Αρθρογραφία

Αποκαΐδια τα Χίλια Δέντρα

Γράφει ο Χριστόφορος Τουτουντζίδης*

Αυτός θα είναι σύντομα ο τίτλος του τοπικού τύπου, μετά την «προγραμματισμένη» αποτέφρωση της περιοχής των Χιλίων Δέντρων.

Οι σαρωτικές φωτιές σ’ όλη την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι έχουν ως κοινό σημείο ότι στα δάση, που κάηκαν, είχαν σωρευθεί τεράστιοι όγκοι καύσιμης ύλης από την χρόνια εγκατάλειψη. Και όταν μιλάνε οι ειδικοί για καύσιμη ύλη, εννοούμε απλά τα ξερόκλαδα, τα βάτα και τις αγριάδες.

Αν αυτά αφεθούν στην τύχη του Θεού, σύντομα ένα δάσος θα είναι σαν μπαρουταποθήκη, που θα περιμένει απλώς το μοιραίο να συμβεί από ένα κεραυνό, μια αυτοανάφλεξη και μετά οι φλόγες θα είναι ασταμάτητες.

Η περιοχή των Χιλίων Δέντρων πριν μερικά χρόνια χαρακτηρίστηκε περιοχή NATURA, που πρακτικά στην Ελλάδα σημαίνει εγκατάλειψη, απόσυρση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας και κοιμώμενες βαθιά συναρμόδιες υπηρεσίες.

Το αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής (στα χαρτιά) αναβάθμισης της περιοχής των Χιλίων Δέντρων είναι εμφανές από μια απλή επίσκεψη. Όλος ο χώρος έχει κατακλειστεί από βάτα και θάμνους, που φθάνουν σε ύψος τα 2-3 μέτρα πνίγοντας το δάσος, αλλά δημιουργώντας ταυτόχρονα τεράστιες ποσότητες καύσιμης ύλης, που είναι έτοιμες να αναφλεγούν.

Ταυτόχρονα ο χώρος έχει περιφραχθεί σε μεγάλο ποσοστό και έτσι έχει δημιουργηθεί σε πραγματικό χρόνο το δάσος της «Ωραίας Κοιμωμένης» που δεν περιμένει κανένα πρίγκιπα, αλλά το δράκο για το κάψει.

Και είναι σίγουρο ότι θα το κάψει και τότε αναζητώντας τον υπεύθυνο, θα ζαλιστούμε μεταξύ Δασαρχείου, Περιφέρειας, Δήμου και τελικά της εβραιομασονικής συνωμοσίας, που θέλει να φτιάξει ανεμογεννήτριες 100 χιλιόμετρα νοτιότερα. Το θέμα είναι ότι θα χάσουμε ένα από τα ελάχιστα επώνυμα και απείρου κάλους φυσικά αξιοθέατα του Κιλκίς.

Η κήρυξη μια περιοχής σε καθεστώς NATURA δυστυχώς συνεπάγεται την απομάκρυνση των ανθρώπων και της δραστηριότητας τους, και ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα του τοπίου και η φυσική εμπλοκή μας σ’ αυτό έχει ευεργετικές συνέπειες, με τον καθαρισμό των κλαδιών, το κόψιμο των θάμνων κλπ.

Στα δάση της Εύβοιας για δεκαετίες οι ρητινοπαραγωγοί ήταν αυτοί που μεριμνούσαν για απομάκρυνση της άχρηστης καύσιμης ύλης και την φυσική ανανέωση του δάσους.

Θέτοντας μια περιοχή σε κατ’ αντιδικία διαζύγιο (για να χρησιμοποιήσω και ένα νομικό όρο. Δικηγόρος γαρ!) με τους κατοίκους της, το μόνο που θα πετύχεις θα είναι μια επώδυνη καταστροφή, όπως και σ’ ένα πολεμικό διαζύγιο.

Οι κοιμώμενοι υπεύθυνοι για τα Χίλια Δέντρα ας ξυπνήσουν, ο χρόνος για την διάσωση ενός δάσους 700 ετών τελειώνει άμεσα και δεν θα φταίνε οι Κασσάνδρες, που προέβλεψαν το βέβαιο κακό που έρχεται, αλλά αυτοί που ως «Ωραίες Κοιμωμένες» σε ιλαροτραγωδία περιμένουν τον άφαντο πρίγκιπα του Δημοσίου να τις ξυπνήσει.

Να ξυπνήσουν μόνοι τους λοιπόν, γιατί μετά τα άρθρα θα τους ξυπνάει ο δικηγόρος τους για το προγραμματισμένο ραντεβού με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Ας επιλέξουν.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σ.Παραστατίδη με τον δήμαρχο Κιλκίς Δ.Κυριακίδη