάς και των αγώνων που διαδραματίστηκαν στον ευρύτερο βορειοελλαδικό χώρο. Είναι τα λιγότερο γνωστά, όμως ουσιαστικής σημασίας.

Ας ευχηθούμε να είμαστε όλοι καλά και θα έχουμε μπροστά μας χρόνο και διάθεση για εορτασμούς και εκδηλώσεις.
Καλή χρονιά, καλή δύναμη!

Περισσότερα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΟΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ

Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των “Πολυκαστρινών 2024” και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της […]

ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Και είπεν ο πρωθυπουργός από το βήμα του Κοινοβουλίου, βλοσυρός και δήθεν αγανακτισμένος, κατακεραυνώνοντας την δήθεν Αντιπολίτευση: «Σταματήστε να λέτε […]

Δείτε ακόμα